Zobacz wątek - Derbi Senda nie pali
NAS Analytics TAG

Derbi Senda nie pali

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Derbi Senda nie pali

Postprzez Woozi » 27/4/2008, 14:45

Witam

Mam problem z sendą. Śmigała bardzo ładnie, do czasu...
dwa dni temu pojawił się jakiś dziwny odgłos z przodu silnika. Uznałem, że znowu śruby przy tłumiku się poluzowały i olałem to. Po powrocie do domku okazało się, że są zakręcone na cymes. Skoro motorek chodził, wszystko grało tylko przy średnich obrotach coś stukotało (o dziwo przy niskich i wysokich tego nie bylo) postanowiłem pojechać na stację benzynową, po paliwo do quada. Na stacji pojawił się pierwszy problem. Jak zostawiłem włączony motocykl, to po chwili gasł. Zapalam i znowu gaśnie, ale trzymałem go na obrotach to problem nie występował. Uznałem, że znowu coś z tym zakichanym tłumikiem, więc ruszyłem dalej. 20km do domku motorek odmawia posłuszeństwa. Na plecach baniak z paliwem, nikogo do pomocy.

Sama awaria wyglądała następująco... na niskich obrotach motorek stracił znacznie moc, ale nadal kręcił. Redukcja biegów o dwa i jadę dalej, z mułem takim, że głowa mała i do tego bardzo głośny ryk który uznałem wcześniej za tłumik. Po 10 metrach zatrzymałem się, a silnik zgasł jak tylko wcisnąłem sprzęgło. Nie udało mi się go odpalić na kopa, jedynie na popych ale nie chodził normalnie, tylko zamulał, i się wyłączał jak nie był na wysokich obrotach.

Co się mogło stać??? Cewka, impulsator, stator? Może coś z mechaniki.
Dodam jeszcze że od końca poprzedniego sezonu nie mam kierunków, bo coś w regulatorze napięcia poszło. Czy możliwe, że teraz do reszty się posypał??

Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Woozi
Świeżak

Postprzez Woozi » 30/4/2008, 16:08

Up.

Czy możliwe, że to pierścionki poszły? Zdjąłem wydech, aby wyczyścić wszystko z pyłu, smaru i takie tam. Okazuje się, że w samym silniku znajdują się miniaturowe opiłki żelaza :shock:

No i po drugie, co to jest? Gdzie powinno być wpięte? Nie mam pojęcia czy już było odpięte czy nie, po prostu jak odkręciłem dekilek od hamulca nożnego to się ta rurka znalazła. Wychodzi z przedłużenia startera nożnego.

Obrazek (otwórz link)
Obrazek (otwórz link)
Obrazek (otwórz link)
Woozi
Świeżak

Postprzez marcio » 30/4/2008, 21:32

w cylindrze opiłki????? to nawet nie próbuj odpalać!
możliwe ze bedizesz musial wymieniać cylinder tłok pierscionki i inne gówna
SM
marcio
Świeżak

Postprzez Woozi » 30/4/2008, 22:13

Tego się obawiam... ale póki co mam nadzieję, że to pierścionki się posypały. A tych opiłków to tyle co kot napłakał. Całe szczęscie. Odpalać nie probowałem. To jak to jest z tym wężykiem? Od czego to jest?
Woozi
Świeżak

Postprzez Landryss25 » 30/4/2008, 22:42

No remont trzeba zrobić bo to napewno coś z cylindrem, tłokiem.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
Landryss25
VIP Ścigacz.pl

Postprzez Woozi » 30/4/2008, 23:04

Nom... poprostu chyba sprzedam, bo już mam tego dosyć. Wszystko co mam mi się ostatnio psuje. Najpierw motor, potem samochód, a przed chwilą mój grizzlak.

A może ktoś przynajmniej przypuszcza do czego może służyć ten wężyk?
Woozi
Świeżak

Postprzez marcio » 3/5/2008, 21:13

moze odpływowy paliwa, za jak sie wyglebiesz to leci
SM
marcio
Świeżak

Postprzez macio_rm » 3/5/2008, 23:04

dam takie pytanie z innej beczki bo jestem nowy
Mam problem tez z derbi senda taki o to:
leci mi czarna ciecz z wydechu a nie mam juz mieszalnika bo nie bylem go pewny robie mieszanke 1;50 ale ktos mi kiedys wspomnial ze to moze przez to ze mam nasiaknieta wate w wydechu poniewaz jezdzilem z pol roku na takim cieknacym wydechu a mam wydech metrakit pro thower carbon i da sie tam wymienic wate

drugi moj problem to taki iz mi leci bardzo minimalnie plyn chlodzacy z pod cylindra a mam nowy komplet cylinder glowica itp.
http://sklep.mieloch.pl/product_info.ph ... ts_id=2730
Honda crf 250x i derbi senda sm
macio_rm
Świeżak

Powrót do Mechanika motocyklowa