Zima ...
• Strona 1 z 1
Zima ...
Witam.
Juz gdzieś widziałem podobny temat ale go nieznalazłem.
A więc tak, idzie zima i przydało by się jakoś przygotować moto (Enduro) do takowej, i tu do was pytanie: Co przydało by się zrobić w moto na zime ?
Z góry dzięki z odpowiedzi.

Juz gdzieś widziałem podobny temat ale go nieznalazłem.
A więc tak, idzie zima i przydało by się jakoś przygotować moto (Enduro) do takowej, i tu do was pytanie: Co przydało by się zrobić w moto na zime ?
Z góry dzięki z odpowiedzi.
-
bastus - Bywalec
-
Dominik_YZF - Bywalec
E tam enduro sie użytkuje przez 12 miesięcy w roku
Bierzesz starą przednią oponę robisz kolce i jazda 

,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Ścigacz.pl
- grzesiek650
- Świeżak
Na pewno dobrze umyć.
Wymienić płyny.
Naładować aku i odstawić w ciepłe miejsce.
Napełnić zbiornik świeżym paliwem pod korek.
Postawić moto na centralnej podstawce i odciążyć opony.
Lub ewentualnie gdy pojazd nie posiada centralnej podstawki co jakiś zmieniać położenie koła.
Jeżeli posiada łańcuch napędowy to dobrze nasmarować preparatem do łańcuchów.
Cały moto można zakonserwować w WD40 i tak przygotowane można odstawić do GaraGe
Wymienić płyny.
Naładować aku i odstawić w ciepłe miejsce.
Napełnić zbiornik świeżym paliwem pod korek.
Postawić moto na centralnej podstawce i odciążyć opony.
Lub ewentualnie gdy pojazd nie posiada centralnej podstawki co jakiś zmieniać położenie koła.
Jeżeli posiada łańcuch napędowy to dobrze nasmarować preparatem do łańcuchów.
Cały moto można zakonserwować w WD40 i tak przygotowane można odstawić do GaraGe
-
skwy - VIP Ścigacz.pl
Witam. Mam cruiserka VT125C i to jest moje 1sze zimowanie. Mam pytanie, czy macie jakiś dobry patent na opony w moto bez centralnej podstawki? Bo znając siebie zapomnę co jakiś czas przestawiać maszyne. A jeśli nie ma dobrego pomyslu to co ile tak mniej więcej Wy przestawiacie swoje motocykle? I czy wymiana płynów jest obowiązkowa? Wymieniałem wszystkie we wrześniu. A co sądzicie o zatykaniu wydechu szmatką aby nie zardzewiał od środka?
Dziękuję za odpowiedzi
Pozdrawiam
Dziękuję za odpowiedzi
Pozdrawiam
Pozdrawiam, | M. | http://bikepics.com/members/misiek669/
-
Misiek669 - Świeżak
Misiek669 napisał(a):Witam. Mam cruiserka VT125C i to jest moje 1sze zimowanie. Mam pytanie, czy macie jakiś dobry patent na opony w moto bez centralnej podstawki? Bo znając siebie zapomnę co jakiś czas przestawiać maszyne. A jeśli nie ma dobrego pomyslu to co ile tak mniej więcej Wy przestawiacie swoje motocykle? I czy wymiana płynów jest obowiązkowa? Wymieniałem wszystkie we wrześniu. A co sądzicie o zatykaniu wydechu szmatką aby nie zardzewiał od środka?
Dziękuję za odpowiedzi
Pozdrawiam
Z tym zatkaniem wydechu to jest dobra rzecz.
A moto ze dwa razy w miesiącu przydało by sie przestawić.
Zasada jest taka albo wymienia się przed sezonem albo po sezonie.
Jeśli już jeździłeś ileś kilometrów na tym wymienionym oleju to dobrze jest wymienić teraz a dlaczego już wyjaśniam:
W oleju który był już eksploatowany znajdują się różne uboczne produkty spalania mieszanki paliwowej(kwasy,zasady,żywice i różnej maści laki)
Pozostawienie takiej mikstury na dłuższy czas w nieeksploatowanym silniku może powodować wewnętrzną korozję silnika.

Ale znając życie i tak wszyscy wymieniają na wiosnę.
-
skwy - VIP Ścigacz.pl
Misiek669 napisał(a):Witam. Mam cruiserka VT125C i to jest moje 1sze zimowanie. Mam pytanie, czy macie jakiś dobry patent na opony w moto bez centralnej podstawki? Bo znając siebie zapomnę co jakiś czas przestawiać maszyne. A jeśli nie ma dobrego pomyslu to co ile tak mniej więcej Wy przestawiacie swoje motocykle? I czy wymiana płynów jest obowiązkowa? Wymieniałem wszystkie we wrześniu. A co sądzicie o zatykaniu wydechu szmatką aby nie zardzewiał od środka?
Dziękuję za odpowiedzi
Pozdrawiam
mozesz zawsze postawic motocykl na dosc grubym stropianie, podkladajac jakas gabke jeszcze pod opony.
Honda VFR 800 FI
-
elco - Moderator
Wydech zatykasz folią i gumką recepturką.
Ja zaglądam co tydzień do garażu, warto też poskakać trochę na motocyklu, to uszczelniacze nie będą ciekły na wiosnę.
Ja zaglądam co tydzień do garażu, warto też poskakać trochę na motocyklu, to uszczelniacze nie będą ciekły na wiosnę.
http://www.bikepics.com/members/cichy929/ | SMR450/YZ125
-
cichy - VIP Ścigacz.pl
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa