Dlaczego bije mi kierownica podczas hamowania???GSX600F
• Strona 1 z 1
Dlaczego bije mi kierownica podczas hamowania???GSX600F
witam.podczas ostrego hamowania przy dużej prędkości mam duże bicia kierownicy.tarcze hamulcowe są prawie nowe,klocki też. wie ktoś może co to będzie???z góry dzięki za odpowiedź:)
- snajper1991
- Świeżak
Są takie opcje:
- źle wyważone laczki
- tarcze - jeżeli nie Ty wymieniałeś, to słowo "nowe" nic nie znaczy.
- luzy na główce ramy
- wyrobione łożyska
Co do dwóch ostatnich, do czego bym się skłaniał, wsadz kogoś na sprzęta, postaw na centrala, albo po prostu w pion i oburącz, trzymając za lagi potrząsaj przód-tył, lewo-prawo. Nie ma prawa być żadnych luzów.
Pozdr.
- źle wyważone laczki
- tarcze - jeżeli nie Ty wymieniałeś, to słowo "nowe" nic nie znaczy.
- luzy na główce ramy
- wyrobione łożyska
Co do dwóch ostatnich, do czego bym się skłaniał, wsadz kogoś na sprzęta, postaw na centrala, albo po prostu w pion i oburącz, trzymając za lagi potrząsaj przód-tył, lewo-prawo. Nie ma prawa być żadnych luzów.
Pozdr.
- Sureal
- Świeżak
dzięki.tarcze są nowe mam na nie rachunki. przy bardzo ostrym hamowaniu to mi aż przedni błotnik słychać jak wahluje. jeśli będą luzy to co wtedy???
- snajper1991
- Świeżak
To trzeba sprawdzić łożysko - może być np. wytarta, lub wybita bieżnia łożyska, wtedy czeka Cię wymiana.
Jeżeli będzie krzywa albo spawana rama, to czeka Cię również wymiana, ale zdecydowanie kosztowniejsza. Ale tym się nie martw, bo to raczej ostateczność.
Pozdr.
Jeżeli będzie krzywa albo spawana rama, to czeka Cię również wymiana, ale zdecydowanie kosztowniejsza. Ale tym się nie martw, bo to raczej ostateczność.
Pozdr.
- Sureal
- Świeżak
ile kosztuje taka wymiana bieżni???rama jest prosta,ni maiłem jeszcze takiego dzwona żeby go pokrzywić hehe:)
- snajper1991
- Świeżak
Ściągnij sobie serwisówkę i zobacz co dokładnie potrzebujesz, albo poszukaj w necie ile będą kosztowały części do Twojego modelu, bo mi się nie chce:).
Generalnie powinieneś sobie dać sam radę z wymianą, jedno co Ci będzie na pewno potrzebne to klucz dynamometryczny i trochę chęci.
Generalnie powinieneś sobie dać sam radę z wymianą, jedno co Ci będzie na pewno potrzebne to klucz dynamometryczny i trochę chęci.
- Sureal
- Świeżak
- snajper1991
- Świeżak
Z tego co pamiętam wymiana łożysk to wydatek 160 - 250PLN + Łożyska 100 - 160PLN.
I jakie tarcze montowałeś ?
Nowe nie znaczy wadliwe, jedź do serwisu niech sprawdzą bicie tarcz hamulcowych (czujnikiem zegarowym) norma to 0,1 mm, jeśli jest powyżej to będzie czuć na kierownicy.
I jakie tarcze montowałeś ?
Nowe nie znaczy wadliwe, jedź do serwisu niech sprawdzą bicie tarcz hamulcowych (czujnikiem zegarowym) norma to 0,1 mm, jeśli jest powyżej to będzie czuć na kierownicy.
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
- Raczek_6
- VIP Ścigacz.pl
pytałem wczoraj mechanika i powiedział że do wymiany jest główka ramy tylko...więc nie wiem. tarcze mam oryginalne japońskie 560zł za sztukę.
- snajper1991
- Świeżak
tak mi powiedział hehe widocznie dupa nie mechanik. pojadę gdzieś indziej i zapytam.dzięki za pomoc.pozdro
- snajper1991
- Świeżak
Ciekaw jestem co to za inteligentny mehanik byl jesli mowi ze główke ramy OMG...
Główka ramy to element ramy w którym osadzone są łożyska główki ramy i ktry jest jednym z najważniejszych elementów calej ramy. Wiec jak wymiec główke ramy to calą rame
P chyba ze ten mechanik ma takie zdolnosci wy odetnie główke i wspawa nową co nie wróży nic dobrego;PP
A tak wracając do tematu to wydaje mi sie ze bardzo mozliwym jest to ze łożyska są juz wyjechane i trzeba je wymienic:)) Zabieg nie az tak kosztowny (zalezy dla kogo i do jakiego modelu)
Może to glupie ale sprawdz rownież czy lagi w półce są dokręcone bo widzialem takich "championów" którzy mili lagi w dolnej polce niedokręcone:PP
Główka ramy to element ramy w którym osadzone są łożyska główki ramy i ktry jest jednym z najważniejszych elementów calej ramy. Wiec jak wymiec główke ramy to calą rame

A tak wracając do tematu to wydaje mi sie ze bardzo mozliwym jest to ze łożyska są juz wyjechane i trzeba je wymienic:)) Zabieg nie az tak kosztowny (zalezy dla kogo i do jakiego modelu)
Może to glupie ale sprawdz rownież czy lagi w półce są dokręcone bo widzialem takich "championów" którzy mili lagi w dolnej polce niedokręcone:PP
- Koniulol
- Świeżak
no sam się dziwie jak można wymienić główkę ramy hehe...sprawdzę to ciśnienie w kołach i pojadę gdzieś indziej.mam rocznik 1992 gsx600f.
- snajper1991
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa