Moment Obrotowy. co to własciwie jest ? ? ?
• Strona 1 z 1
Moment Obrotowy. co to własciwie jest ? ? ?
Szczerze mówiąc troche mi głupio pytać o takie rzeczy jako motocykliście ale co to właściwie jest ten moment obrotowy i co on daje ? Przejżałem rózne fora, wikipedie i inne strony ale wszedzie znalazlem tylko iście fizyczny opis... a ja potrzebuje tylko prostego wytlumaczenia w dwoch zdaniach o co w tym wszystkim chodzi
z góry dziekuje. pozdrawiam
)

z góry dziekuje. pozdrawiam

- adamos19
- Świeżak
http://www.google.pl/search?hl=pl&clien ... wy&spell=1
tu masz troche o tym..
wlasnymi slowami moment odpowiada w duzej mierze ze przyspieszenie i to ile jest wstanie dany pojazd uciagnac tzn majac duzy moment obrotowy auto bedzie przyspieszac szybko i bedzie latwiej mu uciagnac wieksza mase
natomiast moc odpowiada za v-max
tu masz troche o tym..
wlasnymi slowami moment odpowiada w duzej mierze ze przyspieszenie i to ile jest wstanie dany pojazd uciagnac tzn majac duzy moment obrotowy auto bedzie przyspieszac szybko i bedzie latwiej mu uciagnac wieksza mase
natomiast moc odpowiada za v-max
-
Leg1oN - VIP Åšcigacz.pl
KM to moc to wiesz....
najkrócej to powiem tak :
moment to siła
moc to moc
na chłopski rozum żeby to sobie wyobrazic.
traktor ma olbrzymi moment obrotowy czyli rusza momentalnie majac np 500 obr/min praktycznie bez gazu i nie zgasnie
bo ma zajebisty moment obrotowy (siłe) ale jak już ruszy toszybko nie pojedzie bo am mala moc.
porownanie np honda o pojemnosci
honda 600cm i honda 1000cm
oba maja np po 100KM
ale honda z 1000cm ma wiekszy moment (wiesze tloki wiekrza sila posuwu na tlok, korbowod itd.to sie mnożny dzieli itp
) zaleta jest taka ze:
jak jedziesz honda 600cm to czujesz ze zajebiście zapier.. dopiero od np 8000 obr/min
wsiadasz na honde 1000 i czujesz ze ona zapier.... juz od 2000obr/min do samego konca
a oba maja po 100KM , ale honda 1000cm ma 2 razy wiekszy moment
troche lopatologicznie napisane ale tak chyba chciales bo pisac wzorow nie bede tbo nic ci to pewnie i tak nie powie. pozdrawiam:)

najkrócej to powiem tak :
moment to siła
moc to moc

na chłopski rozum żeby to sobie wyobrazic.
traktor ma olbrzymi moment obrotowy czyli rusza momentalnie majac np 500 obr/min praktycznie bez gazu i nie zgasnie

porownanie np honda o pojemnosci
honda 600cm i honda 1000cm
oba maja np po 100KM
ale honda z 1000cm ma wiekszy moment (wiesze tloki wiekrza sila posuwu na tlok, korbowod itd.to sie mnożny dzieli itp

jak jedziesz honda 600cm to czujesz ze zajebiście zapier.. dopiero od np 8000 obr/min
wsiadasz na honde 1000 i czujesz ze ona zapier.... juz od 2000obr/min do samego konca

a oba maja po 100KM , ale honda 1000cm ma 2 razy wiekszy moment
troche lopatologicznie napisane ale tak chyba chciales bo pisac wzorow nie bede tbo nic ci to pewnie i tak nie powie. pozdrawiam:)

-
wszok - Świeżak
tylko pamietaj ze traktor ma duze przelozenie w skrzyni.... to tak jak bys zamienik zebatki napedowe w moto i przez to by zwiakszyc jego pretkosc (traktora) ma on duze kola na tyle....
Motorynka Pony
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
ZX 9 R (moje oczko w głowie)
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
-
hugo2003 - Mieszkaniec forum
hugo2003 napisał(a):tylko pamietaj ze traktor ma duze przelozenie w skrzyni.... to tak jak bys zamienik zebatki napedowe w moto i przez to by zwiakszyc jego pretkosc (traktora) ma on duze kola na tyle....
wiem

-
wszok - Świeżak
Maćko 25 napisał(a):Moment obrotowy to siła z jaką wał korbowy wykonuje obrót.
dokladnie tak moment jest mierzony w Nm (niutonometry ) czyli jakby podlaczyc pod kontem90stopni "pret " dowalu korbowego i na koncu umiescic np ciezar o masie 50 niutonow i wal karbowy bedzie mogl go "podniesc"-sie obrocic to silnik ma wiecej niz 50Nm czyli granica jest wyznaczeniem momentu obrotowego dla danego silnika ...
Motorynka Pony
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
-
hugo2003 - Mieszkaniec forum
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości