Obroty w nowej DT 50?
• Strona 1 z 1
Obroty w nowej DT 50?
Jakich obrotow nie powinno sie przekraczac chcac aby silnik (am6) byl dobrze
dotary? Yamaszka ma przejechane niecale 50 km i nie wiem na ile moge sobie pozwolic teraz, zeby w przyszlosci dobrze jezdzil
dotary? Yamaszka ma przejechane niecale 50 km i nie wiem na ile moge sobie pozwolic teraz, zeby w przyszlosci dobrze jezdzil

- Deton
- Świeżak
Raczej nie ma takiej ustalonej granicy. Staraj sie jeździć spokojnie, nie dodawać gwałtownie gazu. Najlepiej jeździj wolnym tempem, a nie jak niektórzy robią na dotarciu (zimny silnik i buta...).
Wiem, że moto sie dotrze dobrze jak bedziesz co 100km przejechanych zwiększał prędkość z jaką jeździsz o 5-10km/h. A zaczynaj od 30km/h.
Wiem, że moto sie dotrze dobrze jak bedziesz co 100km przejechanych zwiększał prędkość z jaką jeździsz o 5-10km/h. A zaczynaj od 30km/h.
<a href="http://www.bezpieczny-motocyklista.info/">
</a>
<a href="http://www.emoto.com.pl/id91106.html">Na sprzedaż Aprilia RS 80/50 2001r.</a>

<a href="http://www.emoto.com.pl/id91106.html">Na sprzedaż Aprilia RS 80/50 2001r.</a>
-
cdsMarcin - Bywalec
Źle w pewnym sęsie jak tak lubisz jeździć po 30 to spoko
Ale docieranie silnika nie polega na ilości obrotów tylko na tym żeby moto sie nie przegrzał co łatwo zrobić w 2T silniku
Jeśli masz tam wskaźnik temperatury to pilnuj zeby nie przekraczał np połowy tak będzie bezpiecznie
Mozesz cisnąć pod czerwone pole tylko uważaj z temperaturą
Jadąc pod czerwone pole jakieś 10 minut temperatura urośnie ci momentalnie co w efekcie zrobie że spuchnie ci tłok i zatrze cylinder...
Trzeba go przyzwyczaić do temperatur i żeby wszystkie mikroskopijne nierówności na powłoce powstałe w wyniku szlifu bądz nałożenia nycasilu zostały wyrównane Delikatne traktowanie nie zaszkodzi
A jeśli kupiłeś motor z salonu to on nie jest już dotarty????????????????
Bo dziwne to sie wydaje powinien być dotarty chyba że remont robiłeś

Ale docieranie silnika nie polega na ilości obrotów tylko na tym żeby moto sie nie przegrzał co łatwo zrobić w 2T silniku
Jeśli masz tam wskaźnik temperatury to pilnuj zeby nie przekraczał np połowy tak będzie bezpiecznie
Mozesz cisnąć pod czerwone pole tylko uważaj z temperaturą
Jadąc pod czerwone pole jakieś 10 minut temperatura urośnie ci momentalnie co w efekcie zrobie że spuchnie ci tłok i zatrze cylinder...
Trzeba go przyzwyczaić do temperatur i żeby wszystkie mikroskopijne nierówności na powłoce powstałe w wyniku szlifu bądz nałożenia nycasilu zostały wyrównane Delikatne traktowanie nie zaszkodzi

A jeśli kupiłeś motor z salonu to on nie jest już dotarty????????????????
Bo dziwne to sie wydaje powinien być dotarty chyba że remont robiłeś
Bóg stworzył człowieka po to żeby jeździł motorem 

-
VCO - Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość