Wibracje CBR F2
• Strona 1 z 1
Wibracje CBR F2
Witam.
Ostatnio zaobserwowałem wibracje na przednim kole w mojej CBR 600. Wibracje występują przy prędkościach około 180 - 200 km/h. Gdy spojrze na mocowanie koła to mam wrażenie że drży i podksakuje(czuć to też na kierownicy). Gdy jade mniejsza prędkoscią nic nie czuć i nic nie widać. Dodam że ostatnio najprawdopodobniej skonczylo się łożysko w główce ramy oraz że mam wlany inny olej do lag niz podaje producent (zalany 15W40). Czym to może być spowodowane?? Łożysko zmienie dzisiaj - pozostaje pytanie co z olejem?? Zmieniać na 10??
Pozdrawiam
Ostatnio zaobserwowałem wibracje na przednim kole w mojej CBR 600. Wibracje występują przy prędkościach około 180 - 200 km/h. Gdy spojrze na mocowanie koła to mam wrażenie że drży i podksakuje(czuć to też na kierownicy). Gdy jade mniejsza prędkoscią nic nie czuć i nic nie widać. Dodam że ostatnio najprawdopodobniej skonczylo się łożysko w główce ramy oraz że mam wlany inny olej do lag niz podaje producent (zalany 15W40). Czym to może być spowodowane?? Łożysko zmienie dzisiaj - pozostaje pytanie co z olejem?? Zmieniać na 10??
Pozdrawiam
- VDO
- Świeżak
olej 15W to olej sredni i przy jego odpowiedniej ilosci nei powinno sie dziac nic takiego. pierwsza sprawa tak jak mowisz wymien lozysko glowki ramy skrec to dobrze i wtedy przetestuj. jak dalej bedzie cos nie tak to wymien sobei olej w lagach bo moze byc stary. wlej albo 15W albo 20W i wtedy powinno to ustapic. ewentualnie jest tez opcja ze oleju w lagach masz poprostu za malo wlane i wtedy tez moze sie dziac cos takiego. sprawdz czy masz w lagach wszystko szczelne i nigdzie ci nic nie przecieka
kombinuj
kombinuj
- kamil2oo5
- Świeżak
Olej 15W to olej srednio-twardy i po jego zalaniu zwykle przyczepnosc motocykla na dobrej jakosci drogach i zakretach jest lepiej odczuwalna. Problem pojawia sie na nierownosciach - wtedy zawieszenie ma tendencje do odskakiwania. Ja jednak mysle, ze olej tutaj nie odgrywa kluczowego znaczenia. Po pierwsze wymien to lozysko glowki ramy a po drugie sprawdz dobrze przednia felge i opone. Ja mysle, ze wine za to wlasnie ponosi albo zle wywazone kolo, albo stara, calkiem mozliwe ze uzskodzona opona.
Honda VFR 800 FI
-
elco - Moderator
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa