Szmery z silnika
• Strona 1 z 1
Szmery z silnika
Witam posiadam Suzuki GSX600F rocznika 1992. Od kilku dni zaczałem obserwować dziwny szmer dochodzący z silnika podczat jazdy. Jest to dokładnie takie trzeszczenie. Gdy jade i wcisnę sprzegło dzwięk ustaje.
Może macie pomysł co to może byc?
Może macie pomysł co to może byc?
Ostatnio edytowano 28/3/2010, 12:21 przez casanovva, łącznie edytowano 1 raz
- casanovva
- Świeżak
- kamilzx636
- Świeżak
Ja mam ten sam problem. Jak silnik jest zimny to nic nie słychać, ale jak się go rozgrzeje to słychać szmery. Po wciśnięciu sprzęgła wszystko ustaje. Też jestem ciekaw co zrobić z tym fantem...
- szymeksuzi125
- Świeżak
rozwiązaniem usterki jest kupno nowego zestawu koszyczka sprzęgła. Niestety szukanie używki to loteria bo gdy jest nieznacznie wybity na zębach to przez np allegro nie poznasz tego a każdy sprzedawca bedzie mówił, że część jest sprawna - bo zadanie spełnia...to fakt ale czy hałasuje tego żaden nie powie bo 99% z nich nie wie tego nawet. Chybił trafił.
Bez dokładnego pomierzenia odległości między wypustami i sprawdzeniu czy mieszczą się w tolerancjach nie powiesz czy będzie stukało czy nie.
Jedynym pewnym sposobem jest kupno NOWEGo ale to koszt prawie 1500zł czasem (zależy od modelu nawet i więcej)
Możliwe jest, że jeżeli to bardziej szmer a nie skukot to łożysko na wałku sprzęgłowym mogło się uszkodzić. To jest tańsze w naprawie. Polecam podjechanie do jakiegoś mechanika i niech rozbierze sprzęgło to będziesz wiedział.
Nawet jak padnie tylko podejrzenie na łozysko to niech wymieni (jedno lub dwa - zależy ile ich tam siedzi) bo one są w miere tanie. Z resztą po rozebraniu na części widać będzie co poszło.
Z tą usterką można jeździć i jedyne na co ona wpływa to komfort jazdy i wrażenia akustyczne. Zacznij od łożysk.
Bez dokładnego pomierzenia odległości między wypustami i sprawdzeniu czy mieszczą się w tolerancjach nie powiesz czy będzie stukało czy nie.
Jedynym pewnym sposobem jest kupno NOWEGo ale to koszt prawie 1500zł czasem (zależy od modelu nawet i więcej)
Możliwe jest, że jeżeli to bardziej szmer a nie skukot to łożysko na wałku sprzęgłowym mogło się uszkodzić. To jest tańsze w naprawie. Polecam podjechanie do jakiegoś mechanika i niech rozbierze sprzęgło to będziesz wiedział.
Nawet jak padnie tylko podejrzenie na łozysko to niech wymieni (jedno lub dwa - zależy ile ich tam siedzi) bo one są w miere tanie. Z resztą po rozebraniu na części widać będzie co poszło.
Z tą usterką można jeździć i jedyne na co ona wpływa to komfort jazdy i wrażenia akustyczne. Zacznij od łożysk.
http://www.tinyurl.pl?PlJBVNPo PrzeglÄ…d Twojego moto w P-N!
-
Przemo_rene - VIP Åšcigacz.pl
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości