Więcej lepiej niż mniej? :P
• Strona 1 z 1
Więcej lepiej niż mniej? :P
Ostatnio wymieniałem olej w moim motorku. Na bloku silnika jest wybite 2500cm3 a pan z serwisu wlał jakies 3.7-3.8L oleju, teraz "bagnecik" od poziomu oleju cały w nim pływa. To nie zle ze jest wiecej niz trzeba?
lubie sobie zjechać z gixera^^.
-
motoman - VIP Åšcigacz.pl
hmm u Ciebie jest bagnecik? u mnie jest okienko, tak że przypuszczam że szansy by nie bylo zobaczyc pustego okienka przy tej ilości
ale tak do rzeczy, jakby to bylo jeszcze minimalne przegięcie to tam nie problem, ale tutaj jest ponad polowa więcej :/ to napewno stan oleju w silniku jest zbyt wysoko i od tego mogą się zrobić nawet problemy :/ lepiej spuść troche oleju, tak napewno będzie bezpieczniej.

ale tak do rzeczy, jakby to bylo jeszcze minimalne przegięcie to tam nie problem, ale tutaj jest ponad polowa więcej :/ to napewno stan oleju w silniku jest zbyt wysoko i od tego mogą się zrobić nawet problemy :/ lepiej spuść troche oleju, tak napewno będzie bezpieczniej.
-
mar111cin - VIP Åšcigacz.pl
Jeśli będzie za dużo oleju, silnik będzie go wypluwał każdą możliwą drogą. U mnie silnik krwawi jak jest poziom na maksimum, więc to jest za dużo. Boje się pomyśleć co by się stało jakby było 50% więcej oleju.
-
hefron - VIP Åšcigacz.pl
Gdzies ogladalem jak Ordi z STC wypowiadał sie ze on do swojej 900rr leje litr oleju wiecej zeby moto miało smarowanie jak leci na gumie, wiec myslalem ze to w sumie nie robi roznicy, choc ja nie motam na gumie prawie wogole
ale zasugerowalem sie ze to nie ma znaczenia 

-
Re: Więcej lepiej niż mniej? :P
motoman napisał(a):pan z serwisu wlał jakies 3.7-3.8L oleju
zmien serwis!! Albo facet nie ma kompletnie pojecia o tym co robi albo chcial Cie zrobic w konia i wlal tyle oleju ile powinien a powiedzial Ci ze wlal 3,7 zeby z Ciebie kase wydusic
-
siekson - VIP Åšcigacz.pl
nie bo przy mnie wlał prawie 4 litry
ja protestowalem ale on powiedzial ze to nie szkodzi
<ASO Yamaha Wrocław
> jutro sie za to zabiore przy okazji robienia koła -> dziurka w oponie ehh :/

-
a jak ODLAĆ ten litr oleju?
tragedia...
dr.artur napisał(a):rozjebiesz silnik powinno byc na okienku pomiarowym miedzi max a min
motoman napisał(a):pan z serwisu wlał jakies 3.7-3.8L oleju, teraz "bagnecik" od poziomu oleju cały w nim pływa.
tragedia...
-
Jak to jak??
odkrec srobe spustowa pod silnikiem i zleaj olej jednoczesnie kontroluj jesgo stan na okienku pomiarowym, najlepiej jak jest pomiedzy max a min wtedy bedze na pewno ok. A jka jest wiecej to mozesz w pewnym momencie juz WIECEJ nie pojezdzic 

No i w góre serca ~ redukcja i powrót do góry
Trzymaj siÄ™ STUNTU
Trzymaj siÄ™ STUNTU
-
PTB_PL - Świeżak
poraz Nty mowie ze MAM BAGNET A NIE OKIENKO i NIE moge sobie w OKIENKU zobaczyc poziomu oleju. KAPISZI??
a tak apropos... jakbym miał okienko... to powiedz mi PTB_PL... w trakcie zlewania widze ze olej jest pomiedzy min a max... jak zakrecic korek od spuszczania oleju jak sie olej zlewa :] ??
zleje cały olej i wleje jeszcze raz... chyba to jedyne wyjscie.
a tak apropos... jakbym miał okienko... to powiedz mi PTB_PL... w trakcie zlewania widze ze olej jest pomiedzy min a max... jak zakrecic korek od spuszczania oleju jak sie olej zlewa :] ??
zleje cały olej i wleje jeszcze raz... chyba to jedyne wyjscie.
-
Jak wiesz ile wlał Ci za dużo oleju to możesz orientacyjnie tyle odlać, zakręcić spust oleju i wtedy sprawdzić bagnetem. Albo np odlać najpierw 70% tego co jest za dużo, sprawdzić, odlać 100 ml, sprawdzic itd do skutku. To nie jest nic trudnego tylko z zakręcaniem spustu podczas zlewania może być problem i nieźle się uchrzanisz, ale wszystko jest do zrobienia. Poza tym nawet jak zlejesz przypadkiem caly to możesz zalać sobie oleju sam tyle ile trzeba.
-
hefron - VIP Åšcigacz.pl
hefron napisał(a):Poza tym nawet jak zlejesz przypadkiem caly to możesz zalać sobie oleju sam tyle ile trzeba.
Wlasnie tak zrobie:) tylko jeszcze mysle czym odmierze 2,5L:) ale to juz mały problem.
-
TOO wez jakas butelke od koli czy od czegos
Sprzedam Suzuki GSX600F | http://otomoto.pl/index.php?sect=show&id=M263877
- Pat
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 15 gości