Power Commander - wady/zalety
• Strona 1 z 1
Power Commander - wady/zalety
co sadzicie o sprzetach ktore maja zalozone PC? niby daje to jakas dodatkowa moc ale jak to sie ma ze szkodliwoscia dla silnika? pytam bo mam okazje kupic moto z czyms takim i nie do konca mi to pasuje
ogar 205 --> simson skuter --> wsk 125 i 175 --> gilera XR2 125 --> CBR f4 99 --> 636 04
-
Topic - Świeżak
..
hmm wg mnie na pewno
+ jest to że dodaje moc i moment o te kilka/kilkanaście koni (10/20), co za tym idzie więcej obr kreci ,
- jest to że kosztuje ok 1000 za używany nowy nie wiem może z 1500, większe spalanie i skraca żywotność silnika.
Ale czy warto tyle pakować kasy by mieć te 15 koni więcej ? na pewno w motocyklu będzie to odczuwalne ale myślę ze w portfelu jeszcze bardziej
pozdrawiam TOmasz
+ jest to że dodaje moc i moment o te kilka/kilkanaście koni (10/20), co za tym idzie więcej obr kreci ,
- jest to że kosztuje ok 1000 za używany nowy nie wiem może z 1500, większe spalanie i skraca żywotność silnika.
Ale czy warto tyle pakować kasy by mieć te 15 koni więcej ? na pewno w motocyklu będzie to odczuwalne ale myślę ze w portfelu jeszcze bardziej

pozdrawiam TOmasz
1. Motoryna (cud maszyna)
2. Komar na pedały (sztywniak po dziadku)
3. Ogar-y 2 (silniki ceskie)
4. SHL 175
5. Suzuki rg 80
6 bandit 400
....
7. R1
2. Komar na pedały (sztywniak po dziadku)
3. Ogar-y 2 (silniki ceskie)
4. SHL 175
5. Suzuki rg 80

6 bandit 400
....
7. R1

- chrupek
- Świeżak
koszt tego urzadzenia jest akurat malo istotny bo moto ktore ogladalem juz ma to zalozone. chodzi mi ogolnie o to w jakim stopniu to skraca zywotnosc silnika? maszyna ma przejechane 20 tys ale nie wiem od kiedy ma PC zalozone. czy nie przejmowac sie tym czy moze odpuscic taki okaz?
ogar 205 --> simson skuter --> wsk 125 i 175 --> gilera XR2 125 --> CBR f4 99 --> 636 04
-
Topic - Świeżak
Jak maszyna jest okey, tzn. nie ma sie czego czepic to jej nie dyskfalifikuj bo ma zalozony PC. To urzadzenie wyrownuje krzywa momentu i mocy i przy odpowiedniej mapie silnikowi nie szkodzi, dodajac mu odrobine powera.
- PrzemoR6
- Świeżak
PC w niczym nie przeszkadza a wręcz odwrotnie.
I raczej przedłuża życie motocykla korygując fabryczne parametry mając idealny stosunek powietrza i paliwa.
Po założeniu PC trzeba skoczyć na hamownię z ekspertem, który w pełni wykorzysta jego zalety.
Inaczej nie ma sensu się bawić. Sama mapa ze strony producenta to pół sukcesu, bo każdy silnik jest inny, ma inne np filtr czy wydech.
PC nie daje wielu koni (5-10) ale nie o konie tu chodzi tylko
- szybkÄ… reakcja na gaz
- przyspieszeniu
- łagodne oddawanie mocy.
- zredukowanie dziury w obrotach
I raczej przedłuża życie motocykla korygując fabryczne parametry mając idealny stosunek powietrza i paliwa.
Po założeniu PC trzeba skoczyć na hamownię z ekspertem, który w pełni wykorzysta jego zalety.
Inaczej nie ma sensu się bawić. Sama mapa ze strony producenta to pół sukcesu, bo każdy silnik jest inny, ma inne np filtr czy wydech.
PC nie daje wielu koni (5-10) ale nie o konie tu chodzi tylko
- szybkÄ… reakcja na gaz
- przyspieszeniu
- łagodne oddawanie mocy.
- zredukowanie dziury w obrotach
Ongoing Success
-
falconiforme - VIP Åšcigacz.pl
fajny temat ale jesli chodzi o mnie to juz nieaktualne bo ta co ja ogladalem juz poszla a ja i tak kupilem inna
i z moca jest ok bez dopalaczy
dzieki za odpowiedzi.

-
Topic - Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości