Zobacz wÄ…tek - Problem z HondÄ… cb250 POMOCY!!!!!
NAS Analytics TAG

Problem z HondÄ… cb250 POMOCY!!!!!

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Problem z HondÄ… cb250 POMOCY!!!!!

Postprzez maik4u » 6/4/2008, 12:01

Witam mam problem z hondą cb250 z 80 rocznika. Niedawno ją kupiłem. Nie odpalała z rozrusznika, Jak nim kręciłem to nie ma iskry. A z popychu odpalała odrazu. Ale to nie najważniejszy problem. Wczoraj nią jechałem z moim 4 letnim synem, i podczas jazdy wyłączył zapłon, jak go włączyłem motor strzelił, ujechał kawałek i zgasł . Nie chciał odpalać. Po długim pchaniu odpalił ale nie wchodził na obroty i gasł. Teraz nie odpala wcale. Swiece nie są zalane. Proszę o pomoc co się mogło stać. Co sprawdzać, gdzie szukać przyczyny usterki.
maik4u
Świeżak

Postprzez Adam M. » 6/4/2008, 18:33

Problem nieodpalania z rozrusznika moze byc powodowany slabym akumulatorem, ktory nie jest w stanie krecic rozrusznikiem i wyprodukowac iskre jednoczesnie, natomiast numer z wylaczeniem zaplonu moze byc przyczyna uszkodzenia modulu zaplonowego ( to najgorszy scenariusz ).
Tak ze przede wszystkim radze kupic nowy akumulator i po naladowaniu sprawdzic czy rozrusznik kreci, potem wykrecic swiece i sprawdzic czy z wlaczonym zaplonem daja jakas iskre ( swieca wlozona w fajke z przewodem wys. napiecia i polozona na glowicy tak zeby miala masowanie do czesci metalowej swiecy ). Jesli nie to sprawdzic czy czasem bezpiecznik nie polecial i jesli nie polecial to serwis.

Adam M.
PS. Z dziecmi radze jezdzic dopiero od momentu osiagniecia wieku i rozwoju pozwalajacego na kontrole ich odruchow.
To co wydaje sie bezpieczna zabawa moze sie b.kiepsko skonczyc dla motocykla, ciebie i przede wszystkim dziecka.
Adam M.
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez maik4u » 6/4/2008, 19:06

Witam i dziekuję za rady. Akumulator jednak odpada, bo podłączałem nawet z samochodu i iskry też nie ma. A co do ostatniej awarii, to czy to moze być przestawiony łańcuch rozrządu? Bo jak pisałem mi strzelił i zgasł.?
maik4u
Świeżak

Postprzez Adam M. » 6/4/2008, 20:14

Raczej nie, bo dlaczego mialby sie nagle przestawic ?
Natomiast szybkie wylaczenie i wlaczenie zaplonu wylacznikiem przy kierownicy moglo oprocz zapalenia resztek mieszanki w tlumiku ( strzal ) wygenerowac szpilke napieciowa z alternatora, ktora zniszczyla jakis element modulu, specjalnie jesli aku byl zasiarczony.
To moze byc wlasnie przyczyna braku iskry, ale tak jak mowie radze sprawdzic w serwisie ( jezeli bezpieczniki sa dobre )

Adam M.
Adam M.
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez danek93 » 1/10/2010, 12:29

Witam, kupilem niedawno...
Honde CB 250 troszke stala i chcialem ja zapalic. niema iskry, akumulator jest dobry rozrusznik kreci dosyc dobze ale niema iskry. wymienilem cewke niema iskry, wymienilem CDI Unit niema iskry. niewiem co dalej wszystkie kable wygladaja dobze. prosze o pomoc lub jakies wskazówki gdzie szukac iskry.
danek93
Świeżak

Postprzez grunder » 1/10/2010, 12:33

świeca, fajka?
grunder
Mieszkaniec forum

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Majestic-12 [Bot] i 6 gości

na górê