sportowe filtry
• Strona 1 z 2 • 1, 2
sportowe filtry
czy ma ktoś cbr 1000 rr na sportowych filtrach czy jest różnica w mocy
- molny cbr1000rr
- Świeżak
Z tego co mi wiadomo to filtru sportowe dają niewielki przyrost mocy ale dodają fajny dźwięk silnika
Nienawidze anty motocyklistów co życzą nam źle ;/;/ fan streetbike moto gp fmx/sm/mx/MP i ME/
(otwórz link)Im

-
konan - Świeżak
- molny cbr1000rr
- Świeżak
Możliwe ale to chyba nie od tego no chyba że ogranicz dopływ powietrza bardzo znacznie niż w przypadku oryginału.
Nienawidze anty motocyklistów co życzą nam źle ;/;/ fan streetbike moto gp fmx/sm/mx/MP i ME/
(otwórz link)Im

-
konan - Świeżak
kurcze klawiatura mi szwankuje nie mogę wcisnąć więcej przycisków jeden na raz chodziło mi o to czy ten sportowy filtr nie ogranicza czasami za bardzo dopływu powietrza niż ten od oryginalnego. Przez co mieszanka (paliwo powietrze) nie jest za uboga
(otwórz link)Im

-
konan - Świeżak
Ja sadze, ze montowanie sportowych filtrow i innych tego typu bajerow w cywilnym motocyklu raczej nie ma sensu. Filtr sportowy jak sama nazwa wskazuje powinien byc wykorzystywany wlasnie w sporcie a nie gdzie indziej. Biorac za przyklad sportowe klocki hamulcowe. Dlaczego nie montuje sie ich w cywilnych pojazdach ? A to dlatego, ze swoja 100% skutecznosc osiagaja dopiero po rogrzaniu sie do ponad 200 stopni, co w warunkach normalnej eksploatacji jest niemalze niemozliwe. Gdy pracuja w nizszych temperaturach ich skutecznosc gwaltownie spada i to spada zwykle do poziomu normalnych klockow albo jeszcze nizej. Zapewne dzialanie takich filtrow jest takze uzaleznione od wielu czynnikow. W zwiazku z tym jak dla mnie montowanie takich filtrow nie ma najmniejszego sensu. Tym bardziej jezeli jest to bardzo mocny litr, ktorego mocy i tak nigdzie nie mozna wykorzystac w pelni a jeszcze stara mu sie dolozyc kilka koni.
Wyszedlem z zalozenia, ze autor naszego postu nie sciga sie na torze. Jezeli jest jednak inaczej to najmocniej przepraszam. Aczkolwiek niech da on troche do zrozumienia osobom, ktore wykonuja podobne zabiegi w motocyklach cywilnych.
Wyszedlem z zalozenia, ze autor naszego postu nie sciga sie na torze. Jezeli jest jednak inaczej to najmocniej przepraszam. Aczkolwiek niech da on troche do zrozumienia osobom, ktore wykonuja podobne zabiegi w motocyklach cywilnych.
Ostatnio edytowano 13/4/2008, 12:13 przez elco, łącznie edytowano 1 raz
Honda VFR 800 FI
-
elco - Moderator
Adam M. dobrze zgoda a jak inaczej wyjaśnisz spadek mocy w tym przypadku?
Jeżeli to pytanie do mnie to mam ;PMotocykl jakis posiadasz, czy tylko widziales go na ulicy ?
(otwórz link)Im

