Zobacz wątek - Kilka pytań co do egzaminu
NAS Analytics TAG

Kilka pytań co do egzaminu

Jak nauczyć się wheelie? stoppie?
Czy zmieniać biegi ze sprzęgłem czy bez?
_________

Kilka pytań co do egzaminu

Postprzez C-bool » 20/4/2010, 16:18

Witam ;)

Jak w temacie - mam kilka pytań co do egzaminu praktycznego.

1. Czy robiąc podwójny slalom nie muszę już zwracać uwagi na linie ciągłe z ósemki? Mogę sobie na nie najeżdżać?

2. Jedno z zadań brzmi: "przemieszczenie motocykla na odległość 5 m bez pomocy silnika." -> czyli silnik musi być wyłączony? Jeśli będę miał wylosowane np. sprawdzenie sygnału dźwiękowego i świateł mijania, to i tak będę musiał uruchomić silnik; więc przed przeprowadzaniem go muszę zgasić silnik?

3. Jak ogólnie wyglądają po kolei zadania na egzaminie? Instruktor tłumaczył mi je inaczej niźli to jest opisane w necie, a dokładniej:
- najpierw sprawdzam wszystkie wylosowane elementy pojazdu (i obowiązkowo łańcuch)
- następnie wsiadam na motocykl i ustawiam lusterka
- dalej zsiadam i przeprowadzam o ok. 5m
- potem teoretycznie ubieram się (kask, kamizelka, rękawice, łączność) i wsiadam na moto, rozglądam się i i ogień
- staje przy wyznaczonej linii koło ósemki, znowu się rozglądam, objeżdżam nią, wjeżdżam gdzie przerywana linia i robię 5 ósemek licząc od momentu wjazdu
- dalej wyjeżdżam, jadę prosto na początek slalomu i 2x slalom
- wzniesienie
- hamowanie awaryjne

Tak to mniej więcej wygląda? Skorygujcie jakby co ;)

Pozdr

PS2: mogłem się podczepić pod temat z "problemikiem" na egzaminie, ale w sumie to tak temat będzie bardziej widoczny ;)
C-bool
Mieszkaniec forum

Postprzez SHVAYA » 20/4/2010, 16:24

1. Nie musisz (w Pile tak jest, zdawałem pod koniec października)
2. Nie wiem, ale wydaje mi sie ze nie trzeba gasic, aczkolwiek ja bym zgasil
3.
- najpierw sprawdzam wszystkie wylosowane elementy pojazdu (i obowiązkowo łańcuch)
- przeprowadzam o ok. 5m
- wsiadam na moto, ustawiam lusterka,
- staje przy wyznaczonej linii na początku slalomu ósemki, się rozglądam, dojezdzam do 8 po prostej, wjeżdżam gdzie przerywana linia i robię 5 ósemek licząc od momentu wjazdu
- dalej wyjeżdżam, jadę prosto na początek slalomu i 2x slalom (raz w jedna raz spowrotem, nawrot bez podparcia i zatrzymania, od razu slalom)
- wzniesienie
-hamowanie do wyznaczonej linni
- hamowanie awaryjne

oni ci powiedza kiedy masz sie ubrac
Obrazek
Peugeot Vivacity -> '06 Kawasaki Ninja 250 :D:D:D
SHVAYA
Bywalec

Postprzez C-bool » 20/4/2010, 16:36

Akurat ja też będę zdawał w Pile :)

Mógłbyś jeszcze dokładniej to opisać:
SHVAYA napisał(a):- staje przy wyznaczonej linii na początku slalomu ósemki, się rozglądam, dojezdzam do 8 po prostej, wjeżdżam gdzie przerywana linia i robię 5 ósemek licząc od momentu wjazdu

Nie bardzo to zrozumiałem.. ;)
GS500F --> SV650S --> Bandit 600N --> XV535 Virago
C-bool
Mieszkaniec forum

