Zobacz wątek - Kawasaki zx-6 (2001 r.) zgasł podczas jazdy
NAS Analytics TAG

Kawasaki zx-6 (2001 r.) zgasł podczas jazdy

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Kawasaki zx-6 (2001 r.) zgasł podczas jazdy

Postprzez PshEmaZ » 5/4/2009, 20:01

Witam. Podczas trochę ostrzejszej jazdy przy prędkości ok 130-140 moto zgasł i zapaliła się kontrolka poziomu oleju. Zatrzymałem się, sprawdziłem i olej był. Próbowałem odpalić moto, ale tylko kręcił rozrusznikiem. Cały czas świeci się ta kontrolka.
ZX-6 (2001 r.)
PshEmaZ
Świeżak

Postprzez hugo2003 » 5/4/2009, 20:31

ale pytanie czy ta kontrolka zaswiecila sie w czasie jazdy czy po tym jak silnik zgasl czy Ty go zgasiles??? boto ze po zgaszeniu sionika zapala sie czerwona kontrolka to calkiem normalne.... a jesli tak zgasl bez niczego to sparwsz bezpieczniki poziom paliwa w baku lub pozycje kranika..... w najgorszym wypadku padla Ci akumulator (ale skoro kreci rozrusznikiem to to wykluczam)lub elektronika.... wykrec swiece i sprawdz czy jest iskra jesli jest to szukaj pryczyny w doplywie paliwa......
Motorynka Pony

WSK 125 (1983r)

MZ ETZ 251

GSX 600F

ZX 9 R (moje oczko w głowie)
hugo2003
Mieszkaniec forum

Postprzez PshEmaZ » 5/4/2009, 21:20

A ta kontrolka nie powinna gasnąć na chwilę po przekręceniu kluczyka?? Bo sam już nie wiem z tego wszystkiego... Gdyby to coś z paliwem było to najpierw by chwile przerywał. A on natychmiast zgasł, tak jakbym podczas jazdy wyłączył silnik tym czerwonym guzikiem (naturalnie, że tego nie zrobiłem...)
ZX-6 (2001 r.)
PshEmaZ
Świeżak

Postprzez Przemo_rene » 6/4/2009, 08:53

Ja raz tak miałem na szybkim przelocie A2 Zapędziłem się i bez przerywania zgasł. Powodem okazało się paliwo...a raczej jego brak ;D Więc STOP, kranik na RES, papieros i jedziem dalej. Aha i wcale nie przerywał. Jak odkręcałeś mocno i wtedy zgasł to może tak być bo połyka więcej paliwa i nie ma czasu na "przerywanie".

Kontrolka oleju zgasnie DOPIERO po włączeniu silnika. (jeżeli mimo wszystko w trakcie kręcenie rozrusznikiem nie gaśnie kontrolka to faktycznie problem ze smarowaniem - sprawdź połączenia, uszczelki od filtra i korkó wlewu i spustu lub poszukaj innych śladów ubytku oleju. Czy olej "schodzi" z okienka zaraz po odpaleniu?)

- sprawdź czy nie zwiększył się Tobie poziom także tego oleju co by wskazywało, np na zalanie go paliwem. Masa rzeczy może być...jakieś szczegóły by się przydały)

Mimo wszysto sprawdź to co koledzy pisali oraz AIRBOXA bo może coś zassałeś dużego po drodze (małe ptaki to hardcore i wcale ich się tak nie czuje przy uderzeniu a chowają się w "rury" znakomicie :/ )
http://www.tinyurl.pl?PlJBVNPo PrzeglÄ…d Twojego moto w P-N!
Przemo_rene
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez PshEmaZ » 6/4/2009, 09:14

Dzięki, Przemo. Problemem okazało się paliwo tak jak napisałeś... :) Jej, taka, błahostka... Pozdrawiam
ZX-6 (2001 r.)
PshEmaZ
Świeżak

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 18 gości

na górê