-
konan - Świeżak
Bardzo prosto - zwiekszony przeplyw powietrza zubaza mieszanke paliwowa na niskich i srednich obrotach, dlatego osiagi spadaja.
Iglice w gaznikach trzeba dac o zabek wyzej, albo wrocic do oryginalnych filtrow.
Nigdy nic nie powstanie z niczego, chcesz zwyzki mocy to zawsze bedzie cie kosztowalo w zuzytym paliwie.
Adam M.
Iglice w gaznikach trzeba dac o zabek wyzej, albo wrocic do oryginalnych filtrow.
Nigdy nic nie powstanie z niczego, chcesz zwyzki mocy to zawsze bedzie cie kosztowalo w zuzytym paliwie.
Adam M.
- Adam M.
- VIP Ścigacz.pl
JA NIE NALEŻĘ DO BAJKO PISARZY WIĘC TO PYTANIE Z ULICĄ JEST NIE NA MIEJSCU! MOTO KUPIŁEM USZKODZONE WIĘC NIE WIEM JAK CHODZIŁO PRZY NAPRAWIE WYJĘTY BYŁ EXUP ALE JEST USTAWIONY (CHYBA DOBRZE)WIĘC CZEPIAM SIĘ TYCH FILTRÓW.MAM 2 TAKIE MASZYNY W EKIPIE I TA JEST NAJSŁABSZA SZUKAM LEKARSTWA . WYDECH JEST SERYJNY A PO TORZE NIE JEŻDŻĘ
GÓRA JEST BARDZO DOBRA
// edytuj posty, 1 warn
954 KTÓRE MIAŁEM WCZEŚNIE TO BYŁA RAKIETA ZE STARTU
//edytuj posty i nie krzycz, 2gi warn za nie stosowanie
// sie do regulaminu forum
//simonw
GÓRA JEST BARDZO DOBRA
// edytuj posty, 1 warn
954 KTÓRE MIAŁEM WCZEŚNIE TO BYŁA RAKIETA ZE STARTU
//edytuj posty i nie krzycz, 2gi warn za nie stosowanie
// sie do regulaminu forum
//simonw
- molny cbr1000rr
- Świeżak
To moze wogole "zembatke mocy". Kurcze - wiadomo ze zmiana przelozenia wplywa nieco na dynamike jazdy ew osiagi (przewaznie zaniza osiagi, zwieksza dynamike). Dodatkowo filtr stozkowy, bo rozumiem o taki pytamy - pogarsza osiagi, chbya ze maszyna chodzi na wysokich obrotach (jak na torze binarnie, max albo zamknieta przepsutnica + power commander + quick shift). Jesli do tego nie ma normalnego wydechu tylko pseudo sport badz pusty, powstaje nam wrak a nie maszyna. I tak legalnie nie masz mozliwosci uzycia mocy tego motocykla, przejdz na elementy seryjne - i wtedy bedzie chodzil tak jak powinien.
Oprogramowanie dla gastronomii i hotelarstwa (otwórz link)
programy dla gastronomii (otwórz link)
Program do restauracji i hotelu (otwórz link)toshiba g900 (otwórz link)
kasy fiskalne sklep internetowy (otwórz link)
(otwórz link)
programy dla gastronomii (otwórz link)
Program do restauracji i hotelu (otwórz link)toshiba g900 (otwórz link)
kasy fiskalne sklep internetowy (otwórz link)

