Tylna zębatka w kawasaki ER-5
• Strona 1 z 1
Tylna zębatka w kawasaki ER-5
Witam, niedawno kupiłem Kawasaki ER-5 '97 i ostatnio myłem ją z soli bo troche jeździłem i zauważyłem że tylna zębatka ma całkiem spore luzy i ja nią obracam i w płaszczyźnie jak nią przyciskam i odciągam. Czytałem artykuł i wyczytałem że :
Wydaje mi się że może właśnie muszę wymienić już ten element, ale starałem się znaleźć w serwisówce (niestety po angielsku) jak się nazywa ta guma i jak ją montować ale no nie mogłem znaleść. Czy ktoś kto posiada Er5 mógłby podpowiedzieć czy takie luzy to naormalna sprawa, a jak nie to jak się nazywa ta guma i czy można ją wymienić samą czy trzeba z całym napędem. Wielkie dzięki
Zbyt szybko w motocyklu zużywa się gumowy zabierak przenoszący moment obrotowy z tylnej zębatki na tylne koło. Zabierak który w zamierzeniach konstruktorów miał łagodzić szarpnięcia w układzie przeniesienia napędu wyrabia się z czasem i poprzez to sam stwarza luz, o ironio, powiększający szarpanie przy zmianie obciążenia układu napędowego.
Wydaje mi się że może właśnie muszę wymienić już ten element, ale starałem się znaleźć w serwisówce (niestety po angielsku) jak się nazywa ta guma i jak ją montować ale no nie mogłem znaleść. Czy ktoś kto posiada Er5 mógłby podpowiedzieć czy takie luzy to naormalna sprawa, a jak nie to jak się nazywa ta guma i czy można ją wymienić samą czy trzeba z całym napędem. Wielkie dzięki

- evrybobry
- Świeżak
http://www.youtube.com/watch?v=8qZ9DMgrvsw&feature=channel (otwórz link)
Zobacz sobie ten filmik tam masz pokazane te gumy
Zobacz sobie ten filmik tam masz pokazane te gumy
-
AlpenGold - Świeżak
evrybobry napisał(a):ale u mnie luz jest całkiem spory, na tyle że właśnie zacząłem się nim przejmować, czy u ciebie też jest tak powiedzmy z 1cm luzu przy obracaniu zębatką?
Nie no 1 cm to na pewno nie. Wyglada na to ze u ciebie "guma" juz sie skonczyla. Odkrec kolo i zobacz, jak co to wymien
-
tobiach - Świeżak
Najlepiej iść do dealera Kawasaki, oni mają taki wyje*** katalog, mówisz co chcesz, a oni znajdą Ci każdą śrubkę. Oczywiście jak są ogarnięci, w miejscu do którego chodzę wszystko znajdą o co poproszę.
Kawasaki ER5 2005
-
Traperoso - Mieszkaniec forum
No dziś obejrzałem to jeszcze raz i stwierdziłem że luz nie jest znowu jednak taki duży, ale że maiłem już wszystko przygotowane to zdjąłem koło, no i faktycznie gumy są wporządku, ale luzy zębatki w jej płaszczyźnie były spowodowane tym że rozsypało się łożysko te które jest w obudowie na której przykręcona jest zębatka. Wstawiłem nowe no i teraz mam tylko trochę luzu obrocie, no ale teraz już wiem że to normalne 

- evrybobry
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości