rozrusznik i chlodnica moje problemy
• Strona 1 z 1
rozrusznik i chlodnica moje problemy
witam , pierwsza sprawa, mialem szlifa podczas wielkiej ulewy , motor mialem caly w wodzie, wysuszylem, przedmuchalem sprezarka wszystkie kabelki, ale jak biore starter to moze sprobuje odtworzyc ten dzwiek "trrrryyy" hmm i dochodzi od z rejonów puszeczki przekaznika rozrusznika, bo problem w tym ze jak chce uruchomic motor starterem to mi nie odpala i wlasnie jest ten dzwik z tego przekaznika, co mam zrobic ? sprawdzalem napiec akumulatora i jest prawidlowe 12.06 i ladowanie tez jest jak sie kluczyk przekecie tak od 14-16 , wszystko normalnie dziala, swiatla sa tylko ten starter, !!! czy wariantem jest to ze ten przekaznij jest zamoczony, bo jak go rozkrecilem to taki nalot dziwny jest, mam kawasaki er-6n. drugi problem ide do garazu patrze na motor i widze ze u gory chlodnicy mi sie poci, i w owiewce zbiera sie ten plyn co wycieka, czy da sie chlodnice pospawac jak to sa rejony tych blaszek calych wewnatrz chlodnicy , prosze o pomoc !!!!!
- kruck-kruck
- Świeżak
ladowanie na akumulatorze jest i akumulatora yuasa wpelni sprawny, i ewidentnie ten dzwiek "trryyy" dochodzi z tego przekaznika rozrusznika, szkoda ze ten przekaniz sie nie rozklada to bym przeczyscil, ale jak rozkrecalem to wlasnie na jednej z blaszek byl taki niebieskozielony nalot, ! skad i dlaczego tam byl nalot ? mogla sie woda dostac ? kupowal ktos w salona nowe przekazniki rozrusznika, w jakiej cenie sie wahaj ? bo do mojego motoru nie ma na allegro przekaznikow,
- kruck-kruck
- Świeżak
przekaznika nie da sie rozlozyc bo jest fabrycznie zespolony jakas zywica, przeczyscilem te blaczki na zewnatrz z tego nalotu, chcialem sprawdzic na krotko czy zalapuje ten starter , wzialem podpialem go pod akumulatora i zalapuje, nie robie tego "trryyy" podlaczylem wszystko do motoru, i znowu to samo, nie dziala starter, i z przekaznika slychac tylko to "tryyyy"
- kruck-kruck
- Świeżak
kruck-kruck napisał(a):przekaznika nie da sie rozlozyc bo jest fabrycznie zespolony jakas zywica, przeczyscilem te blaczki na zewnatrz z tego nalotu, chcialem sprawdzic na krotko czy zalapuje ten starter , wzialem podpialem go pod akumulatora i zalapuje, nie robie tego "trryyy" podlaczylem wszystko do motoru, i znowu to samo, nie dziala starter, i z przekaznika slychac tylko to "tryyyy"
skoro tak to problem leży po stronie kabli od wyżej wymienionego przekaźnika
- TomaszL
- Świeżak
- kruck-kruck
- Świeżak
no tylko ja mialem szlifa w wielka ulewe, duzo wody bylo w motorze, zwarcie sie nie robi nigdzie, te kable glownie gniazda poosuszalem, eh, nie wiem , zaladuje na jakas przyczepke motor i do servisu oddam
- kruck-kruck
- Świeżak
jak podladuje akumulator na maxa, i biore naciskam starter to tak pol sekundy mu brakuje do zaplonu, az sam z siebie rwie sie do zapalenia ten rozrusznik, ale jak juz mysle ze zapali i te "Trrrrryyyyy" dobra nie ciagne tematu dluzej, jutro do servisu zaprowadzam
- kruck-kruck
- Świeżak
akumulator dobry, nie znam sie fachowo i moge pomylic jednostki ale wskaznik pokazuje ze ma 12,06 V i 68 Ampera, a dobry jest yuasa ma 1 pol sezonu dopiero
- kruck-kruck
- Świeżak
Mnie się też wydaje, że to kabelki i czeka Cię wymiana przewodów.
Możesz to także samemu posprawdzać biorąc miernik elektryczny, wybrać opcję badania przewodności (albo inaczej: omomierz), przyłożyć jedną końcówkę to akumulatora, drugą to przekaźnika i sprawdzać, czy kable faktycznie przewodzą (tak sprawdzić kabel zarówno od strony + jak i -).
Możesz to także samemu posprawdzać biorąc miernik elektryczny, wybrać opcję badania przewodności (albo inaczej: omomierz), przyłożyć jedną końcówkę to akumulatora, drugą to przekaźnika i sprawdzać, czy kable faktycznie przewodzą (tak sprawdzić kabel zarówno od strony + jak i -).
Michał
Kawasaki ER-5
Kawasaki ER-5
-
michalw80 - Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 34 gości