Aprilia Pegaso 650 - gaśnie podczas jazdy.
• Strona 1 z 1
Aprilia Pegaso 650 - gaśnie podczas jazdy.
Witam.
Jak w temacie - posiadam Pegaso, rocznik '98.
Od pewnego czasu podczas jazdy silnik zaczyna wariować, dzieje się tak niemal za każdym razem. Mianowicie gdy temperatura dochodzi do ok. 80 stopni zaczyna lekko szarpać motocyklem, 'strzelać' z wydechu i w końcu moto gaśnie (szczeg. gdy chwytam sprzęgło i spadają obroty). Tak samo się dzieje gdy przekraczam jakieś 130 km/h, a silnik nie jest aż tak bardzo rozgrzany. Następnie są problemy z odpaleniem, jednak jak już się uda to tylko na ssaniu. Po ruszeniu sytuacja powtarza się.
Co to może być? Zawory, gaźniki...?
Nie jestem obeznany zbyt dobrze w mechanice motocyklowej, lecz proszę o jakiekolwiek informacje na ten temat. Z góry dzięki! Pzdr.
Jak w temacie - posiadam Pegaso, rocznik '98.
Od pewnego czasu podczas jazdy silnik zaczyna wariować, dzieje się tak niemal za każdym razem. Mianowicie gdy temperatura dochodzi do ok. 80 stopni zaczyna lekko szarpać motocyklem, 'strzelać' z wydechu i w końcu moto gaśnie (szczeg. gdy chwytam sprzęgło i spadają obroty). Tak samo się dzieje gdy przekraczam jakieś 130 km/h, a silnik nie jest aż tak bardzo rozgrzany. Następnie są problemy z odpaleniem, jednak jak już się uda to tylko na ssaniu. Po ruszeniu sytuacja powtarza się.
Co to może być? Zawory, gaźniki...?
Nie jestem obeznany zbyt dobrze w mechanice motocyklowej, lecz proszę o jakiekolwiek informacje na ten temat. Z góry dzięki! Pzdr.
"Nie jeździj szybciej niż twój anioł stróż potrafi latać... "
- ProCeZet
- Świeżak
A ja stawiam na częstą przypadłość pegaso 650 i siostrzanej bmw f650 - regulator napięcia, bo to właśnie takie objawy (przerabiane u kumpla). Albo bardziej banalne - odpowietrzenie zbiornika paliwa, też często się zdarza. Jest przy korku wlewu taka gumka, która potrafi się zasyfić i nie puszcza ciśnienia. Trzeba czymś przeczyścić. A jeśli regler, to jedynie wymiana.
- mkoch
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości