Zobacz wÄ…tek - Olej do ZX-6R 98'
NAS Analytics TAG

Olej do ZX-6R 98'

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Olej do ZX-6R 98'

Postprzez Kvba » 8/4/2009, 23:01

Witam, mam nadzieję, że dobry dział :)
Szukałem i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie więc zrobiłem nowy wątek.

Zastanawiam się jaki olej zalać do mojego ZX'a. W manualu jest podane "SAE 10w40" znajomy mi powiedział, że ma być półsyntetyk. Wiem, że muszę kupić 4 litry ale nie wiem jakiej firmy, MOTUL, Castrol czy może jeszcze jakiś inny? Na olejach się totalnie nie znam więc nie chce popełnić błędu przy tym i dlatego zwracam się do Was o poradę :)

Głównym problemem jest wybór marki oleju gdyż poczytałem troche tematów o olejach na forum i widzę, że niektóre motocykle gryzą sie z niektórymi olejami.

Jeżeli to coś pomoże to Kawa ma przejechane nieco ponad 37 tys. km.

Pozdrawiam ;)
Kvba
Świeżak

Postprzez zomodj » 9/4/2009, 08:10

byleby był do motocykla :) a dwie firmy które wymieniłeś są bardzo dobre. Sam latam na motulu i ma jedną wadę - jak w niedziele rano przed trasą skontroluje olej i trzeba dolać to lipa :) tylko wyspecjalizowane sklepy :) Castrol często jest na stacjach a nawet a marketach jak np. Makro :):):) to oczywiście pół żartem - ale wybierzesz coś z tych dwóch firm i na pewno będziesz zadowolony.
no i cena
Motul 7100 10W40 jest sporo droższy :)
5100 podobna cena do Power1 Castrola
zomodj
Świeżak

Postprzez jacekj » 9/4/2009, 09:24

jeśli silnik jest w dobrm stanie technicznym a zależy Ci na dobrej ochronie to polecam pełen syntetyk. Ja sam używam takiego : http://sklep.scigacz.pl/olej-silnikowy- ... 19748.html

I nie sugeruj się przebiegem, a raczej zasobnością portfela i stanem technicznym jednostki. Lepiej chroni i mniej ubywa w trajcie eksploatacji.
jacekj
Świeżak

Postprzez Kvba » 9/4/2009, 22:45

Dzięki za odp. :)

Silnik chodzi jak pszczółka i chcę aby nadal sprawował się równie dobrze jak do tej pory dlatego kwestia zasobności portfela schodzi na dalszy plan.

Jak ktoś ma jeszcze jakieś propozycje to walić śmiało, będę wdzięczny.
Kvba
Świeżak

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości

na górê