Postprzez SHVAYA » 20/4/2010, 16:59

jakis mistype mi wszedl

- staje przy wyznaczonej linii na początku slalomu, się rozglądam, dojezdzam do 8 po prostej, wjeżdżam gdzie przerywana linia i robię 5 ósemek licząc od momentu wjazdu

http://img228.yfrog.com/img228/3772/placayw.jpg
Obrazek
SHVAYA
Bywalec

Postprzez madcap » 20/4/2010, 17:12

1. nie musisz,
2. silnik wyłączony podczas przeprowadzania (uruchamiasz i gasisz w zależności od potrzeb - sprawdzenie któregoś światła),
3. sprawdzasz losowo wybrane elementy, w gdańsku jest wymagane aby łańcuch sprawdzić podczas przygotowania do jazdy, tj. lusterka i łańcuch, przepychasz moto 5 m., moto na podstawkę i się uberasz
4. kolejność 5 ósemek, następnie slalom dwukrotnie między 5 pachołkami (podczas ósemek i slalomu głowa chodzi jak pijanej kaczce celem upewniania się o możliwości skręcenia) przed ruszeniem do wjazdu do ósemki upenienie się przez lewe ramię o możliwości jazdy i nie stworzeniu zagrożenia w ruchu drogowym (to stwierdzenie sobie przyswój, gdyby egzaminator spytał) (teoretycznie jedziesz z prawej strony jezdni a w Polsce mamy ruch prawostronny
każdy łuk na slalomie sygnalizowany kierunkowskazami
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
madcap
Administrator

Postprzez C-bool » 20/4/2010, 17:54

Dzięki za odpowiedzi ;) Takie rzeczy jak obracanie głowy na ósemce czy slalomie to tam wiem, aczkolwiek...
madcap_72 napisał(a):każdy łuk na slalomie sygnalizowany kierunkowskazami

...to pierwsze słyszę. Chyba będę robił ten slalom tak jak instruktor mówił - po prostu będę obracał głowę. Jakby co będzie na niego ;)
Z tą ósemką to wg instruktora tak to ma wyglądać:
Obrazek

1. Dojeżdżam do linii koło ósemki (podobno ma tam stać pachołek)
2. OglÄ…dam siÄ™ i ruszam
3. Objeżdżam ósemkę i wjeżdżam gdzie przerywana linia
4. Po ósemkach jadę na początek i robię 2x slalom (czerwona linia)

Co Wy na to? ;) Tak mi mówił instruktor i chyba powinienem jechać tak jak on mówił... nie chciałbym zrobić po swojemu i nie zdać..

PS: Paint rlzzz :lol:
C-bool
Mieszkaniec forum

Postprzez SHVAYA » 20/4/2010, 18:12

w sumie to mi to wszystko wytlumaczyli na samym egzaminie. gdzie zdajesz? bo jesli w Pile to bedzie tak jak ja mowilem na 100
Obrazek
SHVAYA
Bywalec

Postprzez C-bool » 20/4/2010, 18:24

Tak jak pisałem - Piła.
Ale jak wytłumaczą to looz 8)

Tak btw. mam nazwisko na C, więc będę miał egzamin jako jeden z pierwszych (jak nie pierwszy)? Myślałem, że z A jest tak jak z B, czyli nie jest alfabetycznie...
Mógłbyś coś napisać o Yamaszkach egzaminacyjnych? Tzn. czy są to jakieś trupy ledwo jeżdżące, czy ujdzie? ;)
Ósemkę robiłeś na 1 czy 2? Ja w sumie uczyłem się na 1 bez gazu.. Egzamin mam o 11, więc myślę, że moto raczej powinno być już rozgrzane. A jeśli nie, to prosić, żeby moto dłużej się pogrzało?
C-bool
Mieszkaniec forum

Postprzez SHVAYA » 20/4/2010, 18:54

jak ja zdawalem to byly ergzaminy na 8 i na 12 (grupy po 4 osoby) wiec moto bylo dla pierwszego goscia raczej zimne, ybr250 jest na wtrysku wiec chyba nie powinno byc zadnych problemow na zimno (kiedys byla jeszcze sr250 ale ja rozbili, nie wiem czy jezdzi znow)

ta ybr strasznie szarpie jak sie da troche gazu jak wczesniej miales zamkniety (massakra), przez to musialem powtarzac 8 po na nawrocie sie podparlem.

8 robilem na 1 bez gazu, ze wzgledu na to mocne szarpniecie, nie polecałbym robienia z gazem

skrzynia w tym sprzecie ma jakas taka krotka dzwigienke, ze ciezko w nia butem trafic :P

no i sposrod tych 4-osobowych grup to rzeczywiscie jada alfabetycznie, ja jestem na Sz to bylem ostatni

na poczatku gosc z obslugi mowi nawet gdzie sie co sprawdza itd, wiec jesli bedziesz dobrze sluchal to ogarniesz bez problemu
Obrazek
SHVAYA
Bywalec

Postprzez C-bool » 20/4/2010, 19:24

To już wszystko wiem ;) Dzięki za pomoc!
C-bool
Mieszkaniec forum

Postprzez Dominik_YZF » 20/4/2010, 20:39

C-bool napisał(a):Dzięki za odpowiedzi ;) Takie rzeczy jak obracanie głowy na ósemce czy slalomie to tam wiem, aczkolwiek...

