Jaki olej do Suzuki RF 600r?? MOTUL czy MOBI SUPER S.
• Strona 1 z 1
Jaki olej do Suzuki RF 600r?? MOTUL czy MOBI SUPER S.
Witam. Chcialbym zasiegnac rady. Posiadam Suzuki RF 600. jest w nim olej mobi super s oczywiscie 10W40. Zastanawiam sie czy wymienic go na MOTUL 5000 10W40 teraz czy moge spokojnie jezdzic na Mobilu do wiosny. pozdraiwam. oczywiscie oleje to polsybtetyki.
Honda f4i '01
-
wojtek1303 - Świeżak
Re: Jaki olej do Suzuki RF 600r?? MOTUL czy MOBI SUPER S.
wojtek1303 napisał(a):Witam. Chcialbym zasiegnac rady. Posiadam Suzuki RF 600. jest w nim olej mobi super s oczywiscie 10W40. Zastanawiam sie czy wymienic go na MOTUL 5000 10W40 teraz czy moge spokojnie jezdzic na Mobilu do wiosny. pozdraiwam. oczywiscie oleje to polsybtetyki.
Witam ja stosuje tylko MOTUL i moim zdaniem to najlepszy olej ewentualnie bym się pokusił na castrol.Co do mobila widziałem kilka śilników zajechanych na mobilu kumpel w zeszłym roku zajechał właśnie śilnik na mobilu cbr 900rr ja leje motul od ponad 10 lat i jest wszystko ok! jeszcze nigdy nie mnie nie zawiódł śilnika na tym oleju to naj naj naj lepszy olej moim skromnym zdaniem ! a suzi mają czułe śilniki na punkcie oleju ostatnio na forum koleś wymienił olej własnie w rf 600 pojeżdził troche i panewka mu siadła ale nie pamietam co lał miałem kiedyś gsxr750rw i powiem ,że ten moto naprawde był czuły na olej w sezonie wymieniałem 2 razy olej śilnik musiał byc naprawde utrzymany w czystości !
- KAWA7777
- Świeżak
Re: Jaki olej do Suzuki RF 600r?? MOTUL czy MOBI SUPER S.
KAWA7777 napisał(a):wojtek1303 napisał(a):Witam. Chcialbym zasiegnac rady. Posiadam Suzuki RF 600. jest w nim olej mobi super s oczywiscie 10W40. Zastanawiam sie czy wymienic go na MOTUL 5000 10W40 teraz czy moge spokojnie jezdzic na Mobilu do wiosny. pozdraiwam. oczywiscie oleje to polsybtetyki.
Witam ja stosuje tylko MOTUL i moim zdaniem to najlepszy olej ewentualnie bym się pokusił na castrol.Co do mobila widziałem kilka śilników zajechanych na mobilu kumpel w zeszłym roku zajechał właśnie śilnik na mobilu cbr 900rr ja leje motul od ponad 10 lat i jest wszystko ok! jeszcze nigdy nie mnie nie zawiódł śilnika na tym oleju to naj naj naj lepszy olej moim skromnym zdaniem ! a suzi mają czułe śilniki na punkcie oleju ostatnio na forum koleś wymienił olej własnie w rf 600 pojeżdził troche i panewka mu siadła ale nie pamietam co lał miałem kiedyś gsxr750rw i powiem ,że ten moto naprawde był czuły na olej w sezonie wymieniałem 2 razy olej śilnik musiał byc naprawde utrzymany w czystości !
Totalny nonsens.Oleje byly przyczyna awarii silnikow jakies 40-50 lat temu,w dzisiejszych czasach o ile JEST olej w silniku ktory padl to nalezy szukac przyczyn gdzie indziej.
Jezeli ktos stawia na gume cbr900rr to panewka nr 3 padnie wczesniej czy pozniej,kwastia czasu.
Generalna opinia tutaj w US jest taka ze motocyklowe oleje to pic-na-wode-foto-montaz w celu sciagniecia dwa razy wiecej pieniedzy z ludzi i jakies 3/4 populacji motocyklowej jezdzi na samochodowych olejach jak mobil1 15w/50 czy 5w/40 czy tez Shell Rotella S lub Castrol Syntex.
W sprzetach na tor (R1) uzywam Mobil 1 0w/40 jako ze daje troche wiecej mocy ale czesciej wymagaja wymiany.
Jeden z magazynow tytaj,Sport Rider przeprowadzil intensywne tesy laboratoryjne motocyklowych i samochodowych olei,generalnie roznice sa male,przyjemnego studiowanie.,,,
http://www.sportrider.com/tech/146_0308_oil/
http://www.sportrider.com/tech/146_0310_oil/
Personalnie w zyciu nie wlalem motocyklowego oleju do sprzetu, sprzety przejechaly setki tysiecy km bez awarii czy tez slizgajacego sie sprzegla.
- tomekd
- Świeżak
dokładnie.
Silniki kilkuletnie i więcej musiały wytrzymać gorsze oleje. Teraz oleje są na takim poziomie że nawet na najgorszych mineralnych bardzo ciężko dotrzeć silnik.
Rozmawiałem z kolesiem z serwisu Yamaha w Toruniu. Na mineralnym próbowali zajechać GS 500, kilka palonych gum non stop. Po rozebraniu silnika pomierzyli elementy. Absolutnie nic sie z nimi nie stało, brak jakichkolwiek odchyłek.
Dla silnika ważniejsza jest częstość wymiany oleju motocyklowego niż producent tego oleju.
Silniki kilkuletnie i więcej musiały wytrzymać gorsze oleje. Teraz oleje są na takim poziomie że nawet na najgorszych mineralnych bardzo ciężko dotrzeć silnik.
Rozmawiałem z kolesiem z serwisu Yamaha w Toruniu. Na mineralnym próbowali zajechać GS 500, kilka palonych gum non stop. Po rozebraniu silnika pomierzyli elementy. Absolutnie nic sie z nimi nie stało, brak jakichkolwiek odchyłek.
Dla silnika ważniejsza jest częstość wymiany oleju motocyklowego niż producent tego oleju.
Ongoing Success
-
falconiforme - VIP Åšcigacz.pl
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości