Zobacz wÄ…tek - Czujnik temperatury
NAS Analytics TAG

Czujnik temperatury

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Czujnik temperatury

Postprzez tobiach » 5/3/2009, 21:50

Witam mam pytanie. Jak sprawdzic czy czujnik temperatury co jest wkrecony w chlodnice jest dobry?? Moto Kawasaki ER-5. Pytam dlatego ze dzsiaj odpalilem moto po zimie i mowie ze zostawie go odpalonego tak dlugo az sie wiatrak na chlodnicy nie wlaczony. Silnik sie zrobil goracy dotklem go to sie lekko oparzylem chlodnica tak samo goraca a wiatrak sie nie wlaczyl wiec zgasilem moto. Wiatrak na pewno sprawny bo jak wychoda dwa kabelki od czujnika co jest w chlodnicy to przytknolem obydwa do siebie i wiatrak sie wlaczyl.
tobiach
Świeżak

Postprzez lukaszbiernacki » 5/3/2009, 22:32

czujnik działa w natępujący sposób: ma on w sobie bimetal który pod wpływem temperatury zaczyna się wyginać a co za tym idzie że w pewnym momencie zamyka obwód i włącza wentylator , sprawdzić go można miernikiem czy ma przejście
najlepiej to zrób tak rozgrzej moto do ponad 90 stopni i sprawdż czy czujnik ma przejście jak nie to jest do wymiany
Suzuki GSX-R 750 (olejak)
lukaszbiernacki
Świeżak

Postprzez tobiach » 5/3/2009, 22:45

lukaszbiernacki napisał(a):czujnik działa w natępujący sposób: ma on w sobie bimetal który pod wpływem temperatury zaczyna się wyginać a co za tym idzie że w pewnym momencie zamyka obwód i włącza wentylator , sprawdzić go można miernikiem czy ma przejście
najlepiej to zrób tak rozgrzej moto do ponad 90 stopni i sprawdż czy czujnik ma przejście jak nie to jest do wymiany

Tylko wiesz ja nie mam zadnego wskaznika co pokazuje temperature wiec nie wiem kiedy bedzie 90 stopni. A np jak bym wykrecil czujnik wlozyl go do czajnika z woda i zagotowal pozadnie wode to jak jest wszystko ok to powinien sie wlaczyc?
tobiach
Świeżak

Postprzez Raczek_6 » 5/3/2009, 22:47

Powinno, z tym że w motocyklach wentylator włącza się przy około 100st. C. A zresztą temperatura załączenia jest opisana na włączniku wentylatora.
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
Raczek_6
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez tobiach » 5/3/2009, 23:08

wedlug serwisowki cos kolo 110 stopni sie wlancza wentylator. A tak logicznie myslac 110 stopni to powinno parzyc ze dotknac sie nie da?
tobiach
Świeżak

Postprzez PajÄ…k » 6/3/2009, 00:27

Parzyć że dotknąć się nie da to jak dla mnie wystarczy jakieś 60-70 stopni ;) a jak nie masz miernika to weź sobie baterie trochę kabelków i żarówkę od np latarki zmontuj wszystko czujnik do gara z wodą i grzej ;)
Ps: Woda wrze przy około 100 stopniach więc może nie wystarczyć ;) polecał bym raczej grzać w oleju..
PajÄ…k
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez żółf » 6/3/2009, 17:28

Też myślałem, że mam coś nie tak z czujnikiem, bo jak odpaliłem cebulkę to nawet po kilku minutach wskaźnik nie chciał drgnąć, było po prostu za zimno.

Najprostrzą metodą sprawdzenia tego, będzie przykrycie chłodnicy. Weź kawałek kartonu i przykryj cały przód chłodnicy. Odpal sprzęt, po kilku minutach jak będzie dość ciepły, możesz troszkę gazem popracować. Jak mimo wszystko się nie załączy to chyba coś nie tak...
żółf
Świeżak

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

na górê