...to pierwsze słyszę.

Egzaminator pewnie powie przed egzaminem czy 8semke robic z czy bez kierunków. U mnie w Gdyni byly wymagane.
Dominik_YZF
Bywalec

Postprzez SHVAYA » 20/4/2010, 20:44

w Pile nie wymagane
Obrazek
SHVAYA
Bywalec

Postprzez madcap » 20/4/2010, 21:44

dlatego przed egzaminem grupa jest wzywana na krótkie omówienie, gdzie jest czas na zadanie pytań
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
madcap
Administrator

Postprzez driver92 » 20/4/2010, 22:13

Dokładnie jak zdawałem w Wawie to było tak że egzaminator nas zawezwał na plac wszystkich. Powiedział co mamy najpierw sprawdzić, co mamy potem zrobić i odrazu ustalił kolejność kto jedzie pierwsszy na miasto a kto ostatni :D
motoryna Stella ---> MZ ETZ 250 ---> Zipp vega 125 --->Wiosna GSXF 600
driver92
Świeżak

Postprzez drek » 23/4/2010, 07:56

Dominik_YZF napisał(a):
C-bool napisał(a):Dzięki za odpowiedzi ;) Takie rzeczy jak obracanie głowy na ósemce czy slalomie to tam wiem, aczkolwiek...

...to pierwsze słyszę.

Egzaminator pewnie powie przed egzaminem czy 8semke robic z czy bez kierunków. U mnie w Gdyni byly wymagane.

Zdawałem w Gdyni w listopadzie 2009. Kierunkowskazy nie są wymagane, na pytanie czy mam ich używać, otrzymałem odpowiedź: Ale po co? Jedyne co to należy się upewniać na "skrzyżowaniach". Hamowania awaryjnego nie miałem, być może było to spowodowane mokrą nawierzchnią i przelotnym deszczem...
drek
Świeżak

Postprzez lonewolf » 23/4/2010, 11:46

C-bool, po raz kolejny mnie roz*ebałeś na łopatki.
Tu ludziom wskazówki udzielasz jak mają jeździć na sprzętach 600+ (sam masz 500...), a nawet jeszcze prawka nie masz i robisz problem z egzaminu, który jest banalny :D I te pytanie czy ktoś tam robił ósemkę na 1 czy 2 ;DDD Z twoich wypowiedzi idzie wywnioskować że nie masz pojęcia o jeździe a byś chciał kogoś uczyć. Ciekawe czym mnie jeszcze zaskoczysz na tym forum ;D
lonewolf
Bywalec

Postprzez madcap » 23/4/2010, 12:08

lone...
zdać egzamin to wcale nie znaczy jeździć :D
madcap
Administrator

Postprzez lonewolf » 23/4/2010, 13:06

madcap_72 napisał(a):lone...
zdać egzamin to wcale nie znaczy jeździć :D

No ja wiem, bo przecież połowa braci motocyklowej jeździ bez prawka, i jeździ wyśmienicie :) Ale czepiam się C-boola specjalnie, bo kilka razy pisał bzdury wprowadzając innych w błąd, a teraz jeszcze ten temat że nawet prawka nie ma...
lonewolf
Bywalec

Postprzez C-bool » 23/4/2010, 15:13

Gdzie pisałem bzdury? :?
No i brak prawka nie oznacza, że nic nie wiem. To tak samo jak jeżdżenie Banditem 1200 czy GSXR 1000 nie świadczy o kimś, że dobrze jeździ... :twisted:

Proszę Moda o zamknięcie tematu, bo za chwilę się zaczną riposty, przepychanki słowne i przekonania o własnej zajebistości.
C-bool
Mieszkaniec forum

Postprzez Materialmord » 23/4/2010, 15:31

Na studiach u mnie pewien profesor powiedział do studentów:

Wiecie co robi gość, który zda wszystkie egzaminy, wszystkie przewody doktorskie i profesury ? Zarabia kase siedząc. Wiecie co robi średni student, który chcąc nie chcąc zdał swoje egzaminy i jest tym kim jest ? Zarabia mniejsza kasę, też siedząc. A wiecie, co robi student, który ledwo coś wystękał i jakimś cudem się obronił ? Uczy innych.

To siÄ™ sprawdza.
Materialmord
Świeżak

Następna strona

Powrót do Technika jazdy

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

na górê