Neutral wpada z 3 na 4 bez sprzęgła XJ600
• Strona 1 z 1
Neutral wpada z 3 na 4 bez sprzęgła XJ600
Zdarza mi się czasem takie zjawisko, nie pamiętam czy konkretnie przy zmianie z 2 na 3, czy wyżej, że przy zmianie bez sprzęgła wbija się neutral- co może być tego przyczyną (mam wrażenie, że dzieje się to gdy za słabo wciskam bieg)? Czy to wskazówka, że skrzynia powoli pada i pora rozejrzeć się za inną, czy po prostu się zdarza?
Dzięki za wskazówki
Dzięki za wskazówki
-
Kamusial - Bywalec
Co to znaczy bez sprzęgła. Wypada bieg i pojawia się nautral, czy zmieniasz biegi bez sprzęgła.
Międzyluzy pojawiają się w skrzyniach motocyklowych nawet nowych, ale nie wypadanie biegów.
Receptą na to jest prawidłowa zmiana biegów.
1.Wciskamy sprzęgło,
2. zmieniamy bieg trzymając dalej dźwignię
3. puszczamy sprzęgło
4. Przestajemy napierać na dźwignię zmiany biegów.
Międzyluzy pojawiają się w skrzyniach motocyklowych nawet nowych, ale nie wypadanie biegów.
Receptą na to jest prawidłowa zmiana biegów.
1.Wciskamy sprzęgło,
2. zmieniamy bieg trzymając dalej dźwignię
3. puszczamy sprzęgło
4. Przestajemy napierać na dźwignię zmiany biegów.
Ongoing Success
-
falconiforme - VIP Åšcigacz.pl
SRAD 600, nie wypada żaden z biegów, samo nic sie złego nie robi ze skrzynią, ale przy nauce wbijania bez sprzęgła zdarzyło mi sie wbić neutral pomiędzy biegami(nie jest to ani za miłe ani zdrowe dla skrzyni), po prostu trzeba zmieniać biegi pewnie i wtedy wszystko wskakuje ładnie.
-
Michal_burnout - Świeżak
Tak jak napisał Michal_burnout - zmieniam biegi nie używając sprzęgła- procedura wygląda tak:
-lekki nacisk na dźwignię zmiany biegów
-odpuszczam gaz
-bieg wskakuje
-jedziemy dalej
Czasem zamiast złapania biegu łapie luz, wówczas wbijam bieg ze sprzęgłem i jest ok.
Wygląda na to, że jest to kwestia bardziej zdecydowanego wbicia biegu.
Czyli mogę spać spokojnie i nie martwić się o skrzynię (oczywiście zakładając, że nie będę jej tak katował jak do tej pory
)
-lekki nacisk na dźwignię zmiany biegów
-odpuszczam gaz
-bieg wskakuje
-jedziemy dalej
Czasem zamiast złapania biegu łapie luz, wówczas wbijam bieg ze sprzęgłem i jest ok.
Wygląda na to, że jest to kwestia bardziej zdecydowanego wbicia biegu.
Czyli mogę spać spokojnie i nie martwić się o skrzynię (oczywiście zakładając, że nie będę jej tak katował jak do tej pory

-
Kamusial - Bywalec
Przecież mówi, że zmienia bez sprzęgła a Wy go uczycie jak zmieniać ze sprzęgłem.Wbrew pozorom luz jest między każdymi biegami, a nie tylko 1 i 2.Oczywiście nie są one takie same, ale przy niezdecydowanej zmianie biegów możemy trafić na ów luzy.Też mi się parę razy zdarzyło, normalka.
600:D Spawacz ram....
- milus
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości