Zobacz wątek - Problem z ładowaniem.
NAS Analytics TAG

Problem z ładowaniem.

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Problem z ładowaniem.

Postprzez Wirtal » 25/10/2007, 20:24

Witam. Otóż mam problem z ładowaniem w Aprilii Pegaso 125(Rotax 123).
Problem jest taki że w ogóle tak jakby nie ładowało, światła nie działają, klakson, migacze itp itd.. a przecież to powinno działać nawet jak aku jest rozładowane. Gdy naładuję akumulator to wszystko działa, ale do czasu aż padnie, potem historia dalej się powtarza. Sprawdzałem miernikiem czy ładuje i po dodaniu gazu wartości na wyświetlaczu rosły, czyli wynikało że ładuje, no ale niestety nie ładuje... Powiedzcie mi czy to może być wina akumulatora?? Podejrzewam że to może być akumulator ale nie chcę wyrzucać kasy w błoto i kupować nowy, bo to przecież nie musi być przyczyną problemu. Proszę o pomoc:) Wielkie dzięki i pozdro:)
Życie jest piękne lecz trwa zbyt długo :)
Wirtal
Świeżak

Postprzez jasql » 25/10/2007, 21:23

Napiecie przy zapalonym silniku i wlaczonych swiatlach mijania przy ok 4000obr/min powinno wynosic 13V - 15V.
Jak chcesz sprawdzic akumulator to najlepiej zawiez go do elektryka, mozliwe, ze sprawdza go w sklepie.
<a href="http://h-tsz.com/amFzcWxh">Dostaniesz w PYSK jak klikniesz.
jasql
Bywalec

Postprzez elco » 25/10/2007, 22:03

sprobuj jeszcze obciazyc bardziej instalacje elektryczna niz tylko swiatlami mijania(klakson, kierunkim ewentualnie wentylator). U mnie regulator zaczynal wariowac wlasnie wtedy. Ale jezeli mimo to napiecie bedzie zgadzalo sie z wartosciami podanymi przez kolege akumulator bedzie do wymiany, aczkolwiek jeszcze mozesz sprobowac podladowac go pod prostownikiem.
Honda VFR 800 FI
elco
Moderator

Postprzez Leg1oN » 25/10/2007, 22:34

jak nie masz elektryka pad reka to moze zalatw sobie inny aku od kogos znajomego na jakies 2 dni posmigaj troche na nim i jezeli sytacja sie powtórzy to znaczy ze to jednak nie wina akumulatora.. bedzie znaczyc to ze prawdopodobnie jest cos nie tak z ladowaniem.. pozdro
Leg1oN
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez simonw » 25/10/2007, 22:34

1. Sprawdz czy nie wisi Ci zaden kabel na masie. Tzn czy nie masz uszkodzonej ilolacji na kablu, ktora masuje i wyladowuje aku. U mnie akurat byl to przytarty kabel od czujki otwarcia stopki i po tygodniu jazdy przy normalnych miejskich obrotach aku padal :)

2. Sprawdz aku pod obciazeniem, sprawdz pojemnosc (popros znajomego elektronika, badz w sklepie)

3. Jesli masz aku zelowe, NIE laduj go pod prostym prostownikiem, tylko pod mikroprocesorowa ladowarka akumulatorow!
Oprogramowanie dla gastronomii i hotelarstwa (otwórz link)
programy dla gastronomii (otwórz link)
Program do restauracji i hotelu (otwórz link)toshiba g900 (otwórz link)
kasy fiskalne sklep internetowy (otwórz link)
Obrazek (otwórz link)
simonw
Mieszkaniec forum

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości

na górê