Olej??
• Strona 1 z 1
Olej??
Cześć
pewnie myślicie że znowu pytam o to jaki olej lepszy syntetyk czy semi ..... otóż nie
mam takie pytanie troszkę inne ale też o olej. Otóż kupiłem sprowadzaną z Włoch R6 2003. Niestety facet nie był mi w stanie powiedzieć jaki olej jest tam wlany. Opony były z 2003 roku ale mam nadzieję że klient (włoch) wymieniał olej częściej niż opony (albo opony założył stare żeby tylko opchnąć ). Powiedzcie mi czy macie jakieś przypuszczenia jaki tam olej mógłbyć wlany? Mam na myśli wartość SAE bo w sumie w Polsce leje się na ogół 10W40 ale tam trochę cieplej jest i obawiam się że może być zalany 50
Jakieś pomysły?
pzdr
pewnie myślicie że znowu pytam o to jaki olej lepszy syntetyk czy semi ..... otóż nie

Jakieś pomysły?
pzdr
-
miskov - Świeżak
A ja dodam jeszcze jak olej mógł być daaawno nie zmieniany to żeby wyczyścić trochę silnik od wewnątrz i nie zmarnować dobrego oleju to zrób tak:
zlej stary syf, zalej 10w40, półsyntetyk byle czego najtańszego (biedronka, lidl, tesco) bez zmiany filtra . Pojeździj tym tak by silnik sie rozgrzał porządnie ale nie pod czerwone pole bo wiadomo, że olej słabej jakości choć nowy. Tak z paredziesiąt kilometrów. Wróć do garażu. Odczekaj trochę aż przestygnie (będzie letni) i wtedy zlej ten nowy słabej jakości olej. Zobaczysz jaki już będzie czarny i ile jeszcze syfu wypłynie z nim. Teraz zmień na nowy filtr i jakiś dobry nowy olej 10w40. Pozornie wydane 50zł więcej za ten olej do czyszczenia ale...no właśnie...pozornie:)
Powodzenia!
zlej stary syf, zalej 10w40, półsyntetyk byle czego najtańszego (biedronka, lidl, tesco) bez zmiany filtra . Pojeździj tym tak by silnik sie rozgrzał porządnie ale nie pod czerwone pole bo wiadomo, że olej słabej jakości choć nowy. Tak z paredziesiąt kilometrów. Wróć do garażu. Odczekaj trochę aż przestygnie (będzie letni) i wtedy zlej ten nowy słabej jakości olej. Zobaczysz jaki już będzie czarny i ile jeszcze syfu wypłynie z nim. Teraz zmień na nowy filtr i jakiś dobry nowy olej 10w40. Pozornie wydane 50zł więcej za ten olej do czyszczenia ale...no właśnie...pozornie:)
Powodzenia!
http://www.tinyurl.pl?PlJBVNPo PrzeglÄ…d Twojego moto w P-N!
-
Przemo_rene - VIP Åšcigacz.pl
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości