Serwis lancucha
• Strona 1 z 1
Serwis lancucha
Mam male pytanie co ile km powino sie czyscic lancuch ? Na forum jest duzo odnosnie smarowania lancucha osobiscie smaruje co jakies 600 km (w ksiazce mam ze co 1000) ale chcialem sie was zapytac jak czesto sciagacie stary smar z lancucha ?
Pozdrawiam
Pozdrawiam

Honda CBR 600F4i, 03
-
DajmosX - Świeżak
Słyszałem, że nie ma potrzeby czyszczenia łańcucha ze starego smaru. W miejscach gdzie jest to najważniejsze łańcuch się sam oczyszcza. Uwalona zębatka i łańcuch to kwestia estetyki i można go czyścić wedle uznania. Byle nie WD-40 i tym podobnymi. Ale niech inni się wypowiedzą jeszcze 

- ZICOq
- Świeżak
Ja stosuję następujący patent:
1) Nanoszę na łańcuch naftę po to aby zmyć stary smar
2) Czyszcze łańcuch i robie przejaz krótki żeby nafta się "ulotniła"
3) Smaruję łańcuch od wewnętrznej strony, szczególnie o/x-ringi
Taką czynność wykonuję co 500km. Daje to bardzo dobre efekty jeżeli chodzi o przebiegi na łańcuchu- zrobiłem 17ttkm i podciągałem łańcuch tylko 3 razy- oczywiście jego zużycie uwarunkowane jest też stylem jazdy.
1) Nanoszę na łańcuch naftę po to aby zmyć stary smar
2) Czyszcze łańcuch i robie przejaz krótki żeby nafta się "ulotniła"
3) Smaruję łańcuch od wewnętrznej strony, szczególnie o/x-ringi
Taką czynność wykonuję co 500km. Daje to bardzo dobre efekty jeżeli chodzi o przebiegi na łańcuchu- zrobiłem 17ttkm i podciągałem łańcuch tylko 3 razy- oczywiście jego zużycie uwarunkowane jest też stylem jazdy.
http://bikepics.com/members/kbiadun/ | CBR 600 RR4
-
limak14 - VIP Ścigacz.pl
Mógłby ktoś się wypowiedzieć na temat tego co napisał ZICOq tzn. o samo-oczyszczaniu się łańcucha?
Mów co myślisz , rób co mówisz .
Suzuki Bandit gsf 400
Suzuki Bandit gsf 400
- MaŁy_Bandzior
- Świeżak
MaŁy_Bandzior napisał(a):Mógłby ktoś się wypowiedzieć na temat tego co napisał ZICOq tzn. o samo-oczyszczaniu się łańcucha?
No właśnie. Jajec sobie za to nie dam uciąć. Mój mechanik mi tak mówił i jeszcze nigdy nie czyściłem łańcucha, tylko smaruje co 300-400 km, albo po deszczu

- ZICOq
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa