5 lat na tym samym oleju???
• Strona 1 z 1
5 lat na tym samym oleju???
Człowiek od, którego chcę kupić moto wprost powiedział mi, że przez 4-5 lat nie wymieniał w motocyklu (honda cb 500) oleju i filtra. Pojazd jeździł wcześniej w Europie Zachodniej gdzie był regularnie serwisowany. W Polsce przez te 4-5 lat zrobione zostało tylko 5 tyś km. Przebieg łączny wynosi 27 tyś km a sprzęt jest z 1997 r. Czy jazda w tak długim okresie, przy tak niewielkim przebiegu na tym samym oleju może mieć negatywny wpływ na silnik? Będzie to mój pierwszy motocykl i nie chciałbym trafić na minę. Co o tym sądzicie?
- ftc 86
- Świeżak
Olej się wymienia co 6 tys, albo co sezon !!
...PITER WCIĄŻ ŻYJE...
Stunt, panienki,imprezy,szypka jazda - to lubiem
- Piter_Stunter
- Świeżak
panowie człowiek pyta nie co ile zmienia się olej tylko czy to ma jakiś wpływ na silnik, odpowieź brzmi...tak ma, ale nie powinno cie to zniechęcać do zakupu, 5 tyś to faktycznie mało, raczej garażowy motor, po prostu nie jedź nim od sprzedawcy, pierwsze co zrobisz to wymień olej i filtr, ponownie wymień oleju po 2 tyś albo wcześniej (bo zrobi się szambo i to szybko) i wlej ponownie olej i filtr i ciesz się cebulą
-
zomodj - Świeżak
melvin napisał(a):Piter_Stunter napisał(a):Olej się wymienia co 6 tys, albo co sezon !!
serwisówka podaje że co coś koło 10k km...
co 6 wymieniasz jak moto dobrze dostaje w pi*de...
sorki nie wytrzymałem ;p a co Ty melvin od pitera oczekujesz ? spokojnej jazdy ?

| "Szybciej jeździmy, szybciej pijemy, szybciej żyjemy i niestety często - szybciej umieramy." |indor napisał(a):zanim nauczę się szybko jeździć nauczę się szybko hamować

-
Bystry - Stały bywalec
ogólnie to film olejowy traci swoje własciwości i tego nie da się ukryć, jak koleś robił po 1k km co roku na coraz starszym oleju to mogło się nic nie stać, ale silnik mógł też dostać po dupie...
ogólnie trzeba zrobić test na olej i tyle.
ogólnie trzeba zrobić test na olej i tyle.
DUŻO GAZU I SPRZĘGŁO OD RAZU! 

-
melvin - PierwszyOkrutny
Teraz tak patrzę, co producent inaczej podaje. Najczęściej 6 - 10, a które moto nie dostaje ?...
...PITER WCIĄŻ ŻYJE...
- Piter_Stunter
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa