Zobacz wÄ…tek - Olej??
NAS Analytics TAG

Olej??

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Olej??

Postprzez miskov » 6/4/2009, 18:37

Cześć

pewnie myślicie że znowu pytam o to jaki olej lepszy syntetyk czy semi ..... otóż nie :) mam takie pytanie troszkę inne ale też o olej. Otóż kupiłem sprowadzaną z Włoch R6 2003. Niestety facet nie był mi w stanie powiedzieć jaki olej jest tam wlany. Opony były z 2003 roku ale mam nadzieję że klient (włoch) wymieniał olej częściej niż opony (albo opony założył stare żeby tylko opchnąć ). Powiedzcie mi czy macie jakieś przypuszczenia jaki tam olej mógłbyć wlany? Mam na myśli wartość SAE bo w sumie w Polsce leje się na ogół 10W40 ale tam trochę cieplej jest i obawiam się że może być zalany 50

Jakieś pomysły?

pzdr
miskov
Świeżak

Postprzez Adam M. » 6/4/2009, 19:59

Nie ma znaczenia co jest, bo trzeba zlac i zalac nowym olejem.
Adam M.
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez elco » 6/4/2009, 20:38

nie ma co nad tym dywagacji prowadzic. Zmien na 10W40 i bezdziesz mial jeden problem w zyciu mniej.
Honda VFR 800 FI
elco
Moderator

Postprzez Przemo_rene » 7/4/2009, 10:09

A ja dodam jeszcze jak olej mógł być daaawno nie zmieniany to żeby wyczyścić trochę silnik od wewnątrz i nie zmarnować dobrego oleju to zrób tak:
zlej stary syf, zalej 10w40, półsyntetyk byle czego najtańszego (biedronka, lidl, tesco) bez zmiany filtra . Pojeździj tym tak by silnik sie rozgrzał porządnie ale nie pod czerwone pole bo wiadomo, że olej słabej jakości choć nowy. Tak z paredziesiąt kilometrów. Wróć do garażu. Odczekaj trochę aż przestygnie (będzie letni) i wtedy zlej ten nowy słabej jakości olej. Zobaczysz jaki już będzie czarny i ile jeszcze syfu wypłynie z nim. Teraz zmień na nowy filtr i jakiś dobry nowy olej 10w40. Pozornie wydane 50zł więcej za ten olej do czyszczenia ale...no właśnie...pozornie:)

Powodzenia!
http://www.tinyurl.pl?PlJBVNPo PrzeglÄ…d Twojego moto w P-N!
Przemo_rene
VIP Åšcigacz.pl

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości

na górê