Opony uzywane na torze, a pozniejsze ich wykorzystanie..
• Strona 1 z 1
Opony uzywane na torze, a pozniejsze ich wykorzystanie..
Chcialbym dowiedziec sie co myslicie o uzyciu opon z toru (czyli z treningu sportowca na torze ktory trwa ok. 2h) do jazdy po drogach cywilnych w "zwyklym" motocyklu. Chodzi mi o uzycie opon deszczowych na tor, w zyciu codziennym. Na jakiej zasadzie? Odkupienia jej od sportowca po 2h treningu (gdyz po takim treningu opona nie moze byc juz uzyta na torze)
Czy taki "recykling" oponowy jest bezpieczny?
Czy taki "recykling" oponowy jest bezpieczny?
- w_a_c_h
- Świeżak
ja jestem zdania, ze sprzet uzywany na torze ma wlasnie miejsce tam a nie gdzie indziej. Moze nie dotyczy to wszystkich podzespolow, ale znacznej wiekszosci wlaczajac w to opony. Jakbys przypatrzyl sie wyscigom zobaczylbys, ze opony zawsze przed jazda znajduja sie w kocach grzewczych. Te opony musza byc dobrze rozgrzane, aby spelnialy swe zadanie i to takze dotyczy opon na deszcz.
Honda VFR 800 FI
-
elco - Moderator
jakkolwiek nie dajesz w palnik mopkiem nie rozgrzejesz opony tak jak jazda torowa, co do opon deszczowych w letni suchy dzień możesz je ślicznie przegrzać. z deszczu pod rynnę 

---=== Real Road Racing Fan ===---
:: I S L E O F M A N ::
t o u r i s t t r o p h y
:: I S L E O F M A N ::
t o u r i s t t r o p h y
-
Mauy OCX - Świeżak
Jeśli mają atest na ulicę to nie ma problemu. Natomiast wyścigowe to nie najlepsze rozwiązanie. Jak już pisali poprzednicy problem z temperaturą - łatwo ją tracą. Co gorsza są b wrażliwe na temperaturę.
Do tego slicków nie wolno używać na drodze (ale nie mają atestu więc powtarzam pierwszy z warunków).
Do tego slicków nie wolno używać na drodze (ale nie mają atestu więc powtarzam pierwszy z warunków).
<a href="http://a-glass.pl">BMW F650 ST</a>
-
Grubas - VIP Åšcigacz.pl
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 2 gości