problem z klockami przednimi R6 '07 stuki tak jakby luzne
• Strona 1 z 1
problem z klockami przednimi R6 '07 stuki tak jakby luzne
Prosze aby mnie nie zjechać odrazu ... bo nie jestem wyjadaczem w dziedzinie motocykli.
Problem polega na tym że gdy np.
stoje i delikatnie nacisne hamulec i bujam potocyklem w przód i w tył to stuka ... myslałem że to głowka ramy ma luz... jednak jesli juz wcisne hamulec na maxa i ząłpie dobrze to cisza... e
pomysłąłem, posłucham dokładnie ... postawiłem moto ruszam deliaktnie kołem przó tył i stuka klocek ... gdy go dotykam to jest sztywno zamocowany ma ta blaszke z tyłu jednak ma taki luz ok 1mm ... no i gdy np.. jade i delkatnie przychamuej lub odpuszcze to tak stuknie ...
Podobno że w tych motorach tak jest.. jednak nie mam nikogo kto ma taki a nie mialem takiego wcześniej wiec wole się dowiedzieć . Może tam czegoś brakuje - ale raczej nie wydaje mi się .
Podpowiedzcie jak bedzie trzeba to wrzuce jakÄ…s fotÄ™ dla znawcy..
Troche się rozpisałem sorki
moto ma przejechane orygianlnie ok 4 000km wiec sa to chyab oryginalne klocki
Problem polega na tym że gdy np.
stoje i delikatnie nacisne hamulec i bujam potocyklem w przód i w tył to stuka ... myslałem że to głowka ramy ma luz... jednak jesli juz wcisne hamulec na maxa i ząłpie dobrze to cisza... e
pomysłąłem, posłucham dokładnie ... postawiłem moto ruszam deliaktnie kołem przó tył i stuka klocek ... gdy go dotykam to jest sztywno zamocowany ma ta blaszke z tyłu jednak ma taki luz ok 1mm ... no i gdy np.. jade i delkatnie przychamuej lub odpuszcze to tak stuknie ...
Podobno że w tych motorach tak jest.. jednak nie mam nikogo kto ma taki a nie mialem takiego wcześniej wiec wole się dowiedzieć . Może tam czegoś brakuje - ale raczej nie wydaje mi się .
Podpowiedzcie jak bedzie trzeba to wrzuce jakÄ…s fotÄ™ dla znawcy..
Troche się rozpisałem sorki

moto ma przejechane orygianlnie ok 4 000km wiec sa to chyab oryginalne klocki
-
Rafal_W_wa - Świeżak
dr.artur napisał(a):a jak jedziesz to cos stuka ?
tak j.w pisałem jak jade powli i hamulje deliaktnie lub puszcze hamulec to jest stuk... i jest to napewno z klocków... bo jzu to sprawdziłem. pytanie czy wszystko jest ok.. a jesli nei to co nie jest tak.
-
Rafal_W_wa - Świeżak
tak jak psialem ejst to nawet na stojacym motorze jak ruszam kolem.. poprostu stukaja wydaje misie ze jest ok... aczkowliek to troche dziwne...
-
Rafal_W_wa - Świeżak
mi tak stukało jakby dzwoniło w sumie jak... miałem tatalnie zzerowane do blachy klocki w jednym zacisku. Ale Ty wyjmij klocki, i ten bolec (prowadzący klocki) , oczyść go, przeszlifuj papierem delikatnym i przesmaruj smarem miedzianym może być że tam nie wracają klocki na nim bo są opory i jak są luźne bo tłoczki sie cofają to klocki do nich nie wracają...i stuka
http://www.tinyurl.pl?PlJBVNPo PrzeglÄ…d Twojego moto w P-N!
-
Przemo_rene - VIP Åšcigacz.pl
Ostatnio poruszałem ten temat w serwisie YAMAHA. Dowiedziałem się, że chyba od 2004 roku wszystkie r1, r6 i fz1 mają ten problem. Nie jestem do końca pewny czy to na pewno od 2004 r ale jakoś tak mówili, że od któregoś rocznika. Oficjalnie nie jest to usterka - po prostu jest tam luz, który jest słyszalny jak amortyzator pracuje (na nierównościach), ale w żaden sposób nie wpływa to na pracę hamulców. Sam mam fz1 n i też zaobserwowałem ten sam luz. Po rozmowie w serwisie generalnie się tym nie przejmuje 

Life isn't the amount of breaths you take, it's the moments that take your breath away!
-
przemekorlik - Świeżak
dzięki chłopaki, sprawdziłem i umnie wyglada na to że wszystko chodzi ładnie, w wolnej chwili to rozbiore i ewentualnie przeczyszcze... nie ma luzu miedzy klockiem a tarcza ... stuka na luzie w bok klocka.. ciezk oto wytlumaczyc.. mysle ze ten typ tak moze miec... tak jak Przemek napisał.
-
Rafal_W_wa - Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Majestic-12 [Bot] i 23 gości