Stuki
• Strona 1 z 1
Stuki
Witam.
Mam problem dzisiaj zaczęło mi coś stukać w moto (mocno i głośno) przestraszyłem się i wracam szybko do garażu, moto też straciło na mocy.
Myślę co to tak może walić, wykręcam po kolei świeczki (pierwsze co mi przyszło do głowy) i coooo w jednej świecy nie mam elektrody
(czyli się urwała-pękła i wpadła do cylindra) Bardzo DZIWNE ale prawdziwe
Moto odpala beż problemu po założeniu drugiej świecy, tylko stuka głośno (ze zwiększaniem obrotów szybciej wali) słychać taki metaliczny dzwięk.
Co ten kawałek żelastwa mógł mi tam narobić?
Dużo mnie to może kosztować?
ajjj po tym zdarzeniu to już jestem taki zmulony i wkurzony że nic mi się nie chcę
ProszÄ™ o pomoc
Mam problem dzisiaj zaczęło mi coś stukać w moto (mocno i głośno) przestraszyłem się i wracam szybko do garażu, moto też straciło na mocy.
Myślę co to tak może walić, wykręcam po kolei świeczki (pierwsze co mi przyszło do głowy) i coooo w jednej świecy nie mam elektrody

Moto odpala beż problemu po założeniu drugiej świecy, tylko stuka głośno (ze zwiększaniem obrotów szybciej wali) słychać taki metaliczny dzwięk.
Co ten kawałek żelastwa mógł mi tam narobić?
Dużo mnie to może kosztować?
ajjj po tym zdarzeniu to już jestem taki zmulony i wkurzony że nic mi się nie chcę

ProszÄ™ o pomoc
- Maro
- Świeżak
jeżeli ten kawałek elektrody tam jest to musisz zdjąć głowice i go wyjąć , ten kawałek żelastwa może ci rozwalić tłok lub któryś zawór, moge się założyć(oczywiście jeżeli ten kawałek tam jest)że jak zdejmiesz głowice to na tłoku będą odniego powybijane ślady.
Suzuki GSX-R 750 (olejak)
-
lukaszbiernacki - Świeżak
Ja bym jednak przed zdjęciem głowicy spróbował jednak troszeczkę innej metody. Ustaw tłok w GMP(Górne Martwe Położenie Tłoka) i po wykręceniu świecy możesz wsadzić magnez na sztycy i spróbować wyciągnąć ten kawałek. ale jeżeli piszesz ze moto stracił na mocy może być już za późno. gniazdo zawora albo sam zawór mogło dostać po d*pie. ALe może tylko Ci się wydaję więc sprawdź to na spokojnie:D Oby nie było tak że to nie elktorda tylko panewki.
- ciosmaciej
- Świeżak
Chciałem się jeszcze zapytać może się ktoś orientuje ile może kosztować zdjęcie głowicy, regeneracja gniazda zaworowego, ustawienie zaworów i synchronizacja gazników (orientują się może Koledzy (Koleżanki)
I jeszcze jedno myślę żeby samemu zdjąć głowicę i zobaczyć co się stało, jak coś to zawiozę ją do regeneracji (myślę że ten kawałeczek żelaza siedzi w gnieżdzie i dlatego tak mi wali-zawór się nie domyka)
Warto samemu w to się bawić, czy lepiej nie ryzykować że coś spiepszę i oddać do mechanika? (tylko ile może zedrzeć ze mnie?)
RF900R
I jeszcze jedno myślę żeby samemu zdjąć głowicę i zobaczyć co się stało, jak coś to zawiozę ją do regeneracji (myślę że ten kawałeczek żelaza siedzi w gnieżdzie i dlatego tak mi wali-zawór się nie domyka)
Warto samemu w to się bawić, czy lepiej nie ryzykować że coś spiepszę i oddać do mechanika? (tylko ile może zedrzeć ze mnie?)
RF900R
- Maro
- Świeżak
coś spieprzyć zawsze możesz bo żeby zdjąć głowice trzeba rozrząd rozebrać itd. tak że troche tego jest
jak masz pojęcie to rozbieraj
(myślę że ten kawałeczek żelaza siedzi w gnieżdzie i dlatego tak mi wali-zawór się nie domyka)
to raczej niemożliwe,raczej zawór ugięty najlepiej zmierz luz zaworów na tym cylindrze i jak bedzie duuuży to znaczy,że zawór ugięty i może tak walić
jak masz pojęcie to rozbieraj
(myślę że ten kawałeczek żelaza siedzi w gnieżdzie i dlatego tak mi wali-zawór się nie domyka)
to raczej niemożliwe,raczej zawór ugięty najlepiej zmierz luz zaworów na tym cylindrze i jak bedzie duuuży to znaczy,że zawór ugięty i może tak walić
cza być tfardym nie mientkim
- TomaszL
- Świeżak
Ale u mnie nie ma ubytku mocy.
Był tylko przez moment jak pękła elektroda i robił na trzech cylindrach
Potem jak wkręciłem drugą świecę to zaczął robić na czterech i nie czuję żadnego ubytku mocy. Tylko stuka jak cholera.
Ale tak jak mówiłem mało jeżdziłem jak stukało ok 50m podjechałem (bo byłem już koło garażu)
A może ten kawałeczek jeszcze lużno tam latać, czy raczej już się gdzieś tam wbił ? Chodzi mi o to czy może mi się udać wyciągnąć ten kawałeczek giętkim giętki chwytakiem magnetycznym (jak jeszcze luzno tam lata)
Chodzi mi o coś takiego, ciekawe czy to by coś mogło pomóc ?
http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=404747844
Był tylko przez moment jak pękła elektroda i robił na trzech cylindrach

Potem jak wkręciłem drugą świecę to zaczął robić na czterech i nie czuję żadnego ubytku mocy. Tylko stuka jak cholera.
Ale tak jak mówiłem mało jeżdziłem jak stukało ok 50m podjechałem (bo byłem już koło garażu)
A może ten kawałeczek jeszcze lużno tam latać, czy raczej już się gdzieś tam wbił ? Chodzi mi o to czy może mi się udać wyciągnąć ten kawałeczek giętkim giętki chwytakiem magnetycznym (jak jeszcze luzno tam lata)
Chodzi mi o coś takiego, ciekawe czy to by coś mogło pomóc ?
http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=404747844
- Maro
- Świeżak
Przez 50 metrów tłok zrobił parę tysięcy cykli pracy. Jak cos twardego było w komorze spalania, to na pewno zrobiło tam niezłą kaszankę, więc głowica na pewno do ściągnięcia i pewnie blok cylindrów razem z tłokami do wymiany. A pewnie do tego dojdą zawory, których tez pojedynczo się nie wymienia. Ale zrób swoimi metodami, może następne 100 metrów przejedziesz...
http://bikepics.com/members/numberuno/ | | www.diety-treningi.pl Jakby ktoś potrzebował, zapraszam.
- numberuno
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości