Zobacz wątek - YBR 250 brak ładowania?
NAS Analytics TAG

YBR 250 brak ładowania?

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

YBR 250 brak ładowania?

Postprzez Monroe » 7/7/2014, 21:33

Wsiadłam po kilku dniach przerwy, odpaliłam pojechałam. Po 5 km zatrzymałam się zgasiłam moto i już nie odpaliłam. Przekręcam stacyjke, zegary się przekręcają, włączam zapłon, pompa chodzi, odpalam.. robi "pstryk" i tyle. Spróbowałam na pych. Odpalił, chodził nierówno, wskazówki zegarów szalały, wyświetlacz gasł i zapalał się na nowo. Włożyłam pożyczony akumulator. Chodzi jak ta lala. Zadzwoniłam do mechanika. Powiedział, że trzeba sprawdzić ale z opisu wygląda, że padł... no własnie nie pamietam co.. (przekaźnik ładowania??). Nowy 700, uzywany 250.. i są jakieś tańsze zamienniki...
Powiedzcie mi proszę (wiem, ze nikt nie dokona diagnozy z takiego opisu) - jesli się okaże, że to, to.. to czy warto brać używane to coś :-) czy może zamiennik... :-)?
Monroe
Świeżak

Postprzez tomek2102 » 7/7/2014, 22:45

Z opisu stawiam na regulator napięcia:) ale równie dobrze może być to coś innego i błahego jak np. przełamany kabelek czy wypięta kostka. Jeśli masz miernik prądu i umiesz się nim posługiwać to sprawdź ładowanie po odpaleniu motocykla to sprawa się trochę rozjaśni. A wracając do regulatora napięcia to może być używany, ale oryginalny i sprawny. Zamienniki też wchodzą w grę ale tylko dobrych i sprawdzonych firm, no i nie ma się co łudzić, że za 70zł dostaniemy dobry nowy regulator bo takie wystarczają na bardzo krótko:)
tomek2102
Świeżak

Postprzez Monroe » 7/7/2014, 23:20

Dzięki, jadę rano sprawdzić czy jest ładowanie :-) - mam nadzieję, że dojadę :-)

Sprawdziłam.. ładowanie jest. Może to akumulator..?
Monroe
Świeżak

Postprzez tomek2102 » 8/7/2014, 11:05

Dobrze by było jak byś podała wartość ładowania z włączonymi światłami na wolnych obrotach i przy 5 tyś. Jeśli ładowanie jest w przedziale od 13,5v na wolnych obrotach do 14,5v przy wyższych obrotach to możliwe że tylko akumulator trzeba wymienić:)
tomek2102
Świeżak

Postprzez Monroe » 8/7/2014, 11:28

Wiesz co.. jakoś tak było.. przy właczonych światłach na wolnych obrotach było jakieś 13,2 a po podkręceniu obrotów podnosiło się do 14,3...
Monroe
Świeżak

Postprzez lagiboy » 8/7/2014, 22:53

jak jeździsz tylko 5 km to może lepiej kupić rower? serio mówię, mój tata tak rozwala akumulatory w samochodzie bo ma 3km do pracy. Jeśli ładowanie jest ok, regulator napięcia jest sprawny a akumulator zdechł to albo pogonisz od czasu do czasu maszynkę, żeby się doładowała albo kup sobie ładowarkę do akumulatora motocyklowego, która i tak przyda Ci się na zimę, a gdy jeździsz mało lub na krótkich odcinkach to przedłużysz sobie życie akumulatora. Koszt takiej ładowarki to mniej więcej cena nowego akumulatora.
black matt=grey (color by honda)
lagiboy
Moderator

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 26 gości

na górê