Bandit 600 - problem z regulacjÄ… tylnego zawieszenia
• Strona 1 z 1
Bandit 600 - problem z regulacjÄ… tylnego zawieszenia
Witajcie. Czy ktoś z właścicieli Bandita 2000-2004r. mógłby mi opisać jak reguluje sztywność sprężyny i amora tylnego? Co do regulacji sprężyny, to posiadam specjalny klucz, lecz za nic nie mogę przekręcić nim nakrętki, ani w jedną, ani w drugą. Widzę na nakrętce napisy 1-6, ale nie wiem gdzie jest punkt orientacyjny aktualnego położenia.
- w12400
- Świeżak
Re: Bandit 600 - problem z regulacjÄ… tylnego zawieszenia
na obudowie jest kołek - o który zapieraja sie te schodki ( obejrzyj do okoła) to jest punkt wyjsciowy.
jak nie ruszane długi to moze nie byc łatwo obrócic, mozna zalać jakims WD40 na noc powinno pomóc. warto moto podnieść w góre np na centralce. tez bedzie łatwiej
im mocniej napniesz tym bedzie mocniej napieta
chyba logiczne i nie bardzo jest co tu wiecej opisywac
jak nie ruszane długi to moze nie byc łatwo obrócic, mozna zalać jakims WD40 na noc powinno pomóc. warto moto podnieść w góre np na centralce. tez bedzie łatwiej
im mocniej napniesz tym bedzie mocniej napieta

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
-
henio12323 - Moderator
Re: Bandit 600 - problem z regulacjÄ… tylnego zawieszenia
Dzięki. Już sobie sam poradziłem. Wystarczyło wydłużyć dźwignię kawałkiem rurki, gdy już regulacja wyskoczy z ustalonej pozycji, to kręci się swobodniej, aż wpadnie w następną. Mówisz, że jest kołek, o który zapierają się schodki? Muszę sprawdzić, bo ja myślałem, że skalę wyznaczają przyspawane "piny" po lewej i prawej stronie, które widać przez te wycięcia na klucz. Sądziłem, że w tym miejscu, w którym nachodzą na siebie, trzeba odczytać numer nad dziurką. W sumie czytając w ten sposób było 7, skręciłem do 4 i nie czuję różnicy, przynajmniej bez przejażdżki. Natomiast przy regulacji amortyzatora pokrętłem na samym dole, czuję różnicę w tłumieniu (było na 1, przestawiłem na 3) - bandit już tak nie skacze.
- w12400
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość