Olej Rycynowy
• Strona 1 z 1
Olej Rycynowy
Mam ogarka 200 z silnikiem Jawki 50 i czytałem że olej rycynowy bardzo dobrze smaruje silnik oraz dodaję trochę mocy chce sobie kupić olej silnikowy z dodatkiem rycyny myślałem nad Castrol R40:
http://motokosmetyka.pl/shop,show,347 (otwórz link)
Tylko nie wiem czy nie lepiej kupić np 2,5 Litra samego oleju rycynowego:
http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=657&osCsid=96273dc1ec85ea00fe61442a22d49e11 (otwórz link)
i potem robić mieszankę benzyna+olej do 2t+olej rycynowy.
Który lepiej brać ? Tylko nie piszcie ze ten 2 bo jest go więcej
Jeśli ten 2 to jaki olej normalny do 2T do tego kupić i mniej więcej ile recyny lać do tego ? tzn jaka proporcja ?:D Nie chce mixola bo strasznie kopci i pełno nagaru zostaje;/
Prosze doradzcie mi
Pozdro.
EDIT:
Ops chyba w złym dziale napisałem sorry.
http://motokosmetyka.pl/shop,show,347 (otwórz link)
Tylko nie wiem czy nie lepiej kupić np 2,5 Litra samego oleju rycynowego:
http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=657&osCsid=96273dc1ec85ea00fe61442a22d49e11 (otwórz link)
i potem robić mieszankę benzyna+olej do 2t+olej rycynowy.
Który lepiej brać ? Tylko nie piszcie ze ten 2 bo jest go więcej

Jeśli ten 2 to jaki olej normalny do 2T do tego kupić i mniej więcej ile recyny lać do tego ? tzn jaka proporcja ?:D Nie chce mixola bo strasznie kopci i pełno nagaru zostaje;/
Prosze doradzcie mi
Pozdro.
EDIT:
Ops chyba w złym dziale napisałem sorry.
- Fighter Andy
- Świeżak
-
icid - VIP Åšcigacz.pl
ej chlopaki no, spokojnie - owszem, czlowiek widac "slyszal" o jakims gusle typu gotowanie lancucha w boczku, ale wiecie maszyna stara - wtedy nie bylo takiej technologii jak teraz i moze faktycznie olej rycynowy dzialal poprawnie. Niestety tego akurat nie slyszalem, ale zamiast jechac po ludziu, moze dowiemy sie ocb.
Oprogramowanie dla gastronomii i hotelarstwa (otwórz link)
programy dla gastronomii (otwórz link)
Program do restauracji i hotelu (otwórz link)toshiba g900 (otwórz link)
kasy fiskalne sklep internetowy (otwórz link)
(otwórz link)

-
simonw - Mieszkaniec forum
No tak napisałem tutaj bo myślałem że tutaj ktoś o czymś wie nie jak na innych forach no ale widać że się niczego nie dowiem ... Rycyny dodaje się do niektórych olejów do 2 T więc ona coś daje w modelarstwie też się używa rycyny do sporządzania mieszanek...
Więc dlaczego nie można by było w starym Ogarku ? Na pewno będzie lepsza smarowanie niż z zwykłym Mixolem tylko nie wiem w jakich proporcjach to dawać ;] Szkoda że nikomu się pomóc nie chce tylko się śmiać potraficie... Popróbuje na starym silniku i zobaczę ;]
PS: Dziwie mnie tylko że nikt nie napisał że ogar sraki dostanie po rycynie bo tak na innych forach mi pisali ;]
Więc dlaczego nie można by było w starym Ogarku ? Na pewno będzie lepsza smarowanie niż z zwykłym Mixolem tylko nie wiem w jakich proporcjach to dawać ;] Szkoda że nikomu się pomóc nie chce tylko się śmiać potraficie... Popróbuje na starym silniku i zobaczę ;]
PS: Dziwie mnie tylko że nikt nie napisał że ogar sraki dostanie po rycynie bo tak na innych forach mi pisali ;]
- Fighter Andy
- Świeżak
Jak sobie dobrze przypominam to podczas drugiej wojny światowej używano tewgo oleju do silników lotniczych.
Problem polegał na tym że czysty olej rycynowy jest konsystencji miodu i trzeba go wstępnie podgrzać.
Ale jak rozpuścisz z benzyną to powionno byc nieżle.
Jak stać cię na ten olej to dodawaj do paliwa bez problemu.
Problem polegał na tym że czysty olej rycynowy jest konsystencji miodu i trzeba go wstępnie podgrzać.
Ale jak rozpuścisz z benzyną to powionno byc nieżle.
Jak stać cię na ten olej to dodawaj do paliwa bez problemu.
-
skwy - VIP Åšcigacz.pl
OK tylko teraz właśnie nie wiem bo czytałem żeby dać jakiś olej do 2T i do niego dolać Rycyny tylko w jakich proporcjach ?
- Fighter Andy
- Świeżak
Kurde, no w nowoczesnych silnikach nie wiem jak to by bylo i czy nie zatka dozownikow, ale Ogar raczej nie posiada takich innowacji.
Jedyne pytanie - czy nie boisz sie , w sumie to zabytek i szkoda by bylo go zniszczyc jakimis eksperymentami. Ogolnie, nowoczesne oleje 2T posiadaja tak dobrany sklad , ze lepiej nie bedzie - technika kosmiczna i japonia. Wiec nie wiem czy to cos da - predzej pogorszy.
Z informacji ktore znalazlem w sieci, Jawa chodzi na takim wynalazku.
Czlowiek pisze
- olej rycynowy (apteka) jako srodek przeczyszczajacy, butelka ok 3zl. (buteleczka, nie ma podanej gramatury).
Mieszanka olejowo-paliwowa 1:40 mixol z paliwem i do tego na 3-4 litry, jedna buteleczka rycynowego. Czlowiek twierdzi ze poprawia to nieco osiagi, ale nie ma wplywu na smarowanie itp rzeczy, wlasnie z tego powodu iz nowoczesne oleje do mieszanki paliwowej sa juz dostatecznie doskonale.
Wybor nalezy do Ciebie kolego.
Jedyne pytanie - czy nie boisz sie , w sumie to zabytek i szkoda by bylo go zniszczyc jakimis eksperymentami. Ogolnie, nowoczesne oleje 2T posiadaja tak dobrany sklad , ze lepiej nie bedzie - technika kosmiczna i japonia. Wiec nie wiem czy to cos da - predzej pogorszy.
Z informacji ktore znalazlem w sieci, Jawa chodzi na takim wynalazku.
Czlowiek pisze
- olej rycynowy (apteka) jako srodek przeczyszczajacy, butelka ok 3zl. (buteleczka, nie ma podanej gramatury).
Mieszanka olejowo-paliwowa 1:40 mixol z paliwem i do tego na 3-4 litry, jedna buteleczka rycynowego. Czlowiek twierdzi ze poprawia to nieco osiagi, ale nie ma wplywu na smarowanie itp rzeczy, wlasnie z tego powodu iz nowoczesne oleje do mieszanki paliwowej sa juz dostatecznie doskonale.
Wybor nalezy do Ciebie kolego.
Oprogramowanie dla gastronomii i hotelarstwa (otwórz link)
(otwórz link)

-
simonw - Mieszkaniec forum
Mi nie chodzi o ten z apteki
Ten 2 modelarski :
"Naturalny olej rycynowy CASTOR wyprodukowany przez angielską firmę Model Technics. Dodawany do wielu mieszanek jako składnik usprawniający proces docierania, zapewniający doskonałe smarowanie silnika."
No nic popróbuje i napisze jak coś ;P
PS: Nie powiedziałbym ze mixol jest doskonały

Ten 2 modelarski :
"Naturalny olej rycynowy CASTOR wyprodukowany przez angielską firmę Model Technics. Dodawany do wielu mieszanek jako składnik usprawniający proces docierania, zapewniający doskonałe smarowanie silnika."
No nic popróbuje i napisze jak coś ;P
PS: Nie powiedziałbym ze mixol jest doskonały

- Fighter Andy
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości