orisze i pomoc w sprawie akumulatora.
• Strona 1 z 1
orisze i pomoc w sprawie akumulatora.
Dnia pieknego slonecznego moj kochany tatus ktory jest takim zwolenikiem mojego motoru jak kaczory wałensy. Moj staruszek polozyl na moim motorze zabawkowy samochodzic dla wnuka.
Metalowa ośka samochodziku zwarła ramę mojego motoru z elektoda (czy jak to sie nazywa do czego podlancza sie kable) akumulatora (klema ta akurat byla rozpieta. Doszlo do polaczenia zera z akumulatorem w miejscu gdzie popdlancza sie (czerwony kabel). ta olowiana ramka z akumulatora zostałą stopiona.
I teraz mam dwa pytania:
1) czy z akumulatorem da sie jeszcze cos zrobic po odtworzeniu tego ołowianego "uszka" - jest to mozliwe bo scianki pionowe pozostaly. Czy od razu kupic nowy aku.
2) czy z reszta motoru moglo sie cos stac?
Metalowa ośka samochodziku zwarła ramę mojego motoru z elektoda (czy jak to sie nazywa do czego podlancza sie kable) akumulatora (klema ta akurat byla rozpieta. Doszlo do polaczenia zera z akumulatorem w miejscu gdzie popdlancza sie (czerwony kabel). ta olowiana ramka z akumulatora zostałą stopiona.
I teraz mam dwa pytania:
1) czy z akumulatorem da sie jeszcze cos zrobic po odtworzeniu tego ołowianego "uszka" - jest to mozliwe bo scianki pionowe pozostaly. Czy od razu kupic nowy aku.
2) czy z reszta motoru moglo sie cos stac?
- SatoriHanzo
- Świeżak
Sprawdz miernikiem czy działa z takim przetopionym biegunem jaki masz teraz jesli tak, to i po zalaniu nowego bieguna bedzie działał. Takie rzeczy sie zdażają i są naprawiane. Co prawda częściej w aku od ciężarówek ale jak widac nie tylko
Co do moto to nie powinno być problemu nawet po takim spięciu.
tak na marginesie to tylko sie cieszyć, że masz tak mocny akumulator

Co do moto to nie powinno być problemu nawet po takim spięciu.
tak na marginesie to tylko sie cieszyć, że masz tak mocny akumulator

-
chestreR - Świeżak
- SatoriHanzo
- Świeżak
sprawdz dla pewnosci cala instalacje elektryczna, a szczegolnie takie elementy jak przekazniki, modul czy przerywacze. Jezeli stopila sie tylko czesc elektrody nie uszkadzajac akumulatora w zaden sposob, to o nic bym sie nie martwil.
Honda VFR 800 FI
-
elco - Moderator
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości