Trzepotanie kierownicy - XJ550
• Strona 1 z 1
Trzepotanie kierownicy - XJ550
Witam.
Od dłuższego czasu zastanawia mnie jedna rzecz ... otóż kiedy rozpędzę moto do jakichś 60km/h puszcze kierownice to żeby nie wiem jaka dobra była nawierzchnia to po krótkiej chwili kierownica zaczyna trzepotać na prawo i lewo ... oczywiście zawsze łapie za kiere i opanowuje moto. Zastanawia mnie jednak czy jest to normalne ? Dodam że moto ma wymienione uszczelniacze zawieszenia, wlany olej Castrola wg serwisówki 10W i wymienione łożysko główki ramy. Tak więc czy jest to normalne ... pytanie to wysuwam do ludzi bardziej obeznanych w temacie z czystej ciekawości bo w jeździe tego nie czuć ... ale jak widzę jak niektórzy puszczają kiere i pomykają sobie prosto jak strzała to jestem trochę zażenowany
Z góry dzięki za odp. i pozdrawiam.
Od dłuższego czasu zastanawia mnie jedna rzecz ... otóż kiedy rozpędzę moto do jakichś 60km/h puszcze kierownice to żeby nie wiem jaka dobra była nawierzchnia to po krótkiej chwili kierownica zaczyna trzepotać na prawo i lewo ... oczywiście zawsze łapie za kiere i opanowuje moto. Zastanawia mnie jednak czy jest to normalne ? Dodam że moto ma wymienione uszczelniacze zawieszenia, wlany olej Castrola wg serwisówki 10W i wymienione łożysko główki ramy. Tak więc czy jest to normalne ... pytanie to wysuwam do ludzi bardziej obeznanych w temacie z czystej ciekawości bo w jeździe tego nie czuć ... ale jak widzę jak niektórzy puszczają kiere i pomykają sobie prosto jak strzała to jestem trochę zażenowany

Z góry dzięki za odp. i pozdrawiam.
Romet "Polo" >>> WSK Dudek >>> Yamaha XJ550 >>> Honda VFR 750 rc36
- Xemiz
- Świeżak
Hehe ... puszczam żeby sprawdzić czy mnie nie ciągnie w któraś stronę ...
a napisałem że mi to nie przeszkadza w jeździe bo sporadycznie puszczam kiere
Ja to sie zastanawiam nad wymiana opony ... lub wyważeniem przedniego kola ... Może coś jest z wyważeniem i dlatego sie tak dzieje ?

- Xemiz
- Świeżak
No patrzac np od przodu czy tylu ... nie wygląda żeby 2 ślady robił ... do tego jak puszcze kiere tak przy 40 to sie w sumie nic nie dzieje i jedzie prościutko ... przy większych prędkościach zaczyna mi kiera na boki trzepać
tak od 40 w góre sie to dzieje...

- Xemiz
- Świeżak
aż do końca ? czy tylko np w małym zakresie 60-80km/h ? bo jak tak do końca, to nie jest zbyt dobrze. Stan opon (w tym tylnej, bo bardzo mocno wpływa na zachowanie przodu) wyważenie i jak tak naprawde mocno bije stan felg.
<b>Life begins at 200km/h!!!!</b>
było gsx600f, było ZX12R
, jest V-Strom 650 AK8 
było gsx600f, było ZX12R

-
mar111cin - VIP Åšcigacz.pl
w większym przedziale też jest choć w mniejszym stopniu ... i dlatego wydaje mi sie ze będzie coś nie tak z wyważeniem ... a wg mnie opony nadają sie już do wymiany bo już maja 6 lat chyba :/ z tego co odczytałem na oponach ... wiec chyba czas najwyższy sie za to wziąć
- Xemiz
- Świeżak
Xemiz napisał(a):w większym przedziale też jest choć w mniejszym stopniu ... i dlatego wydaje mi sie ze będzie coś nie tak z wyważeniem ... a wg mnie opony nadają sie już do wymiany bo już maja 6 lat chyba :/ z tego co odczytałem na oponach ... wiec chyba czas najwyższy sie za to wziąć
i nie bales sie na tym jezdzic

Honda VFR 800 FI
-
elco - Moderator
Mam podobny przypadek tylko wymienilem opone na nowa i ten problem sie pojawil wywazalem ja statycznie i dynamicznie i dalej to samo .Wiec co to moze byc?? podobno bieznik sie musi ulozyc a w michelin pilot tak na poczatku moze byc ,tak mi mowil mechanik ze ten tym bieznika moze wprowadzac w lekkie wibracje !! co o tym sadzicie
- MarioPro
- Świeżak
kiedyś jak jeszcze na tvn turbo był nadawany program jednoślad
to tam była prezentacja jakiegos moto (nowego) i jak gośc puszczał kiere to też tak sie działo (on to nazywał szimi)
mówił że powodem tego jest brak amora skrętu
to tam była prezentacja jakiegos moto (nowego) i jak gośc puszczał kiere to też tak sie działo (on to nazywał szimi)
-
siwy1991 - Świeżak
siwy1991 napisał(a):kiedyś jak jeszcze na tvn turbo był nadawany program jednoślad
shimma - czyli niekontrolowane, gwaltowne drgania kierownicy wystepuja najczesciej przy szybkim wychodzeniu maszyny z luku. Zwiazane jest to przede wszystkim z mala masa przedniego zawieszenia, jego niedostateczna sztywnoscia i krotkim wyprzedzeniem glowki ramy w sportowych bolidach. W warunkach drogowych najczestsza przyczyna pojawiania sie shimmy sa nierownosci na drodze. Shimme mozna wyeliminowac montujac amortyzator skretu. Niestety jego montaz jest malo skuteczny w momencie gdy wystepuje niecentryczność, uszkodzenie obręczy, niewyważenie, nierównomierne zużycie opony itp. Wiec zanim podejmiemy decyzje o montazu amortyzatora skretu nalezy sprawdzic czy problem nie tkwi gdzie indziej.
Honda VFR 800 FI
-
elco - Moderator
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 10 gości