Jaki Olej??
• Strona 1 z 1
Jaki Olej??
[/b] Prosze o pomoc bo kupiłem Yamahe R6 2001 i nie wiem jaki wlac do niej dobry olej i czy olej w skrzyni i silniku jest ten sam??
- Avocado84
- Świeżak
Avocado84 , a patrzałeś do Service-Manuala???
Jak nie, to sobie ściągnij.
Olej w motocyklach smaruje silnik i skrzynie, na jedno i drugie masz tylko jeden spust i jeden wlew.
Zalewaj olejem z wyższej półki (np. 150zł za 4L).
Motocyklem się jeździ a nie oszczędza na nim i dobrze to zapamiętaj. Jak wymienisz komplet opon, łańcuch i coś tam jeszcze okazuje się, że nie jest to tania zabawa.
Czasem się okazuje że kogoś nie stać i "naprawiają" je domowymi sposobami, a potem na rynku takie padaki chodzą że szkoda gadać. A sprzedawcy prawie że podpisują wyrok śmierci albo na motocykl albo na Ciebie.
Jak nie, to sobie ściągnij.
Olej w motocyklach smaruje silnik i skrzynie, na jedno i drugie masz tylko jeden spust i jeden wlew.
Zalewaj olejem z wyższej półki (np. 150zł za 4L).
Motocyklem się jeździ a nie oszczędza na nim i dobrze to zapamiętaj. Jak wymienisz komplet opon, łańcuch i coś tam jeszcze okazuje się, że nie jest to tania zabawa.
Czasem się okazuje że kogoś nie stać i "naprawiają" je domowymi sposobami, a potem na rynku takie padaki chodzą że szkoda gadać. A sprzedawcy prawie że podpisują wyrok śmierci albo na motocykl albo na Ciebie.
Ongoing Success
-
falconiforme - VIP Åšcigacz.pl
No własnie wymieniłem zabieraki, ustawianie gazników, naped i tylna opone ale to wszystko w serwisie i koszty sa spore ale jak kupowalem moto to sie z tym liczyłem ze to drogi sport ! A z tym olejem to chodzi mi tez o to ze nie wiem jaki jest dobry bo nie chce wlewac jakiegos scierwa a moto ma spory przebieg bo ponad 30tys i sie zastanawiam czy nie zalac mu półsyntetycznego oleju bo narazie jezdzi na pełnym??
- Avocado84
- Świeżak
Przebieg spory to 200 000 km. Ale motocykle tyle nie dożywają bo wcześniej są porozpierdzielane na drzewach. Jak ktoś dba to ma.
Na moje nie ma sensu katować motocykla niższej półki olejem. Lej dobry syntetyk i nigdy nie schodź niżej z klasą.
Na moje nie ma sensu katować motocykla niższej półki olejem. Lej dobry syntetyk i nigdy nie schodź niżej z klasą.
Ongoing Success
-
falconiforme - VIP Åšcigacz.pl
Ja polecam Motul 5100 do szybkiej turystyki wystarcza i filtr oleju tylko oryginał - ze względu na brak czujnika ciśnienia oleju.
Miałem kilka przypadków zatarcia silnika Yamahy ze względu na brak ciśnienia oleju - winny był filtr oleju.
Miałem kilka przypadków zatarcia silnika Yamahy ze względu na brak ciśnienia oleju - winny był filtr oleju.
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
- Raczek_6
- VIP Åšcigacz.pl
Siema ja polecam Liqui Molly RACING SYNTH 4T 10 W-50 HD lub wyższy. ( http://www.liqui-moly.pl/index2.htm ). Do tej pory jeździłem na castrol i mobil jednak Liqui jest lepszy. Pozdrawiam
- twardy-99
- Świeżak
-
wszok - Świeżak
Rozbrajacie mnie.Jaki olej dedykuje producent?
PRODUCENT ZALECA MOTOCYKLOWY OLEJ DO
SILNIKóW CZTEROSUWOWYCH 10W40 SPECYFIKACJA SF.
I TO POWINNO BYć DLA WAS JAK BIBLIA
Chcecie przechytrzyć producenta?
PRODUCENT ZALECA MOTOCYKLOWY OLEJ DO
SILNIKóW CZTEROSUWOWYCH 10W40 SPECYFIKACJA SF.
I TO POWINNO BYć DLA WAS JAK BIBLIA
Chcecie przechytrzyć producenta?
-
skwy - VIP Åšcigacz.pl
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości