Problem z Yamahą!Pomóżcie!
• Strona 1 z 1
Problem z Yamahą!Pomóżcie!
Witam!Przed kilkoma dniami kupiłem Yamahę TZR 50 z 2003 roku.Gdy kupowałem ten motorek właściciel powiedział mi abym wymienił świecę zapłonową,ponieważ jest wkręcona normalna,z krótkim gwintem,ponieważ w przed dzień przed moim przyjazdem stara świeca padła.Na świecy z krótkim gwintem moto szedł kiepsko i tylko czasami odpalał na rozrusznik.Kupiłem nową NGK BR8ES.Na tej też nie chciał odpalać.Teraz moto,po przejechaniu 25 km,bardzo trudno zapala na spycha,przerywa na wysokich obrotach,gaśnie na wolnych obrotach.Co to może być?Może zapłon się wyregulował?Dodam,że silniczek jest w oryginale,pokrywa od zapłonu nie odkręcana.Proszę Was bardzo o pomoc.
- krukas1
- Świeżak
jesli mówisz ze co do swiecy to zła ciepłota swiecy. poszukaj w ksiązce serwisowej odpowiednia świece do tego modelu. Zrob to na pierwszym miejscu.
- Krystian Ochędalski
- Świeżak
ta świeca nie jest czasem zabrudzona czarnym osadem
jezeli tak to masz zły olej w dozowniku(pewnie mixol)
jeszcze jedno to moze byc wina modułu który swiruje

jeszcze jedno to moze byc wina modułu który swiruje
- pawlak200192
- VIP Åšcigacz.pl
Nie,świeca nie jest pokryta czarnym osadem.Teraz jak chcę sprawdzić czy jest iskra,przyłożyłem świecę do cylindra i dałem na rozrusznik to praktycznie nie ma iskry,bo tylko czasami jest.A jak wziołem do ręki fajkę ze świecą to lekko mnie kopie jak dam na rozrusznik.Przedwczoraj z zapłonem wszystko było dobrze.A ten moduł jest pod bakiem,czy pod siedzeniem?I zaczął bardzo dymić.Proszę o pomoc.
- krukas1
- Świeżak
Hmmmm z reguły nie sprawdzaj jakoscie swiecy na cylindrze bo najczesciej przy dluzszym kręceniu rozrusznikiem niszczy sie moduł zapłonowy i moze cie czekac wydatek wysokosci koło 100zł ? Hmmm Postaraj sie, jak juz wczesniej napisałe postaraj się poszukac jaka powinna byc sweca do tego modelu. (Idz do osoby która zajmuje sie sprzedażą częsci do motocykli to ma ona katalogi to tam wszystko jest - mnie kilka razy tak uratowano) Nie zagladaj w gaźnik, niezaglądaj w silnik. Najpierw zakup świece.
- Krystian Ochędalski
- Świeżak
Nie wiem gdzie masz moduł, jesli chodzi o moduł zapłonowy to jest on w zasadzie najbliżej cewki więc wyjade mi sie ze pod bakiem.
- Krystian Ochędalski
- Świeżak
Nie jestem pewien ale podejrzewam że tak.
Otóż wg. mnie jedynie co może być to zblokowanie na module prędkości czyli ilości podawanych iskier na świecę ale nic nie wiadomo. Popytaj jeszcze gdzieś. Co do tego nie jestem pewien. Moduł zostaw na koniec, bo skoro masz jakąś chociaż by minimalną iskrę to cewkę i moduł masz OK.
Otóż wg. mnie jedynie co może być to zblokowanie na module prędkości czyli ilości podawanych iskier na świecę ale nic nie wiadomo. Popytaj jeszcze gdzieś. Co do tego nie jestem pewien. Moduł zostaw na koniec, bo skoro masz jakąś chociaż by minimalną iskrę to cewkę i moduł masz OK.
- Krystian Ochędalski
- Świeżak
Krystian Ochędalski napisał(a):Nie jestem pewien ale podejrzewam że tak.
Otóż wg. mnie jedynie co może być to zblokowanie na module prędkości czyli ilości podawanych iskier na świecę ale nic nie wiadomo.
Kolego Krystjanie, nie obraź się ale Twoje rady są "z d..y wzięte". Lepiej nie mów nic jak masz takie historie produkować...
- musieli
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości