hamulce
• Strona 1 z 1
W dużym skrócie, potrzebujesz do tego wężyk, którym będzie zlatywał płyn hamulcowy z niechcianym powietrzem, mocujesz go na odpowietrzniku pompy (jeżeli go nie ma, używasz do tego szmat i luzujesz śrubę trzymającą przewody), potem kolejno zacisku prawym, lewym (zależy, który jest bliżej pompy, zaczynasz od tego, który jest bliżej).
Odkręcasz pokrywę zbiorniczka, wciskasz klamkę hamulca kilka razy, pompujesz i przytrzymujesz wciśniętą, nie puszczasz, odkręcasz lekko odpowietrznik, klamka pójdzie do samego końca, nadal ją trzymasz, zobaczysz w wężyku płyn z możliwymi bąbelkami powietrza, szybko zakręcasz odpowietrznik i pompujesz ponownie, sprawdzasz stan płynu w zbiorniczku, nie możesz dopuścić do zapowietrzenia pompy, w razie potrzeby dolewasz, procedurę powtarzasz kilka razy.
Jest wiele sposobów, jeżeli nie wiesz jak do tego się zabrać proponuję wizytę u jakiegoś mechanika, możliwe że ma pompkę, która ściągnie powietrze. Obadaj też YT w tym temacie, zanim zaczniesz cokolwiek sam, użyj również wyszukiwarki forum, temat wałkowany miliard razy.
No i powiedz coś więcej, w jaki sposób zachowują się heble, są gąbczaste? Klamka wibruje? Jest miękka/twarda? Może to nie powietrze w układzie, przewróciłeś moto i płynu w zbiorniczku było za mało?
Odkręcasz pokrywę zbiorniczka, wciskasz klamkę hamulca kilka razy, pompujesz i przytrzymujesz wciśniętą, nie puszczasz, odkręcasz lekko odpowietrznik, klamka pójdzie do samego końca, nadal ją trzymasz, zobaczysz w wężyku płyn z możliwymi bąbelkami powietrza, szybko zakręcasz odpowietrznik i pompujesz ponownie, sprawdzasz stan płynu w zbiorniczku, nie możesz dopuścić do zapowietrzenia pompy, w razie potrzeby dolewasz, procedurę powtarzasz kilka razy.
Jest wiele sposobów, jeżeli nie wiesz jak do tego się zabrać proponuję wizytę u jakiegoś mechanika, możliwe że ma pompkę, która ściągnie powietrze. Obadaj też YT w tym temacie, zanim zaczniesz cokolwiek sam, użyj również wyszukiwarki forum, temat wałkowany miliard razy.
No i powiedz coś więcej, w jaki sposób zachowują się heble, są gąbczaste? Klamka wibruje? Jest miękka/twarda? Może to nie powietrze w układzie, przewróciłeś moto i płynu w zbiorniczku było za mało?
-
infz - Świeżak
Nawet jeżeli klocki, jak to określił - są z górnej półki, nic Ci to nie da jeżeli prawidłowo się nie dotarły. Mogłeś je przegrzać, zeszklić, tłoczki w zaciskach mogą nie działać prawidłowo, masz naprawdę masę opcji, najgorsze jest to, że nie wiemy, czy klamka jest twarda czy miękka, mówisz że wibruje, w takim wypadku sprawdza się tarcze hamulcowe bo to od nich wibruje.
-
infz - Świeżak
wiesz co dzis sie dam przejechac znajomemu i zobacze co on powie bo ja naprawde ni chu... sie nie znam i w tedy moze bede mial wiecej informacji dzieki za pomoc.
edycja:
kolega mowi mi ze to przez plyn hamulcowy.mowi tez ze to moja wina ze powinenem rozgrzac hmulce. sory za zawracanie glowy. ale i tak dziekuje za pomoc
Proszę edytować posty.
komarcc
edycja:
kolega mowi mi ze to przez plyn hamulcowy.mowi tez ze to moja wina ze powinenem rozgrzac hmulce. sory za zawracanie glowy. ale i tak dziekuje za pomoc
Proszę edytować posty.
komarcc
- jamnik
- Świeżak
ja mam miekka klamke, po wielu probach odpowietrzania okazalo sie jednak ze tloczki sa zapieczone na prawej tarczy. na 6 tloczkow pracowal tylko 1.lewa strona byla okey.mowisz ze klamka wibruje, rozumiem ze przy hamowaniu ? na moj gust musi byc cos raczej z klockami i/lub ich dociskiem.
- Mentos1111
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości