minerał w FZ6 S2????
• Strona 1 z 2 • 1, 2
minerał w FZ6 S2????
witam, wiem ze temat olejów był wałkowany ale mam pytanie na które nie znalazłem odpowiedzi. A więc mianowicie czy jest mozliwe aby fz6 s2 był zalany olejem mineralnym przy przebiegu 10kk??
chodzi o to ze przyprowadziłem moto z niemcowni niedawno i przymierzam się do wymiany płynów, i w dokumentach które dostałem od niego miedzy innymi rachunki z serwisu przy przeglądach jest olej MOTUL 3000 20W50 i czy możliwe ze przy tak małym przebiegu jest minerał już wlany? chyba ze taki powinien być bo szczerze mówiąc się nie znam... więc proszę o odp czy takiego mam szukać jak jest czy syntetyk czy półsyntetyk
z góry dzięki za odp:) pozdro
chodzi o to ze przyprowadziłem moto z niemcowni niedawno i przymierzam się do wymiany płynów, i w dokumentach które dostałem od niego miedzy innymi rachunki z serwisu przy przeglądach jest olej MOTUL 3000 20W50 i czy możliwe ze przy tak małym przebiegu jest minerał już wlany? chyba ze taki powinien być bo szczerze mówiąc się nie znam... więc proszę o odp czy takiego mam szukać jak jest czy syntetyk czy półsyntetyk
z góry dzięki za odp:) pozdro
- kapasek
- Świeżak
10kk? (10 milionów) Przy takim przebiegu to bardzo prawdopodobne że zalany minerałem
A na serio to mało prawdopodobne bo przy takich przebiegach to się leje raczej syntetyk lub półsyntetyk. Generalnie 10w40 10w50 chyba że to u jakiegoś pana Zdzisia w garażu było robione i ktoś chciał przyoszczędzić.
A na serio to mało prawdopodobne bo przy takich przebiegach to się leje raczej syntetyk lub półsyntetyk. Generalnie 10w40 10w50 chyba że to u jakiegoś pana Zdzisia w garażu było robione i ktoś chciał przyoszczędzić.
- skazi
- Świeżak
za dużo k ale wiadomo o co chodzi. Wiec u Pana Zdzicha raczej nie bo wygląda wszystko jak wygląda z oryginalnymi rachunkami:) a załóżmy ze był wlany taki olej to czy można by go zmienić teraz na syntetyka lub pół-syntetyka?
- kapasek
- Świeżak
Spokojnie możesz, a wręcz powinieneś wlać pełen syntetyk. Mity typu, przejście z minerału na lepszy olej (pełen lub pół syntetyk) spowodują wypłukanie silnika, spalanie oleju zostały, już na forum obalone.
Komar-2, Honda Rebel 125, Jawa 250 Suzuki SV 650 S 06'
-
tobiach - Świeżak
kumpel w aucie przeszedł z pól na minerał tak mu jego mechanik polecił, oczywiście po co mnie słuchać. efekt jest taki ze silnik ledwo zipie
przynajmniej masz dobrze motor dotarty wlej syntetyk czy co tam chcesz
przynajmniej masz dobrze motor dotarty wlej syntetyk czy co tam chcesz
TL1000R- Odszedł została Hayabusa i
Nowy nabytek KTM RC8
Nowy nabytek KTM RC8
-
RUTRA.RD - VIP Ścigacz.pl
Smialo mozesz zalac jakims motulem 5100 czy 7100 czy czyms innym bo przy takim przebiegu raczej nie powinien byc silnik zuzyty i rzadszy olej nie powinien spowodowac tego ze zacznie on byc spalany przez silnik, albo cienienie oleju bedzie za niskie.
- marcinpsk
- Świeżak
lej pełny syntetyk - tak jak koledzy piszą motula 7100 lub 300V 10w40 jak masz ochote Sam mam 52tyś km nakulane na swoim zaraz 12 letnim motocyklu i leje pełny syntetyk 300V. Wszystko zalezy od stanu silnika.
http://www.tinyurl.pl?PlJBVNPo Przegląd Twojego moto w P-N!
-
Przemo_rene - VIP Ścigacz.pl
wlej sobie motula 300v albo 7100 , ja w r6 mam 300v 10w , ale serwisówka bardziej wskazuje na 15W lub nawet 20W w naszym klimacie. I rzeczywiscie przy wiekszych temp. w lecie również stwierdzam na podstawie swojego moto ze właściwym by był 15W(silnik troche głośniej chodzi )
- BrylantR6
- Świeżak
Kaniuszy napisał(a):taa, mit, że po zmianie oleju na lepszy wypłukuje silnik obalony?
Pozdrawiam, właśnie kupuję nowy silnik do kawy. w poprzednim po kupnie i wymianie oleju zaczął brać olej i dymić.
bo miałeś padake silnik zalepiony motodoktorami pewnie niestety i jak dostał czegoś narmalnego do się rozpłakał.
http://www.tinyurl.pl?PlJBVNPo Przegląd Twojego moto w P-N!
-
Przemo_rene - VIP Ścigacz.pl
Po samym cisnieniu mozesz nie dojsc czy silnik to trup czy igla bo jak jezdzil na mineralu, to ten ma to do siebie ze uszczelnia (gdyz jest gesty i sie przypala szybko na sciankach) i kompresja wzorowa moze wyjsc. Zalejesz czyms rzadszym lub z duza iloscia uszlachetniaczy (jakis lepszy olej) i wyplucze ten osad ze scianek i wtedy zaczyna kopcic i nierowno pracowac i moc spada raptownie. Generalnie bez sciagniecia glowicy ciezka sprawa ocenic stan silnika bez zwalenia glowicy.
- marcinpsk
- Świeżak
Re: minerał w FZ6 S2????
kapasek napisał(a):chodzi o to ze przyprowadziłem moto z niemcowni niedawno i przymierzam się do wymiany płynów, i w dokumentach które dostałem od niego miedzy innymi rachunki z serwisu przy przeglądach jest olej MOTUL 3000 20W50 i czy możliwe ze przy tak małym przebiegu jest minerał już wlany?
Ech... a może po prostu ktoś silnik na dotarciu zalał mineralnym, stąd jeden rachunek z takim olejem
Albo turkowi który przygotowywał dokumentację serwisowanego i zadbanego motocykla się rachunki z V300 skończyły to dał taki
-
Invi - VIP Ścigacz.pl
marcinpsk
owszem kumpel mial w silniku żużel bo durna baba 50 tys oleju nie zmieniała. nie wazne na czym sie lata osadow nie bedzie jak sie olej zmienia a nie każdy umie to zrobic ja zmieniam co 5000 km do tej pory 4 rzy olej zmienialem i za kazdym razem byl inny wlany w tym raz samochodowy i co i g... bo go czesto zmieniam
owszem kumpel mial w silniku żużel bo durna baba 50 tys oleju nie zmieniała. nie wazne na czym sie lata osadow nie bedzie jak sie olej zmienia a nie każdy umie to zrobic ja zmieniam co 5000 km do tej pory 4 rzy olej zmienialem i za kazdym razem byl inny wlany w tym raz samochodowy i co i g... bo go czesto zmieniam
TL1000R- Odszedł została Hayabusa i
Nowy nabytek KTM RC8
Nowy nabytek KTM RC8
-
RUTRA.RD - VIP Ścigacz.pl
http://www.marketeo.pl/photoOffer/p/2929_p.jpg
Najlepszy olej. Nie sluchaj nikogo i lej ten...
A tak na serio to lej ten ktory jest polecany w serwisowce i zmieniaj regularnie...
Najlepszy olej. Nie sluchaj nikogo i lej ten...
A tak na serio to lej ten ktory jest polecany w serwisowce i zmieniaj regularnie...
tea who you yea bunny
-
zxer - Stały bywalec
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Mechanika motocyklowa