-
simonw - Mieszkaniec forum
Jeśli ktoś już upiera się przy filtrach o duże przepustowości powietrza to polecił bym wstawić też dynojet'a(zestaw dysz iglic i sprężyn do przepustnicy podciśnieniowej,)a najlepiej było by zastosować gaźniki z płaską przepustnicą.
Oczywiście układ wydechowy który pozwoli w sprawny sposób opróżnić cztery cylindry ze spalin przy max obrotach.
Ale zakres użytecznych obrotów drastycznie się zmniejsza.Tak jak poprzednicy napisali jest poprawa oddawania mocy ale tylko w górnych rejestrach obrotów.
Oczywiście układ wydechowy który pozwoli w sprawny sposób opróżnić cztery cylindry ze spalin przy max obrotach.
Ale zakres użytecznych obrotów drastycznie się zmniejsza.Tak jak poprzednicy napisali jest poprawa oddawania mocy ale tylko w górnych rejestrach obrotów.
-
skwy - VIP Ścigacz.pl
- molny cbr1000rr
- Świeżak
Wkladanie indywidualnych filtrow do nowoczasnego sprzeta sportowego z wtryskiem( cbr600,1000,r1/r6,itd),czy tez dolnossacymi gaznikami ( yzf750,cbr900rr,itd),itd swiadczy o maksymalnych uposledzeniu w temacie wiedzy o silnikach.
Puszka powietrzna,i jej charakterystyka rezonansu jest bardzo waznym elementem silnika,glownym jej zadaniem jest "wyprasowanie" naturalnej krzywej momentu obrotowego.Kazdy sprzet wyscigowy ma puszke,Moto Gp,Superbike,etc.
Wyeleminowac puszka z takiego sprzetu to tak jak usunac pudlo rezonansowe z gitary akustycznej.
Indywidualne filtry przestaly byc uzywane na poczatku lat 80`ych,jak widac do Polski wszystko dociera z opoznieniem.
Nawet nie wspomne o tak oczywistych rzeczach jak czujnik cisnienia i temperatury powietrza ktore znajduja sie w puszce,gdzie je umiescic w przypadku filtrow indywidualnych ?
Powiedziawszy to,to w przypadku sprzetu starszej generacji z bocznossacymi gaznikami(FJ11/12,Bandit,itd) czy tez cruserow wrzucenie filtrow stozkowych moze dac dobre rezultaty po odpowiedniem przestrojeniu gaznikow.
Musisz zalozyc puche do swojego,cbr1000rr,inaczej to bedzie jezdzic,bardzo,bardzo g*****no,i powodzenia przy strojeniu takiego Frankenstaina.
Puszka powietrzna,i jej charakterystyka rezonansu jest bardzo waznym elementem silnika,glownym jej zadaniem jest "wyprasowanie" naturalnej krzywej momentu obrotowego.Kazdy sprzet wyscigowy ma puszke,Moto Gp,Superbike,etc.
Wyeleminowac puszka z takiego sprzetu to tak jak usunac pudlo rezonansowe z gitary akustycznej.
Indywidualne filtry przestaly byc uzywane na poczatku lat 80`ych,jak widac do Polski wszystko dociera z opoznieniem.

Nawet nie wspomne o tak oczywistych rzeczach jak czujnik cisnienia i temperatury powietrza ktore znajduja sie w puszce,gdzie je umiescic w przypadku filtrow indywidualnych ?
Powiedziawszy to,to w przypadku sprzetu starszej generacji z bocznossacymi gaznikami(FJ11/12,Bandit,itd) czy tez cruserow wrzucenie filtrow stozkowych moze dac dobre rezultaty po odpowiedniem przestrojeniu gaznikow.
Musisz zalozyc puche do swojego,cbr1000rr,inaczej to bedzie jezdzic,bardzo,bardzo g*****no,i powodzenia przy strojeniu takiego Frankenstaina.
- tomekd
- Świeżak
Molny, przepraszam za nieporozumienie - pytanie o motocykl bylo do konana a o wydech do ciebie.
Tomekd opisal dokladnie o co chodzi.
Ja rowniez proponuje wrocic do fabrycznych nastawow, oryginalna pucha na filtr i wydech to podstawa zeby motocykl zaczal jezdzic.
Adam M.
Tomekd opisal dokladnie o co chodzi.
Ja rowniez proponuje wrocic do fabrycznych nastawow, oryginalna pucha na filtr i wydech to podstawa zeby motocykl zaczal jezdzic.
Adam M.
- Adam M.
- VIP Ścigacz.pl
Wróciłem właśnie z przejażczki i stwierdzam że nie jest dobrze.
Jutro jadę zakupić orginalne filtry i zobaczę .
Zastosuję się do rady tomekd i Adama M .
Jak sprawdzę dam wam znać . Na razie dzięki.
Swoją drogą widzę że posiadacie dużą wiedzę
Jutro jadę zakupić orginalne filtry i zobaczę .
Zastosuję się do rady tomekd i Adama M .
Jak sprawdzę dam wam znać . Na razie dzięki.
Swoją drogą widzę że posiadacie dużą wiedzę
- molny cbr1000rr
- Świeżak
Witam wszystkich założyłem seryjne filtry i niestety problem pozostał do 5 tyś masakra później jest ok nie wiem o co w niej chodzi
- molny cbr1000rr
- Świeżak
- molny cbr1000rr
- Świeżak
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Mechanika motocyklowa