Zobacz wÄ…tek - rozrzÄ…d w fzr
NAS Analytics TAG

rozrzÄ…d w fzr

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

rozrzÄ…d w fzr

Postprzez xemil » 2/7/2008, 15:58

jak sprawdzic czy rozrząd w yamaha fzr jest ustawiony prawidłowo??
prawdopodobnie ktos grzebał w silniku i cos namieszał.
motor odpala ale przy 4000obr cos stuka. Byłem u mechnika i powiedział żeby sprawdzic ustawienie rozrządu bo być może jest przestawiny (o jeden ząb) i przy wyższych obrotach tłok puka o zawór. Niestety nie mam jak mu tego podrzucic aby do tego zajrzał więc pytam.

na kole zamachowym sÄ… 2 oznaczenia T i F
na zebatkach na wałkach rozrządu sa napunktowane KROPKI
jak to wszystko razem połączyc aby zagrało i byc pewnym że jest wszystko Ok??
jedyna ochrona motocyklisty to "rozum"
xemil
Świeżak

Postprzez lukasz-rider » 6/7/2008, 13:25

Witaj kolego. Ustawienie rozrządu jest tu bardzo proste. Sam to robie:). Juz ci mówie jak. Odkrecasz pokrywę alternatora i zaworów, wykręć świece, na magnecie interesuje cie tylko znak T . Teraz śrubokręt w rękę, wkładasz go do pierwszego cylindra (licz od alternatora) przez otwór po świecy. Obracaj magnetem tak zeby ustawić znak T z przodu silnika tam na obydowie silnika jest taka linia, to sie musi zgrać. musisz mieć wtedy GMP w 1 cylindrze jak masz na znaku a nie ma GMP zrób jeszcze jeden obrót 360 stopni. Jak to zgrasz to na wałkach rozrządu będziesz miał 2 kropki od strony 1 cylindra(te napunktowane, nie te nawiercane otwory). Te kropki muszą sie pokryć ze znaczkami na panewkach (walki sa nimi dokrecone do głowicy) Kropki będą pionowo, na środkach panewek. Krzywki wałków będa symetrycznie rozchylone na zewnątrz głowicy powiedzmy wydech na godzinie 10 a ssanie na godzinie 2 (te godziny to tylko orientacyjnie)
lukasz-rider
Świeżak

Postprzez lukasz-rider » 6/7/2008, 13:28

Moje gg jakby co3650282
lukasz-rider
Świeżak

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości

na górê