Zobacz wątek - połamane plastiki w skuterze
NAS Analytics TAG

połamane plastiki w skuterze

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

połamane plastiki w skuterze

Postprzez parch » 5/6/2011, 15:57

witam. rok temu kupiłem skuter i ogólnie jest z nim wszystko ok, prócz jednego problemu. mianowicie z lewej strony mam połamane plastiki, kiedy kupowałem maszynę była ona nienaruszona, a ja żadnej gleby nie zaliczyłem, nie wiem w jaki sposób pękły. na początku razem z ojcem to pospawaliśmy, jednak znowu popękały. może to być spowodowane wibracjami? a może zbyt dużym obciążeniem? i czym to posklejać? jakaś zwykła "kropelka" czy coś innego? z góry dziękuję. :)
parch
Świeżak

Postprzez Vergon » 5/6/2011, 16:11

Za mocno dokręcone śruby + wibracje.
Oddaj do profesjonalnego klejenia i dokręcaj z umiarem.
Vergon
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez henio12323 » 5/6/2011, 16:14

i założę sie o krate piwa że to chinczyk :D ??

jedynie sensownie to jest oddac do spawania. ew samemu mozna kupić taki lut do spawania plastików i lutownicą sobie pokleic to taniej bedzie choc nie tak dobrze :P zwykły klej mało co da. jeszcze dobry patent to podklejenie od spodu żywicą z włoknem szklanym. od góry szpachla równanie malowanko i plastiki jak nowe :D

a jeżeli to chinczyk to po prostu norma xd tak sa zrobione zaprojektowane i wyprodukowane z takich materiałów (chodza słuchy że talerzyki nożyki i widelce jednorazowe do grilla są przerabiane na plastiki do skuterków xd ) kumplowi tez z niczego zaczeły pękać ;/ nic nie zrobisz
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Postprzez parch » 5/6/2011, 20:09

henio12323 napisał(a):i założę sie o krate piwa że to chinczyk :D ??

wisisz mi krate piwa. skuter to yamaha bws z 1999r (troche stary)

ile kosztowałoby profesjonalne klejenie?
parch
Świeżak

Postprzez henio12323 » 5/6/2011, 21:16

haha kurde przegrałem :( xd

powiem ci tak :D klejenie żywicą jest banalnie łatwe i super sie sprawdza bo podklejasz w miare elastrycznym materiałem. nie raz tym kleiłem przeróżne rzeczy i sie trzymało ( np osłonka chłodnicy do hondy mtx która była w 10 kawałkach ) po klejeniu poszpachlowaniu i pomalowaniu spoko znosiła jazde w terenie gdzie są wibracje itp itd. koszt nieduzy bo żywica z utwardzaczem plus metr2 płotna szklanego to około 20 zł. sciagasz plastiki i podklejasz od tyłu :D najpierw mieszasz żywice. potem pędzelkiem ją nanosisz wokół pęknięcia. potem docięte kawałki włokna przykładasz i potem pędzelkiem nasączasz włókno szklane aż całkiem sie pokryje żywicą. wyschnie w kilka godzin i mozna składac : kumpel w yamaszce DT 80 ma tak boczki podklejone.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Postprzez parch » 6/6/2011, 22:27

dzięki za pomoc, popróbuje sam, a jak sie nie uda to oddam do fachowca. :)
parch
Świeżak

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości

na górê