Zobacz wÄ…tek - Po rozgrzaniu silnik nie odpala CBR 1000 F
NAS Analytics TAG

Po rozgrzaniu silnik nie odpala CBR 1000 F

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Postprzez limak14 » 25/5/2008, 09:30

CEZARE ma racje
ADAM M. wracaj a napewno damy zarobic
ten czlowiek pomogl mi juz w wilu sprawach i nigdy nie odmowil jak napisalem na priv-a czy cos
wielki szacunek
limak14
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Grzybu » 26/5/2008, 08:01

Hej!! A może być coś z rozdzielaczem zapłonu?

Może da się jakoś sprawdzić układ na wale. Albo go przeczyścić.

Przyznam, że nie jestem w tym zbyt biegły.

Da się coś sprawdzić w tym temacie?
Grzybu
Bywalec

Postprzez Adam M. » 26/5/2008, 20:59

Nie masz rozdzielacza zaplonu w tym moto - to uklad z tracona iskra - 2 cewki strzelajace podwojna iskre ktora w dwu cylindrach wypada na prace a wdwu pozostalych na wydech.

Adam M.
PS. a jakiej pojemnosci masz aku ?
Adam M.
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Grzybu » 26/5/2008, 21:48

Jest 14Ah - tak jak napisano w serwisówce. Producent nie pisze nic o prądzie rozruchowym. Ale nówka nie powinna chyba sprawiać kłopotu

Ale jakiś czujnik położenia wału napewno jest. Dlatego pytam, czy możliwe są niedomagania z jego strony? Np. przez zabrudzenie, zaolejenie...

A jeśli wziąć pod uwagę niedomagania ze strony elektroniki to mógłbym spróbować podmienić moduł.
Warto próbować podmiankę?
Grzybu
Bywalec

Postprzez jasql » 26/5/2008, 23:07

Kiedys przy mojej CB400 bylo podobnie, tyle ze jak byla zimna to nie palila. Winny byl czyjnik polozenia walu. Wystarczylo poruszac (poszarpac) kablami i odpalal (chyba wewnatrz izolacji byla jakas przerwa) ale jak go sprawdzalem miernikiem to wszystko niby gralo. Znalazlem "winowajce" przypadkowo, kiedy jednego ranka nie zaskoczyl przed praca i na szybko (kilka niecenzuralnych sie posypalo) szukalem usterki.
<a href="http://h-tsz.com/amFzcWxh">Dostaniesz w PYSK jak klikniesz.
jasql
Bywalec

Postprzez Grzybu » 27/5/2008, 07:01

A jak toto sprawdzić miernikiem? Bo chyba sobie tam zajrzę. Może akurat coś trafię..

Adam M. napisał(a):Nie masz rozdzielacza zaplonu w tym moto - to uklad z tracona iskra - 2 cewki strzelajace podwojna iskre ktora w dwu cylindrach wypada na prace a wdwu pozostalych na wydech.

Adam M.

Z tego by wynikało, że praca byłaby podzielona na 2x2 a z tym się nie mogę zgodzić bo kolejność zapłonu jest 1324 a nie 1;3 razem i 2;4 razem.

Chyba, że miałeś na myśli, że trzy tracą iskrę a jeden ma w tym czasie pracę i za pół obrotu wału jest powtórka na kolejnym cylindrze.

A więc czujniki muszą być dwa. Zgadza się?
Grzybu
Bywalec

Postprzez jasql » 27/5/2008, 17:53

Grzybu napisał(a):...
Z tego by wynikało, że praca byłaby podzielona na 2x2 a z tym się nie mogę zgodzić bo kolejność zapłonu jest 1324 a nie 1;3 razem i 2;4 razem.

...

1 i 3 rownoczesnie oraz 2 i 4 razem.
Na 1 praca = (iskra) i rownoczesnie na 3 wydech = (iskra) na 3 nie przeszkadza bo nie ma tam juz mieszanki tylko spaliny. No chyba, ze masz 2T :twisted:
Adam ma racje. A czujnik sprawdzalem omomierzem. W CBR-ce jest tak samo, tylko, ze sa dwa.

PS. Z tego co pamietam to chyba ta iskra na wydechu ma jakos dopalac resztki gazow, czy cos takiego.
jasql
Bywalec

Postprzez limak14 » 27/5/2008, 18:31

a czy w moim przypadku nie jest to wina np. pompy paliwa?
bo zdaje mi sie ze kiedys troche dluzej chodzila przed uruchomieniem moto
no i wczesniej do rozruchu nie uzywalem wogole gazu
limak14
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez jasql » 27/5/2008, 18:57

Moze nie bedzie innego rozwiazania, jak kupienie takiego pierdolnika, ktorym dotyka sie do przewodu wysokiego napiecia i widac czy jest iskra na przewodzie czy nie? W UK kupilem takie cos za 3 funty (dlugopis z zarowka). Ewentualnie jakis dobry elektryk z oscyloskopem co by sprawdzil jak wyglada prad do i z cewki. Chyba to jest jedyny sposob, zeby wykluczyc problemy z mieszanka paliwo-powietrze.
Co do pompy, to im krocej chodzi tym lepiej (widac, czy zaworki w gaznikach dzialaja i nie spada poziom benzyny w komorach plywakowych).

PS. Podobno producenci zalecaja odpalanie na lekkim gazie. Poszukaj na forum bo byl o tym temat.
jasql
Bywalec

Postprzez limak14 » 27/5/2008, 19:41

to jasql masz moze jakis pomysl odnosnie mojego problemu?
bo juz wogole nie wiem "o co kaman"
czasami pali jak pszczolka a czasami trzeba ja meczyc
w wekend moze zobacze do swiec
co tam w nich drzemie i co sie na nich osadzilo
moze to jest powodem?ale chyba raczej nie
limak14
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Grzybu » 28/5/2008, 10:34

No więc zajrzałem. Czujnik położenia wału jest jeden. Za to jest osiem ramion na wale. Domyślam się, że chodzi tu o kąt wyprzedzenia zapłonu...?
Ale co zauważyłem. Komora z czujnikiem jest dość mocno zaolejona. Nie wiem czy tak ma być. Czy to nie ma wpływu na pracę czujnika, szczególnie przy wysokiej temperaturze?
Grzybu
Bywalec

Poprzednia strona

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 19 gości

na górê