spalanie na docieraniu
• Strona 1 z 1
spalanie na docieraniu
moze glupie pytanie, ale mnie zastanawia: niedawno kupilem motor, nowy, poki co docieram go zgodnie z zaleceniami i tu sie pojawia problem: duze spalanie w okolicach 7l/100km, mozna sie spodziewac ze po dotarciu zurzycie paliwa spadnie??
- ciastek111
- Świeżak
TAK, można się tego spodziewać.
Jak masz nowy motocykl zainteresuj się jeszcze alternatywną sztuką docierania - Pełen gaz i wymiana oleju po około 30km.
Jak masz nowy motocykl zainteresuj się jeszcze alternatywną sztuką docierania - Pełen gaz i wymiana oleju po około 30km.
Ongoing Success
-
falconiforme - VIP Åšcigacz.pl
falcon jedno pytanie
Zrobiłbyś tak na swoim nowiutkim moto? Ja nie
W każdej serwisówce jest napisane żeby przez pierwszych X kilometrów nie przekraczać np. 4k obr/min. A tutaj pełen gaz sugerujesz. Czy to technika docierania sławnego motomana?

-
lonewolf - Bywalec
tez kiedys slyszalem ze jest taka technika, jednak sie nie odwaze, wole nie przekraczac 7tys przez pewien czas, jezdze na suzuki gsr
- ciastek111
- Świeżak
ja tez staram sie nie przekraczac na nowym moto 7k obrotow wszedzie tak mowia a docieranie na kamikadze nie dla mnie 

- xede
- Świeżak
-
SQ - Mieszkaniec forum
-
Też bym tak zrobił szybko docierany motor jest szybki, a wolno docierany motor jest wolny
falconiforme nie napisze pewnie nic więcej, bo kiedyś ten temat na forum męczylismy do "porzygu", wystarczy poszukać na google, a nie milion razy zadawać to samo pytanie.

falconiforme nie napisze pewnie nic więcej, bo kiedyś ten temat na forum męczylismy do "porzygu", wystarczy poszukać na google, a nie milion razy zadawać to samo pytanie.
Kawasaki ER5 2005
-
Traperoso - Mieszkaniec forum
To jest Twoje zdanie, my mamy swoje, a dyskusja na forum zaczęła się od tego tematu:
post-33245.html&highlight=
Tak mi siÄ™ wydaje przynajmnniej bo google dziÅ› gryzÄ…
post-33245.html&highlight=
Tak mi siÄ™ wydaje przynajmnniej bo google dziÅ› gryzÄ…

Kawasaki ER5 2005
-
Sene, motocykl ma dotrzeć do gwarancji.
Producentowi specjalnie nie zależy na tym by silnik specjalnie mało oleju brał czy palił jak najmniej. Motocykl ma się sprzedać i tak za dwa late będzie nowy model. Tak jak w rewelacyjnym chwalonym w niebiosach BMW e39 M5, wiele sztuk chleje olej.
Jeden z użytkowników BMW przyznał się że od czasu gdy spalił lacza na zimnym silniku przestał olej brać.
Podobnie jak ze skrzyniami automatycznymi u niektórych producentów, gdzie wg wytycznych producenta serwis nie musi zmieniać oleju mimo instrukcji. Po 200 000km wychodzi szydło z worka i kilka tysięcy na skrzynię. Po 5-7 latach użytkowania nikt nie pamięta win producenta, jest z części kasa, serwis ma kasę za zlecenie.
Żadnemu producentowi nie jest potrzebny pojazd który będzie jeździł 20 lat.
Producentowi specjalnie nie zależy na tym by silnik specjalnie mało oleju brał czy palił jak najmniej. Motocykl ma się sprzedać i tak za dwa late będzie nowy model. Tak jak w rewelacyjnym chwalonym w niebiosach BMW e39 M5, wiele sztuk chleje olej.
Jeden z użytkowników BMW przyznał się że od czasu gdy spalił lacza na zimnym silniku przestał olej brać.
Podobnie jak ze skrzyniami automatycznymi u niektórych producentów, gdzie wg wytycznych producenta serwis nie musi zmieniać oleju mimo instrukcji. Po 200 000km wychodzi szydło z worka i kilka tysięcy na skrzynię. Po 5-7 latach użytkowania nikt nie pamięta win producenta, jest z części kasa, serwis ma kasę za zlecenie.
Ongoing Success
-
Tylko wszystko zależy, gaz do deski przez 1km i 3km przerwy układu chyba nie przegrzeje, a nadmiarowe elementy się wytrą i dopasują.
Kto ma więcej racji nie wiem, to jest temat dla laboratorium a nie dla forum.
Kto ma więcej racji nie wiem, to jest temat dla laboratorium a nie dla forum.
Ongoing Success
-
falconiforme napisał(a):Sene, motocykl ma dotrzeć do gwarancji.
Ja siÄ™ kierujÄ™ miÄ™dzy innymi tym, bo Å›wiatem rzÄ…dzi kasa. DziÄ™ki temu potem majÄ… jak sprzedać podzespoÅ‚y, a faktem jest, że niektórzy „po cichu” doradzajÄ… taki wÅ‚aÅ›nie brutalniejszy sposób docierania. KiedyÅ› kupiÄ™ nowy motocykl, dotrÄ™ jak motoman i jestem pewny, że bÄ™dÄ™ zadowolony, zresztÄ… wiele osób już jest. Inżynierzy dobrze wiedzÄ… jak należy docierać silniki, trzeba myÅ›leć za siebie + fakty mechaniki, które wiele osób tu pisze... każdy i tak bÄ™dzie robiÅ‚jak chce
Kawasaki ER5 2005
-
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości