Słoneczko do zapłonu - kształt??
• Strona 1 z 1
Słoneczko do zapłonu - kształt??
Witam!
Od czasów dawien dawna zastanawiam się, dlaczego krzywka w motocyklach (przynajmniej hondach) od zapłonu ma dziwny kształt - dziwny, bo nie symetryczny. Na mechanice samochodowej to już jako-tako się poznałem, a z motocyklami (w sensie mechaniki) to tak dopiero od 1,5 roku jestem. Ani istotne, ani potrzebne to nie jest, ale pytam jako ciekawostkę.
W samochodzie jeśli 4 cylindry - to 4 punkty rozmieszczone co 90 stopni, a resztą zajmuje się moduł ew. komputer, a tutaj ani to symetryczne ani to 4 punkty??
(To mój pierwszy temat, więc MOD - litości
)
Od czasów dawien dawna zastanawiam się, dlaczego krzywka w motocyklach (przynajmniej hondach) od zapłonu ma dziwny kształt - dziwny, bo nie symetryczny. Na mechanice samochodowej to już jako-tako się poznałem, a z motocyklami (w sensie mechaniki) to tak dopiero od 1,5 roku jestem. Ani istotne, ani potrzebne to nie jest, ale pytam jako ciekawostkę.
W samochodzie jeśli 4 cylindry - to 4 punkty rozmieszczone co 90 stopni, a resztą zajmuje się moduł ew. komputer, a tutaj ani to symetryczne ani to 4 punkty??
(To mój pierwszy temat, więc MOD - litości

- arcadioo997
- Świeżak
nie pomogę nie mam pojęcia dlaczego Honda ta to rozwiązała... nie szukaj u mnie litości bo jest nie potrzebna, temacik w dobrym dziale "witam" jest...
oby więcej takich userów, hej pozdrawiam i witam na fortum
oby więcej takich userów, hej pozdrawiam i witam na fortum
-
YZF R1 - Moderator
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości