R6 02r ZEGARY
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Nie znam się za bardzo na silnikach, ale wydaje mi się, że czujnik nie mierzy poziomu oleju, tylko jego ciśnienie.
Gdyby nie było poziomu smok by nie zasysał i mogłoby migać.
Jeżeli mimo to miga to może coś jest nie tak z pompą oleju.
Chyba nie powinieneś tak jeździć.
Ewentualnie może być uszkodzony sam czujnik albo kabelek od niego.
Znajdź w serwisówce gdzie on jest i obadaj go.
Gdyby nie było poziomu smok by nie zasysał i mogłoby migać.
Jeżeli mimo to miga to może coś jest nie tak z pompą oleju.
Chyba nie powinieneś tak jeździć.
Ewentualnie może być uszkodzony sam czujnik albo kabelek od niego.
Znajdź w serwisówce gdzie on jest i obadaj go.
http://www.bikepics.com/members/cichy929/ | SMR450/YZ125
-
cichy - VIP Åšcigacz.pl
W Yamahah czujnik mieży poziom oleju, no chyba że coś zmienili w najnowszych rocznikach ale nie sądze. Jak włączysz zapłon to powinna się zaświecić na chwilę i zaraz zgasnąć, jeśli tak jest to wtedy mieży poziom. A ktury to rok R6?
Sprawdź jeszcze raz dokładnie poziom oleju, jak będzie np. 1/4 bagnetu to kontrolka może już sie zapalać. Ta lampka zapala sie na postoju czy jak jedziesz? Na wolnych obrotach czy jakichś większych? opisz dokładnie jak jest.
Pozdro.
Sprawdź jeszcze raz dokładnie poziom oleju, jak będzie np. 1/4 bagnetu to kontrolka może już sie zapalać. Ta lampka zapala sie na postoju czy jak jedziesz? Na wolnych obrotach czy jakichś większych? opisz dokładnie jak jest.
Pozdro.
- ostek 636
- Świeżak
a mam jeszcze pytanie...
moto musi byc w pionie jak mierzy sie poziom oleju? cos mi sie nie chce wierzyc
niby jak to zrobic samemu? oprzec o sciane?
to jest tak zrobione zeby mierzyc kiedy moto stoi na nozce...
moto musi byc w pionie jak mierzy sie poziom oleju? cos mi sie nie chce wierzyc

lubie sobie zjechać z gixera^^.
-
motoman - VIP Åšcigacz.pl
wyglada to tak.siedzac na motoze mam dwa liczniki jeden po lewej predkosciomiez a drugi po prawej obrotomiez.na obrotomiezy jest tez digitalny wyswietlacz pokazujacy temperature.iw lasnie na tym wyswietlaczy obok temperatury zapala mi sie katrolka oleju.niejest to lampka tylko taki rysunek oliwiarki.po przekreceniu stacyjki odrazu zaczyna migac.mam stan oleju maxymalny.katrolka miga caly czas nie tylko na przechylach.´czy wie ktos gdzie jest ten czujnik albo co to k... za przyczyna.
- grooby
- Świeżak
ostek636 najpierw mi piszesz ze w r6 02r jest czujnik poziomu oleju a teraz kazesz mi sprawdzac k..r....w ... jakis czujnik od cisnienia .czego pytam cisnienia jak wyzej napisales za r6 ma czujnik poziomu mozesz to jakos sesownie wytlumaczyc.
- grooby
- Świeżak
Ja Ci nic nie każe tylko napisałem ogulnie gdzie są czujniki. Dokładnie niewiem jak jest w twojej R6, kurde ciężko coś ocenić na odległość, jak bym to zobaczył to od razu powiedział bym Ci co jest co. Ale niespotkałem się jeszcze w żadnej Yamasze z czujnikiem ciśnienia oleju, Były zato lampki od poziomu a u Ciebie jest rysunek oliwiarki i to mnie zastanawia. Niema żadnej dodatkowej lampki od oleju? Zobacz czy w misce jest czujnik przykręcany na dwie śruby (to od poziomu), wychodzi z niego jeden kabel, odłącz go i zobacz czy dalej będzie migać oliwiarka. I nie trzeba go szukać, jest na wierzchu, od razu go widać.
Tak mnie ta twoja kontrolka zaciekawiła że zara pojade do garażu i zobacze dokładnie jak to wszystko działa w R1.
Pozdro.
Tak mnie ta twoja kontrolka zaciekawiła że zara pojade do garażu i zobacze dokładnie jak to wszystko działa w R1.
Pozdro.
- ostek 636
- Świeżak
No więc tak, jeśli odłączysz kabelek od czujnika to właśnie wtedy będzie cały czas migać lub świecić ponieważ niema styku z masą (jak jest za mały poziom oleju to też nie ma styku z masą). Kabelek od czujnika leci prosto do zegarów, po drodze ma dwie złączki (nie licząc wtyczki do zegarów), jedna kawałek za czujnikiem (możliwe że będzie trzeba ściągnąć bak żeby sie do niej dostać) a druga (w okolicy główki ramy) tam gdzie są wszystkie złączki kture idą puźniej do lamp, zegarów, przełączników na kieraku itp.
Sprawdź kabel czy ma przejście, czy nie jest gdzieś przerwany i czy kturaś złączka nie jest odpięta. jeżeli jest przerwa po drodze od czujnika do zegarów to będzie cały czas migać czy masz olej czy nie.
Sprawdź kabel czy ma przejście, czy nie jest gdzieś przerwany i czy kturaś złączka nie jest odpięta. jeżeli jest przerwa po drodze od czujnika do zegarów to będzie cały czas migać czy masz olej czy nie.
- ostek 636
- Świeżak
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 16 gości