blokowanie tylnego kola
• Strona 1 z 1
blokowanie tylnego kola
witam. prosze o pomoc. yamaha fazer600 po zmianie zestawu napedowego zaczela dziwnie sie zachowywac podczas jazdy. po wzuceniu drugiego biegu i otkrec eniu manetki gazu zaczyna przeskakiwac jakby lancuch i wybija bieg. dzis nawet zblokowalo tylne kolo ale na tyle ze jeszcze sie krecilo ale bardzo ciezko po zatdrzymaniu motor zgasl. bieg sie zblokowal i ciezko bylo wbic luz. chcialem zauwazyc ze przerd wymiana nie zachowywal sie tak. lancuch naciagniety jest wg zalecen producenta. po postawienu motocykla na centralnej stopce wrzuceniu drugiego biegu i dodaniu gazu slychac jakby wycie lozyska. czy jest mozliwe ze moglo pasc lozysko na walku skrzyni biegów?? pozdrawiam i czekam na informacje
- pluto2202
- Świeżak
Obejrzyj łańcuch, czy nie ma żadnych metalicznych śladów ocierania o coś (z każdej strony)
Jeśli możesz ściągnij jeszcze raz dekiel i zajrzyj co tam widać.
Jednak najbardziej mi te objawy pasują do zajechanej skrzyni zakładając, że przypadkowo zbiegło się to z wymianą, z tym że po zatrzymaniu i wciśnięciu sprzęgła silnik nie powinien zgasnąć.
Co rozumiesz przez "przeskakiwanie łańcucha i wybijanie biegu"
A może masz założony łańcuch o innych wymiarach oczek niż podział zębatki... albo zmieniałeś na używane, lub nie kompletny zestaw....
Nie wiem.. mało danych, dużo opcji.
Przyjrzyj się temu jeszcze i opisz co zauważyłeś i czy wymieniałeś zestaw w komplecie - dwie zębatki i łańcuch.
Jeśli możesz ściągnij jeszcze raz dekiel i zajrzyj co tam widać.
Jednak najbardziej mi te objawy pasują do zajechanej skrzyni zakładając, że przypadkowo zbiegło się to z wymianą, z tym że po zatrzymaniu i wciśnięciu sprzęgła silnik nie powinien zgasnąć.
Co rozumiesz przez "przeskakiwanie łańcucha i wybijanie biegu"
A może masz założony łańcuch o innych wymiarach oczek niż podział zębatki... albo zmieniałeś na używane, lub nie kompletny zestaw....
Nie wiem.. mało danych, dużo opcji.
Przyjrzyj się temu jeszcze i opisz co zauważyłeś i czy wymieniałeś zestaw w komplecie - dwie zębatki i łańcuch.
http://filmy.scigacz.pl/Julien_Dupont_trial_Ateny Inter:pediatric
-
Grzybu - Bywalec
wymienilem lancuch na did50va i zamontowalem owe dwie zebatki sunstar takie jak seryjne. sciagnalem dzis wieczorem lancuch i okazuje sie ze to nie wycie lozyskabo to lancuch sizgacz ociera. czy jest mozliwosc zajechania skrzyni i zbieglo sie to ze zmiana napedu czy moze sprzeglo pada? ale musze powiedziec ze biegi wchodza cicho nic nie szarpie.
- pluto2202
- Świeżak
Faktycznie bardziej to przypomina konczenie sie skrzyni, ja maialem takie objawy wlasnie z dwojka, typowe w moto ze siada 2 bieg, a wymiana napedu mogla byc faktycznie zbiegiem okolicznosci. Przerywanie wyskakiwanie 2 tez z dnia na dzien sie zaczelo.
- malyzck
- Bywalec
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości