Dlaczego zawodnicy zdejmują nogę z lewego podnóżka?
• Strona 1 z 4 • 1, 2, 3, 4
Dlaczego zawodnicy zdejmują nogę z lewego podnóżka?
Dlaczego zawodnicy zaraz przez skrętem zdejmują nogę z lewego podnóżka?
Dokładnie tak jak na tej fotce:
Ja ma trzy koncepcje:
1. dla poprawy równowagi,
2. dla rozluźnienia mięśni, może łapią ich skurcze,
3. żeby utrudnić przeciwnikom ewentualne wyprzedzenie po wewnętrznej.
Nic innego nie przychodzi mi do głowy.
Co wy na to, co myślicie?
Dokładnie tak jak na tej fotce:

Ja ma trzy koncepcje:
1. dla poprawy równowagi,
2. dla rozluźnienia mięśni, może łapią ich skurcze,
3. żeby utrudnić przeciwnikom ewentualne wyprzedzenie po wewnętrznej.
Nic innego nie przychodzi mi do głowy.
Co wy na to, co myślicie?
-
porsa - Świeżak
Z tego co wiem, są różne teorie co do tego. Od najprostszych, czyli że sygnalizuje, że zaraz się złoży do zakrętu i żeby nikt mu pod koła się nie pakował, poprzez takie, że zawodnik ma chwilę na wyprostowanie nogi. Moim zdaniem jednak najbliżej prawdy jest założenie, że wzięło się to z supermoto i dzięki takiemu właśnie wystawianiu nogi kierowca ma lepszą kontrolę nad maszyną podczas dohamowania przed zakrętem. Coś w rodzaju stabilizatora..
Kawasaki ZR-7S
Yamaha FZ6 FAZER
Yamaha FZ6 FAZER
- kowal_71
- Bywalec
ja mam kolejnÄ… teoriÄ™
jak puści bąka, to łatwiej się z kombi smród wydostanie

(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
pan_wiewiorka napisał(a):madcap napisał(a):ja mam kolejną teorię
Chyba do buta
to można pominąć, spocona męska stopa i tak smierdzi

(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
rzoluźnienie nogi i lepsze repozycjonowanie jej na podnóżku przed jakimś wolnym winklem. Też się lubię poprawić na moto jak mam przed sobą ciasny winkiel
Chyba każdy lubi się lepiej ułożyć i przewietrzyć buta
. Chociaż jak to Majdan kiedyś walnął : "no przyaktorzył troche i tak kurva wyszło...yyyy jesteśmy na wizji...yyy...przepraszam bardzo państwa..."
trochÄ™ gwiazdorujÄ… na pewno Ci z motoGP

trochÄ™ gwiazdorujÄ… na pewno Ci z motoGP

http://www.tinyurl.pl?PlJBVNPo PrzeglÄ…d Twojego moto w P-N!
-
Przemo_rene - VIP Åšcigacz.pl
na takich motocyklach lapia skurcze i trzeba troszke nopge wyprostowac ale chyba wszyscy nie prostuja nogi w tym samym momecie wiec moze to nie oto chodzi
- grzesiek920427
- Świeżak
to dla publiki
ma butach maja metalowe podeszwy i lecÄ… efektowne iskry
publika to lubi i sędziowie większe noty dają
a i iskierka moze podpalic tego jadącego z tyłu wiec czysty zysk
to moja teoria 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
-
henio12323 - Moderator
Taaaaa, kurcze, lepsze hamowanie, baki.
Sprawa jest zasadniczo b. prosta. Samo smiganie po torze nie daje ani pelnej techniki ani pelnego opanowana maszyny, pozatym poza sezonem czy wyscigami zawodnicy zajmuja sie innymi sportami motocyklowymi.
Szkoda, ze nikt nie wpadl na to, ze technika wywodzi sie z Supermoto, tak samo jak w dohamowywaniu / hamowaniu tylne kolo idzie na zewnetrzna strone luku, o powerslide'ach nie wspomne.
Dotore jako jeden z pierwszych zaczol smiganie cross'ami i Supermoto, reszta poszla w jego slady.

Sprawa jest zasadniczo b. prosta. Samo smiganie po torze nie daje ani pelnej techniki ani pelnego opanowana maszyny, pozatym poza sezonem czy wyscigami zawodnicy zajmuja sie innymi sportami motocyklowymi.
Szkoda, ze nikt nie wpadl na to, ze technika wywodzi sie z Supermoto, tak samo jak w dohamowywaniu / hamowaniu tylne kolo idzie na zewnetrzna strone luku, o powerslide'ach nie wspomne.
Dotore jako jeden z pierwszych zaczol smiganie cross'ami i Supermoto, reszta poszla w jego slady.

- Pat123
- Świeżak
Pat123 napisał(a):Taaaaa, kurcze, lepsze hamowanie, baki.
Pat, powiedz mi proszę skąd Ty to wiesz? Napisałem we wcześniejszym poście że w MM był artykuł na ten temat i wynikało z niego że tak naprawdę do niczego to nie służy (nawet Rossi przyznał ze nie wie dlaczego to robi). A Ty masz odpowiedź na pytanie dotyczące Rossiego na które nawet on nie zna odpowiedzi?
PS. czy na innym forum masz może nick ks-rider?
- sebasbox
- Świeżak
• Strona 1 z 4 • 1, 2, 3, 4
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości