Zobacz wątek - APRILIA RS 50 PODLĄCZENIE MODÓŁU ZAPŁONOWEGO PILNE!!!
NAS Analytics TAG

APRILIA RS 50 PODLĄCZENIE MODÓŁU ZAPŁONOWEGO PILNE!!!

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

APRILIA RS 50 PODLĄCZENIE MODÓŁU ZAPŁONOWEGO PILNE!!!

Postprzez radgur » 18/11/2007, 20:09

Witam, mam taki problem. Kupiłem aprilie rs 50 niesprawną, a konkretnie modół zapłonowy nie jest podłączony do silnika. Są tam 4 kabelki i nie wiem jak one mają po kolei iść z silnika do modółu, a nie chce czegoś spiepszyć :/ Motor miał ściągany silnik do wymiany klinu i po założeniu go właściciel nie umiał podłączyć modółu. Pozatym jak powinna być zamocowana linka sprzęgła tz. o co ją zaczepić żeby była sztywna, bo u mnie jest za luźna i nie da się jej zaczepić. BARDZO PROSZĘ O POMOC!!! Pozdrawiam.
Aprilia RS is the best :D
radgur
Świeżak

Postprzez jurekgpx » 18/11/2007, 20:52

witaj zazwyczaj kostki z wszelkimi polaczeniami sa tak zaprojektowane ze nie da sie je inaczej wpiac niz powinny byc podpiete, przyjrzyj sie uwaznie kostkom ,musza byc jakies wystepy w obu kostkach aby do siebie pasowaly
jurekgpx
Świeżak

Postprzez radgur » 18/11/2007, 21:15

No ale jest problem. Z silnika idą 4 kabelki (nie żadna kostka) i do modółu zapłonowego powinny wejść jakieś kable (wygląda że te 4), ale przyglądając się schematowi instalacji (http://www.easyparts.nl/showdrawing.php ... ath=-d8080) coś mi nie pasuje, pozatym jak miala by działać stacyjka, skoro nie będzie ona podłączona do modółu? Nie wiem może powinna tam być jakaś kostka z tego silnika, albo brakuje mi jakiejś części. A wiecie może jak to jest jak kabelki wychodzą z silnika i co dalej? Jak trafiają do modółu? BARDZO PROSZĘ O SZCZEGÓŁOWY OPSI BO MI BARDZO ZALEŻY. Pozdrawiam.
radgur
Świeżak

Postprzez jurekgpx » 20/11/2007, 22:03

masz cztery kabelki poniewaz przypuszczam ze dwa przewody doprowadzaja napiecie do domodulu a dwa pozostale powinny isc do impulsatorow ktore zbieraja dane o obrotach silnika niestety ktore gdzie powinny byc podlaczone nie potrafie ci powiedziec moze udaj sie ze schematem do dobrego elektryka samochodowego to moze on ci potrafi pomoc
jurekgpx
Świeżak

Postprzez siekier » 21/11/2007, 19:05

MODUŁ
<< FZ6'04 >>
siekier
Świeżak

Postprzez radgur » 21/11/2007, 21:58

Dobra modół podłączyłem ale teraz mam następny problem. Podłączyłem modół, iskra jest, wlewam paliwo do cylindra (tłumik mam ściągnięty), zapalam, a tam coś tak uderzyło, jakby zapalił na chwileczke, potem kręce rozrusznikiem, a tam nic. Rozrusznik kręci, ale nie obraca wałem! Co to może być? Czy może to być ścięty klin?, bo jak napisałem poprzedni właścieciel wymieniał klin, ale mechnika nie miał dobrego, bo nie umiał podłączyć modółu, i motor po wymianie klinu nie zapalił. Może wsadził jakiś za słaby i znowu ścieło? Przedtem kręcąc rozrusznikiem wał się normalnie obracał, a po tym już kręci sam rozrusznik. Bardzo proszę o pomoc! Pozdrawiam.
radgur
Świeżak

Postprzez Mateusz1605 » 22/11/2007, 19:53

A na popych probowales odpalic ?? Ale możliwe ze sie klin obciął
Mateusz1605
Świeżak

Powrót do Mechanika motocyklowa