Zobacz wątek - Honda XBR 500 - stukanie przy spuszczaniu z obrotów - POMOCY
NAS Analytics TAG

Honda XBR 500 - stukanie przy spuszczaniu z obrotów - POMOCY

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Honda XBR 500 - stukanie przy spuszczaniu z obrotów - POMOCY

Postprzez daniel1155 » 28/9/2008, 08:34

Witam, mam problem z XBR-em, kupiłem go ze zrujnowanym wydechem, bardzo głośno chodzącym i lekko zaniedbanego. Wykonałem nowy cichy wydech i teraz po wstępnym złożeniu i przy testowaniu wydechu dobiegają niepokojące odgłosy jakby od strony cylindra, bardziej nawet z głowicy. Więc powiem odrazu że zdejmowałem pokrywę zaworów z powodu małych przecieków z jednej strony. Po złożeniu wymieniłem olej i ustawiłem zawory, więc raczej one nie dzwonią. Czy możliwe że łańcuch rozrządu przy puszczaniu gazu może o coś uderzać i dawać taki metaliczny dźwięk?? Czy może jest możliwość napięcia go?? Czy to może coś innego czego ja nie wymyśliłem??
Bardzo proszę o jakieś podpowiedzi, może ktoś miał podobne objawy?? Pozdrawiam i z góry dziękuję!!!
daniel1155
Świeżak

Postprzez skwy » 28/9/2008, 18:36

Bardzo duże prawdopodobieństwo że łańcuszek rozrządu sie odzywa.Jak dobrze kojarzę to ten silnik był montowany w enduro XL 500.
Poszukaj w necie książki serwisowej do niej i dowiesz sie gdzie sie łańcuch napina i jak to sie robi.
skwy
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez daniel1155 » 29/9/2008, 07:25

tak mi się wydaje, bo dźwięk dochodzi przy puszczaniu gazu i jest typowo metaliczny, więc jak już ustawiłem zawory i nie pomogło to co może jeszcze stukać w głowicy??? pociesza mnie to co mówisz o napinaczu, bo jeśli da się go naciągnąć to może nie będę jeszcze musiał wymieniać łańcucha..... łańcuch plus koła to z pewnością spory wydatek;
fakt podobno ten silnik był w enduro stosowany, tylko nie wiem czy nie w opcji 650 w dominatorze

apropo napinacza to jest tam taki korek i mam książkę serwisową ale po angielsku i nie bardzo kumam; chyba otworzę jeszcze raz pokrywę zaworów i popatrzę na to z bliska

dzięki za odpowiedź, pozdrawiam
P.S. jakby coś jeszcze przyszło Ci do głowy, to chętnie przyjmę wiedzę
daniel1155
Świeżak

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

na górê