Wariująca wskazówka
• Strona 1 z 1
Wariująca wskazówka
Borykam się z pewnym problemem od tamtego sezonu.W zimie myślałem że go usunąłem.Mianowicie chodzi o wariującą wskazówke obrotomierza,gdy odkręcam do około 11 tys obrotów wskazówka zaczyna wariować tzn energicznie skakać z 11 na 9 i wraca spowrotem.Jest to zauważalne już na jedynce ale moto ma wtedy najwieksza moc i ciagnie do czerwonej,wyrazniej to widać na dwójce,a na wyższych biegach zwłaszcza na trojce dzieje się to co chwile.Myślałem że to ślizgające sprzęgło ale dzieje się to nawet jak mam motor na luzie i poodkrecam gaz,równiez wtedy widać ze w górnych obrotach wskazówka szaleje,chyba na luzie sprzęglo nie ma nic do tego??.W zimie miałem zrobiony generalny przegląd,czyszczenie i synchronizacje gazników,wymiana rozrządu,regulacje zaworów,nawet świece zostały zmienione na irydowe.Oczywiście rozebrałem też moto i przeczyściłem i sprawdziłem wszelkie kable i połączenia do obrotomierza.Problem oczywiście jest od tamtego sezonu.Zauważyłem też że dzieje się to zwłaszcza jak moto jest już mocno rozgrzane.Będe niezmiernie wdzięczny za pomoc,bo już sam nie wiem czego się chwycić.Motocykl to Kawasaki ZX7R
- Czesław
- Świeżak
Dziś pojezdziłem więcej i zauważyłem jedno,jak jest chłodniej wtedy wskazówka mi zdecydowanie mniej wariuje.Wczoraj jak był upał to działo mi się notorycznie,dzisiaj było już zdecydowanie chłodniej i wskazowka zawariowała mi zaledwie dwa razy.Czyżby olej przy większych temperaturach robił się rzadszy i sprzęgło ślizgało i przez to obroty wariują? Z drugiej strony wskazówka też wariuje na luzie a wtedy sprzęgło nie ma nic do tego,chyba?Mam nadzieje że ktoś w końcu pomoże.
- Czesław
- Świeżak
Obrotomierz bieze sygnal z modulu, wiec wydaje mi sie ze to jego uszkodzenie, tym bardziej ze zalezy od temperatury. Jezeli teraz nic innego sie nie dzieje to bym jezdzil, a na zime oddal modul do fmy Elserwis do sprawdzenie i ew naprawy.
- Adam M.
- VIP Åšcigacz.pl
Rozmawiałem dzisiaj z jednym z mechaników i on stwierdził że może to być regulator napięcia.Na innym forum też mi to podsunięto.Tzn. regulator podaje za wysokie napięcie i wskazówka wariuje.Jutro mam sprawdzić miernikiem wszystko.
- Czesław
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości