wymiana płynów w cbr
• Strona 1 z 1
wymiana płynów w cbr
Witam. Kupiłem motor Honda cbr 600 f z 2002 roku i w związku z tym mam pytanie bo chcę wymienić w niej olej, płyn hamulcowy, płyn do chłodnicy a nie wiem jakiej firmy byłby odpowiedni i jakie ilości są potrzebne, z góry dzięki.
- r7adek
- Świeżak
Sciagnij mnuala, wszystko tam ladnie pisze, jaki olej, ile litrow i ile plynu. I jeszcze wiele razy bedziesz z niego korzystal, wiec warto go miec, duzo sie z niego dowiesz i nauczysz.
Zapewne 4l oleju Ci wystarczy, chyba najpoluarniejszy jest Motul a parametry to pewnie SAE 10W40
A plyn hamulcowy sobie podaruj, jezeli hamulce dziala sprawnie, lepiej sprawdz grubosc tarcz (minimu znajdziesz wlasnie w manualu, domyslam sie ze 35mm) i stan klockow hamulcowych. Przy okazji wymien filtr powietrza i benzyny, bo oleju to oczywista sprawa.
Zapewne 4l oleju Ci wystarczy, chyba najpoluarniejszy jest Motul a parametry to pewnie SAE 10W40
A plyn hamulcowy sobie podaruj, jezeli hamulce dziala sprawnie, lepiej sprawdz grubosc tarcz (minimu znajdziesz wlasnie w manualu, domyslam sie ze 35mm) i stan klockow hamulcowych. Przy okazji wymien filtr powietrza i benzyny, bo oleju to oczywista sprawa.
Kiedy humor Ci sie zjebie... wsiadz na moto, bedziesz w niebie 

-
stasic - Świeżak
stasic napisał(a):
A plyn hamulcowy sobie podaruj, jezeli hamulce dziala sprawnie,
Już napisałem wcześnie jeśli masz tak radzić to się lepiej zamkinij.
Czy ty w ogóle wiesz po co jest płyn hamulcowy i co się z nim dzieje podczas eksploatacji lub nawet podczas zwykłego stania pojazdu w spoczynku?
Jeśli w ten sposób dbasz o swój pojazd to gratuluje gratuluje (złoma)

-
skwy - VIP Åšcigacz.pl
stasic napisał(a):A plyn hamulcowy sobie podaruj, jezeli hamulce dziala sprawnie, lepiej sprawdz grubosc tarcz.
no kolego to napewno nie jest odpowiednie myślenie- płyn hamulcowy jest higroskopijny, a co za tym idzie whłania wilgoć!ze względu, że kosztuje ok 20zł powinno się go wymieniać co roku!a roboty jest na 10min, więc nie widzę przeciwwskazań, aby robić tę czynność przed każdym sezonem.
Ja do swojej F4i leje Motula 300v, płyn hamulcowy (motul, castrol), i podobnie z płynem do chłodnicy (Motul Motocool). Sprawdź sobie też filtr powietrza, jeżeli brudny to wymień na K&N (koszt 170zł), no i świece!
warto ściągnąć manula (taka jak już kolega nadmówił), bo bardzo ułatwia życie.No i nie zapomnij zrobić serwisu zaworom-przydałaby się takowa regulacja przed sezonem!
http://bikepics.com/members/kbiadun/ | CBR 600 RR4
-
limak14 - VIP Åšcigacz.pl
stasic napisał(a):A plyn hamulcowy sobie podaruj, jezeli hamulce dziala sprawnie, lepiej sprawdz grubosc tarcz (minimu znajdziesz wlasnie w manualu, domyslam sie ze 35mm) i stan klockow hamulcowych. Przy okazji wymien filtr powietrza i benzyny, bo oleju to oczywista sprawa.
obawiam sie, ze takich tarcz nie montuja nawet w najszybszym motocyklu swiata

grubosc tarczy z reguly wynosi 3,5 mm
Jezeli nie masz pewnosci co do tego kiedy i co bylo wymieniane najlepiej wymienic:
swiece zaplonowe
olej
filtry oleju i powietrza
plyn chlodniczy
plyn hamulcowy
sprawdzic luzy zaworowe
na poczatku zawsze trzeba sie pogodzic z tymi niezbednymi kosztami.
Honda VFR 800 FI
-
elco - Moderator
stasic napisał(a):minimu znajdziesz wlasnie w manualu, domyslam sie ze 35mm
no ja tego nie zauważyłem

spore te tarcze

a wracając do tematu- jak teraz zrobisz wymiany to będziesz miał cały sezon z głowy, będziesz pewny na czym jeździsz
ELCO widzę, że już reklamujesz VFR w opisie

http://bikepics.com/members/kbiadun/ | CBR 600 RR4
-
limak14 - VIP Åšcigacz.pl
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości