Zobacz wÄ…tek - PYTANIE O ÅšWIECE
NAS Analytics TAG

PYTANIE O ÅšWIECE

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

PYTANIE O ÅšWIECE

Postprzez koval2008 » 25/3/2008, 14:42

Witam
czy jest jakaś różnica w pracy motocykla na świecy przeznaczonej dla tego typu silnika?? niż na innej do innego modelu
koval2008
Świeżak

Re: PYTANIE O ÅšWIECE

Postprzez abm » 25/3/2008, 20:29

koval2008 napisał(a):Witam
czy jest jakaś różnica w pracy motocykla na świecy przeznaczonej dla tego typu silnika?? niż na innej do innego modelu

Widzę,że jest kolega na dobrej drodze do zniszczenia lub uszkodzenia silnika! Producent nie bez powodu określa ścisle okreslony rodzaj swiecy, musi ona być zgodna z wymogami mechanicznymi, elektrycznymi oraz posiadać odpowiednią ciepłotę. Tylko świecaspełniająca wszystkie kryteria zapewni dobrą prace silnika. Koszt świecy to równowartość 3-4 litrów benzyny!
MZ ETZ 250
Honda CX 500 Euro
Honda Pan Euro ST 1100
abm
Świeżak

Postprzez suley » 25/3/2008, 23:15

Dzisiaj zauważyłem że w moim moto jest świeca ngk B8EG a powinna być B10EG. Mam aprilie 125cc z silnikiem rotax 123 a świece B8EG jest przeznaczona do motocrossowych 250ccm. Czy możliwe że silnik będzie chodził lepiej na prawidłowej świecy? Teraz czasami strzela mi z rury przy odpalaniu i znajomi powiedzieli żeby wymienić świecę. Nie chciało mi się tam zaglądać do dzisiaj, kiedy co odpalanie rozlegał się huk wystrzału. Czy świeca o innej ciepłocie może być temu winna?
suley
Świeżak

Postprzez kreska » 26/3/2008, 06:41

suley napisał(a):Dzisiaj zauważyłem że w moim moto jest świeca ngk B8EG a powinna być B10EG. Mam aprilie 125cc z silnikiem rotax 123 a świece B8EG jest przeznaczona do motocrossowych 250ccm. Czy możliwe że silnik będzie chodził lepiej na prawidłowej świecy? Teraz czasami strzela mi z rury przy odpalaniu i znajomi powiedzieli żeby wymienić świecę. Nie chciało mi się tam zaglądać do dzisiaj, kiedy co odpalanie rozlegał się huk wystrzału. Czy świeca o innej ciepłocie może być temu winna?

Jak włożysz świece dedykowaną do Twojego motoru, po pierwsze będziesz czuł się bardziej bezpieczny, nie będziesz musiał się bać że stanie się coś z silnikiem. A co do mocy, możliwe że będzie jakaś zmiana :)
"...cztery kola poruszają ciało, dwa poruszają dusze..."
kreska
Świeżak

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

na górê