Yamaha R1 Skrzynia biegów
• Strona 1 z 1
Yamaha R1 Skrzynia biegów
Witam
Też posiadam Yamahę R1 z 2002r i mam kilka pytań odnośnie skrzyni.
Czy przy wrzucaniu pierwszego biegu może występować delikatne szarpnięcie?
Przy zmianie biegu z pierwszego na drugi gdy rozkręcę tak do 6-7 tyś obrotów występuje lekkie zgrzyt i bieg dopiero wskakuje od czego tak się dzieje?
Olej wymieniłem na castrol full syntetic.
Przebieg motocykla 30 tyś
Też posiadam Yamahę R1 z 2002r i mam kilka pytań odnośnie skrzyni.
Czy przy wrzucaniu pierwszego biegu może występować delikatne szarpnięcie?
Przy zmianie biegu z pierwszego na drugi gdy rozkręcę tak do 6-7 tyś obrotów występuje lekkie zgrzyt i bieg dopiero wskakuje od czego tak się dzieje?
Olej wymieniłem na castrol full syntetic.
Przebieg motocykla 30 tyś
- sobek522
- Świeżak
Jak wrzucasz jedynke to szarpnac motocyklem nie powinno lecz glosne pukniecie moze byc,tak maja skrzynie bez synchronizatora(czyli w motocyklach,w autach sa )
Co do wbijania dwojki to R6 i R1 byly bardziej wrazliwe od innych motocykli co do skrzyni a do tego wbijanie dwojki bez sprzegla(jazda na jednym kole i wrzut dwojki bez sprzegla)powoduje wlasnie takie skutki.
Sprobuj podregulowac linka sprzeglo ,jesli zmiany nie pomoga to trzeba z tym smigac lub naprawic
Co do wbijania dwojki to R6 i R1 byly bardziej wrazliwe od innych motocykli co do skrzyni a do tego wbijanie dwojki bez sprzegla(jazda na jednym kole i wrzut dwojki bez sprzegla)powoduje wlasnie takie skutki.
Sprobuj podregulowac linka sprzeglo ,jesli zmiany nie pomoga to trzeba z tym smigac lub naprawic
-
macs - Bywalec
sobek522 napisał(a):Z tego co wyczytałem w książce serwisowej luz na klamce od sprzęgła powinien mieć ok 2 mm? Czy zgadzacie się z tym?
Zawsze musi być jakiś luz , a te 2 mm jest wystarczające w zupełności .
Nieraz widać klamki sprzęgła napięte jak "baranie jaja" , jest to niedopuszczalne ....
Co do wrzucania 1 , może lekko szarpnąć
<B>Yamaha R ONE 2009 and 2010 by Trimix</B>
-
Trimix - Świeżak
1 dynke wbijaj bez gazu a z 1 na 2 wbijaj bardzo szybko. Im szybciej wbijesz tym płynniej wchodzi. Poszukaj na forum bo zakładałem też temat o naprawie skrzyni jakie koszta.
Jeśli sprzęgło masz ok to naucz sie jednoczesnego wciskania sprzegla i szybkiego wbjania 2 (lecz nic na sile)
Jeśli sprzęgło masz ok to naucz sie jednoczesnego wciskania sprzegla i szybkiego wbjania 2 (lecz nic na sile)
- RafalGSXR
- Świeżak
ktoś dostanie 72 godziny na sprzedaż maszyny... 

http://www.tinyurl.pl?PlJBVNPo Przegląd Twojego moto w P-N!
-
Przemo_rene - VIP Ścigacz.pl
ja tam się nie znam na tych motórach ale:
w kumpla R1 wymiana oleju z castrola na Motula zdziałała cuda jeśli chodzi o skrzynię i sprzęgło,
jak wrzucasz pierwszy bieg to może szarpnąć motocyklem, zwłaszcza jak nie jest rozgrzany (czyt. zimny olej w silniku i mokre sprzęgło)
przy przebijaniu z 1 na 2 też się czasem jakieś dźwięki wydobywają (w 929 norma)
w kumpla R1 wymiana oleju z castrola na Motula zdziałała cuda jeśli chodzi o skrzynię i sprzęgło,
jak wrzucasz pierwszy bieg to może szarpnąć motocyklem, zwłaszcza jak nie jest rozgrzany (czyt. zimny olej w silniku i mokre sprzęgło)
przy przebijaniu z 1 na 2 też się czasem jakieś dźwięki wydobywają (w 929 norma)
DUŻO GAZU I SPRZĘGŁO OD RAZU! 

-
melvin - PierwszyOkrutny
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa