Zobacz wÄ…tek - Jaki olej do Suzuki RF 600r?? MOTUL czy MOBI SUPER S.
NAS Analytics TAG

Jaki olej do Suzuki RF 600r?? MOTUL czy MOBI SUPER S.

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Jaki olej do Suzuki RF 600r?? MOTUL czy MOBI SUPER S.

Postprzez wojtek1303 » 3/10/2007, 20:46

Witam. Chcialbym zasiegnac rady. Posiadam Suzuki RF 600. jest w nim olej mobi super s oczywiscie 10W40. Zastanawiam sie czy wymienic go na MOTUL 5000 10W40 teraz czy moge spokojnie jezdzic na Mobilu do wiosny. pozdraiwam. oczywiscie oleje to polsybtetyki.
Honda f4i '01
wojtek1303
Świeżak

Postprzez GrzeÅ› » 3/10/2007, 22:17

ja tam w swojej RFie miałem Mobil Extra 4T i było git. mam kolege który zalał Motula do VFR i powiedział że to szit bo silnik jakoś głośniej chodził niż na Mobilu
GrzeÅ›
Świeżak

Re: Jaki olej do Suzuki RF 600r?? MOTUL czy MOBI SUPER S.

Postprzez KAWA7777 » 4/10/2007, 00:30

wojtek1303 napisał(a):Witam. Chcialbym zasiegnac rady. Posiadam Suzuki RF 600. jest w nim olej mobi super s oczywiscie 10W40. Zastanawiam sie czy wymienic go na MOTUL 5000 10W40 teraz czy moge spokojnie jezdzic na Mobilu do wiosny. pozdraiwam. oczywiscie oleje to polsybtetyki.

Witam ja stosuje tylko MOTUL i moim zdaniem to najlepszy olej ewentualnie bym się pokusił na castrol.Co do mobila widziałem kilka śilników zajechanych na mobilu kumpel w zeszłym roku zajechał właśnie śilnik na mobilu cbr 900rr ja leje motul od ponad 10 lat i jest wszystko ok! jeszcze nigdy nie mnie nie zawiódł śilnika na tym oleju to naj naj naj lepszy olej moim skromnym zdaniem ! a suzi mają czułe śilniki na punkcie oleju ostatnio na forum koleś wymienił olej własnie w rf 600 pojeżdził troche i panewka mu siadła ale nie pamietam co lał miałem kiedyś gsxr750rw i powiem ,że ten moto naprawde był czuły na olej w sezonie wymieniałem 2 razy olej śilnik musiał byc naprawde utrzymany w czystości !
KAWA7777
Świeżak

Re: Jaki olej do Suzuki RF 600r?? MOTUL czy MOBI SUPER S.

Postprzez tomekd » 4/10/2007, 18:03

KAWA7777 napisał(a):
wojtek1303 napisał(a):Witam. Chcialbym zasiegnac rady. Posiadam Suzuki RF 600. jest w nim olej mobi super s oczywiscie 10W40. Zastanawiam sie czy wymienic go na MOTUL 5000 10W40 teraz czy moge spokojnie jezdzic na Mobilu do wiosny. pozdraiwam. oczywiscie oleje to polsybtetyki.

Witam ja stosuje tylko MOTUL i moim zdaniem to najlepszy olej ewentualnie bym się pokusił na castrol.Co do mobila widziałem kilka śilników zajechanych na mobilu kumpel w zeszłym roku zajechał właśnie śilnik na mobilu cbr 900rr ja leje motul od ponad 10 lat i jest wszystko ok! jeszcze nigdy nie mnie nie zawiódł śilnika na tym oleju to naj naj naj lepszy olej moim skromnym zdaniem ! a suzi mają czułe śilniki na punkcie oleju ostatnio na forum koleś wymienił olej własnie w rf 600 pojeżdził troche i panewka mu siadła ale nie pamietam co lał miałem kiedyś gsxr750rw i powiem ,że ten moto naprawde był czuły na olej w sezonie wymieniałem 2 razy olej śilnik musiał byc naprawde utrzymany w czystości !

Totalny nonsens.Oleje byly przyczyna awarii silnikow jakies 40-50 lat temu,w dzisiejszych czasach o ile JEST olej w silniku ktory padl to nalezy szukac przyczyn gdzie indziej.

Jezeli ktos stawia na gume cbr900rr to panewka nr 3 padnie wczesniej czy pozniej,kwastia czasu.

Generalna opinia tutaj w US jest taka ze motocyklowe oleje to pic-na-wode-foto-montaz w celu sciagniecia dwa razy wiecej pieniedzy z ludzi i jakies 3/4 populacji motocyklowej jezdzi na samochodowych olejach jak mobil1 15w/50 czy 5w/40 czy tez Shell Rotella S lub Castrol Syntex.
W sprzetach na tor (R1) uzywam Mobil 1 0w/40 jako ze daje troche wiecej mocy ale czesciej wymagaja wymiany.
Jeden z magazynow tytaj,Sport Rider przeprowadzil intensywne tesy laboratoryjne motocyklowych i samochodowych olei,generalnie roznice sa male,przyjemnego studiowanie.,,,
http://www.sportrider.com/tech/146_0308_oil/
http://www.sportrider.com/tech/146_0310_oil/

Personalnie w zyciu nie wlalem motocyklowego oleju do sprzetu, sprzety przejechaly setki tysiecy km bez awarii czy tez slizgajacego sie sprzegla.
tomekd
Świeżak

Postprzez falconiforme » 5/10/2007, 07:48

dokładnie.
Silniki kilkuletnie i więcej musiały wytrzymać gorsze oleje. Teraz oleje są na takim poziomie że nawet na najgorszych mineralnych bardzo ciężko dotrzeć silnik.

Rozmawiałem z kolesiem z serwisu Yamaha w Toruniu. Na mineralnym próbowali zajechać GS 500, kilka palonych gum non stop. Po rozebraniu silnika pomierzyli elementy. Absolutnie nic sie z nimi nie stało, brak jakichkolwiek odchyłek.
Dla silnika ważniejsza jest częstość wymiany oleju motocyklowego niż producent tego oleju.
Ongoing Success
falconiforme
VIP Åšcigacz.pl

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości

na górê